Ragù wołowe, czyli sos alla bolognese

65 kliknięć
21.10.2015
blog: Niech się gotuje!

Przepis: Ragù wołowe, czyli sos alla bolognese

Jeśli myślimy o sosie do makaronu z mielonego mięsa i pomidorów, w Polsce mówimy na to bolognese. W Toskanii nazywają takie sosy ragù i podają z grubym makaronem pici (albo pinci) – jak spaghetti, tylko grubości cienkiego ołówka. W Toskanii robią ragù przede wszystkim z dziczyzny (dzik, zając), ale też z wołowiny, z kaczki. Pomidorów nie ma w nim wiele – sos nie jest czerwony, raczej brązowy. Niezbędne jest wino, trochę...

DODANO DO 5 zeszytów:

Zobacz także przepisy na:

    frenchcat
    frenchcat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    All day pasta
    Lasagne Alla bolognese

    Lasagne Alla bolognese 35

    Ada0
    Ada0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Oryginalny smak
    Ragu alla bolognese (sos boloński)

    Ragu alla bolognese (sos boloński) 76

    Smakalajzyt.pl
    Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Smakalajzyt
    Spaghetti Bolognese

    Spaghetti Bolognese 187

    mikkac8504
    mikkac8504 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Italianizzato
    Ragù alla bolognese jak trzeba

    Ragù alla bolognese jak trzeba 79

    Kalina
    Kalina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Wypieki i Rumieńce
    Ragù alla bolognese

    Ragù alla bolognese 70

    Usagi
    Usagi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    W kuchni Usagi
    Ragu alla bolognese

    Ragu alla bolognese 65

    nietylkookuchni
    nietylkookuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Nie tylko o kuchni...
    Spaghetti bolognese

    Spaghetti bolognese 86