Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington

109 kliknięć
10.08.2016
blog: Moje Wypieki I Nie Tylko

Przepis: Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington

Polędwica Wellington – potrawa kuchni brytyjskiej w postaci polędwicy wołowej, otoczonej warstwą pasztetu (np. foie gras) lub farszu grzybowego (często obiema), zapiekanej w cieście francuskim. W obiegowej opinii potrawa nazwana została na cześć księcia Wellingtona, generała, zwycięzcy bitwy pod Waterloo (1815). W rzeczywistości jednak pochodzenie nazwy nie jest jasne. Nie pojawia się ona bowiem w XIX-wiecznych książkach...

DODANO DO 6 zeszytów:

Zobacz także przepisy na:

    Ellie
    Ellie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kuchnia Ellie
    Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-musztardowym a'la Strogonow

    Polędwiczki wieprzowe w sosie... 232

    Danusia
    Danusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Moje Wypieki I Nie Tylko
    Francuskie faworki

    Francuskie faworki 69

    Cucina
    Cucina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Cucina della Felicita
    Wieprzowina Wellington

    Wieprzowina Wellington 719