Pomarańczowa, drożdżowa baba wielkanocna (bez cukru)

82 kliknięcia
31.03.2017
blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Przepis: Pomarańczowa, drożdżowa baba wielkanocna (bez cukru)

Wielkanocna tradycja pieczenia bab sięga XVII wieku. Już wtedy pieczono baby z mąki pszennej, zaprawiano szafranem, dodawano bakalie i oblewano lukrem. Swoją dzisiejszą nazwę zawdzięczają podobno królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu, wielkiemu smakoszowi. Czyniąc tradycji zadość upiekłam drożdżową babkę. Co prawda nie zużyłam do pieczenia kopy jaj jak nakazywała ówczesna tradycja, ale babka smakuje zachwycająco. Jest...

DODANO DO 4 zeszytów:

Zobacz także przepisy na:

    spiekłarodem
    spiekłarodem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    spiekłarodem
    baba drożdżowa wielkanocna

    baba drożdżowa wielkanocna 55

    www.parabuch.blogspot.com
    www.parabuch.blogspot.com Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Para-buch!
    Baby, ach te baby!

    Baby, ach te baby! 143

    Jadłonomia
    Jadłonomia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Jadłonomia
    Wielkanocna babka pomarańczowa

    Wielkanocna babka pomarańczowa 140

    Pyza
    Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Smaczna Pyza
    Babka drożdżowa

    Babka drożdżowa 359

    Aleex
    Aleex Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    W mojej kuchni
    Drożdżowa baba wielkanocna wg Aleex

    Drożdżowa baba wielkanocna wg Aleex 143