Pâté z kaczych wątróbek z rokitnikiem. Francuski klasyk na wrześniowe kaprysy…

44 kliknięcia
14.09.2017
blog: Kuchennymi drzwiami

Przepis: Pâté z kaczych wątróbek z rokitnikiem. Francuski klasyk na wrześniowe kaprysy…

Pâté to potrawa znana we Francji od XIV wieku. Jest to rodzaj pasztetu do smarowania na pieczywie, podawany jako przystawka. Najbardziej znane pâté pochodzi z Alzacji – Pâté de foie gras de Strasbourg, czyli pasztet Strasburski z gęsich wątróbek. Z Amiens znane jest pâté de canard – z wątróbek kaczych. Przygotowuje się ten pasztet również z wątróbek kurczaka. Uwielbiam ten francuski klasyk! Właściwie wszyscy go u nas...

Zobacz także przepisy na:

    Cucina
    Cucina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Cucina della Felicita
    Pâté z gęsich wątróbek

    Pâté z gęsich wątróbek 1094

    piotras100
    piotras100 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Szaleństwo w kuchni
    Kacze udka w warzywach

    Kacze udka w warzywach 5016

    MaryJane
    MaryJane Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Chilli Plate
    Pâté z wątróbek drobiowych

    Pâté z wątróbek drobiowych 297

    ilka
    ilka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Yummu homemade cooking
    Pâté z wątróbki

    Pâté z wątróbki 19

    anahitka9
    anahitka9 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Caketime
    Tort Fraisier- francuska klasyka

    Tort Fraisier- francuska klasyka 500