Pâté z kaczych wątróbek z rokitnikiem. Francuski klasyk na wrześniowe kaprysy…

15 kliknięć
14.09.2017
blog: Kuchennymi drzwiami

Pâté z kaczych wątróbek z rokitnikiem. Francuski klasyk na wrześniowe kaprysy…

Pâté to potrawa znana we Francji od XIV wieku. Jest to rodzaj pasztetu do smarowania na pieczywie, podawany jako przystawka. Najbardziej znane pâté pochodzi z Alzacji – Pâté de foie gras de Strasbourg, czyli pasztet Strasburski z gęsich wątróbek. Z Amiens znane jest pâté de canard – z wątróbek kaczych. Przygotowuje się ten pasztet również z wątróbek kurczaka. Uwielbiam ten francuski klasyk! Właściwie wszyscy go u nas...

Zobacz także:

    Facet i Kuchnia
    Facet i Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    FACET I KUCHNIA
    Ciastka z rokitnikiem

    Ciastka z rokitnikiem 57