Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami

433 kliknięcia
13.02.2017
blog: Moje Wypieki I Nie Tylko

Przepis: Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami

Filo (lub fyllo, z gr.φύλλο „liść”) – rodzaj bardzo cienkiego, niedrożdżowego ciasta warstwowego wykorzystywanego w kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i bałkańskiej. Choć kojarzone głównie z kuchnią grecką, w rzeczywistości wywodzi się z kuchni Turków osmańskich. Stanowi podstawę wielu potraw takich jak bakława i burek (börek). Można mu nadawać różnorodne formy, piec, smażyć, podawać na ciepło lub na zimno. Koszyczki z...

DODANO DO 1 zeszytu:

Zobacz także przepisy na:

    9moniam
    9moniam Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    GastroMonia
    Owoce morza w cieście filo

    Owoce morza w cieście filo 143

    bryczka2
    bryczka2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Smakowe Kubki
    Owoce zapiekane w cieście filo

    Owoce zapiekane w cieście filo 103