Ojite, chenchere i mrówka

54 kliknięcia
09.04.2012
blog: Kuchnia meksykańska

Przepis: Ojite, chenchere i mrówka

Istnieje przepiękna legenda o pochodzeniu kukurydzy. Były czasy, kiedy nie było kukurydzy, i ludzie i zwierzęta jedli tylko ojite. Pewien dzięcioł był już zmęczony szybowaniem w wysokich koronach drzew ojite (Brosimum alicastrum). Nie był to zwykły dzięcioł, ale największy ze wszystkich- dzięcioł cesarski, który Indianie zwą w Nahuatl „chenchere”. Zastanawiał się, co mogą jeść zwierzęta, które nie mają tak silnego dzioba...

Zobacz także przepisy na:

    Pan Piter
    Pan Piter Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Twoje nalewki
    Nalewka z leśnych mrówek

    Nalewka z leśnych mrówek 50

    Marta G
    Marta G Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Czerwona Porzeczka
    Ciasto Mrówka

    Ciasto Mrówka 259

    Mirabelka
    Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Mirabelkowy blog
    Makiełki / makówki

    Makiełki / makówki 1927

    m.tomaszewska
    m.tomaszewska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kuchniokracja
    Morwa

    Morwa 887

    Mariola
    Mariola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kulinarne fantazje Marioli
                                                      MAKÓWKI

    ... 186

    Halszka
    Halszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    chestnutavenuecafe
    Makówki

    Makówki 212

    dariaanna
    dariaanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Skarbiec Kulinarny
    Makówki

    Makówki 136