Pâté z kaczych wątróbek z rokitnikiem. Francuski klasyk na wrześniowe kaprysy…

53 kliknięcia
14.09.2017
blog: Kuchennymi drzwiami

Przepis: Pâté z kaczych wątróbek z rokitnikiem. Francuski klasyk na wrześniowe kaprysy…

Pâté to potrawa znana we Francji od XIV wieku. Jest to rodzaj pasztetu do smarowania na pieczywie, podawany jako przystawka. Najbardziej znane pâté pochodzi z Alzacji – Pâté de foie gras de Strasbourg, czyli pasztet Strasburski z gęsich wątróbek. Z Amiens znane jest pâté de canard – z wątróbek kaczych. Przygotowuje się ten pasztet również z wątróbek kurczaka. Uwielbiam ten francuski klasyk! Właściwie wszyscy go u nas...

Zobacz także przepisy na:

    ilka
    ilka
    Pâté z wątróbki
    Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Pâté z wątróbki

    Pâté z wątróbki 21