Ojite, chenchere i mrówka

55 kliknięć
09.04.2012
blog: Kuchnia meksykańska

Przepis: Ojite, chenchere i mrówka

Istnieje przepiękna legenda o pochodzeniu kukurydzy. Były czasy, kiedy nie było kukurydzy, i ludzie i zwierzęta jedli tylko ojite. Pewien dzięcioł był już zmęczony szybowaniem w wysokich koronach drzew ojite (Brosimum alicastrum). Nie był to zwykły dzięcioł, ale największy ze wszystkich- dzięcioł cesarski, który Indianie zwą w Nahuatl „chenchere”. Zastanawiał się, co mogą jeść zwierzęta, które nie mają tak silnego dzioba...

Zobacz także przepisy na:

    m.tomaszewska
    m.tomaszewska
    Morwa
    Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Morwa

    Morwa 904

    Marta G
    Marta G
    Ciasto Mrówka
    Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Ciasto Mrówka

    Ciasto Mrówka 264

    Mirabelka
    Mirabelka
    Makiełki / makówki
    Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Makiełki / makówki

    Makiełki / makówki 2327

    Mariola
    Mariola
    MAKÓWKI
    Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
                                                      MAKÓWKI

    ... 359

    dariaanna
    dariaanna
    Makówki
    Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Makówki

    Makówki 167

    Halszka
    Halszka
    Makówki
    Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Makówki

    Makówki 238