Ragù wołowe, czyli sos alla bolognese

52 kliknięcia
21.10.2015
blog: Niech się gotuje!

Przepis: Ragù wołowe, czyli sos alla bolognese

Jeśli myślimy o sosie do makaronu z mielonego mięsa i pomidorów, w Polsce mówimy na to bolognese. W Toskanii nazywają takie sosy ragù i podają z grubym makaronem pici (albo pinci) – jak spaghetti, tylko grubości cienkiego ołówka. W Toskanii robią ragù przede wszystkim z dziczyzny (dzik, zając), ale też z wołowiny, z kaczki. Pomidorów nie ma w nim wiele – sos nie jest czerwony, raczej brązowy. Niezbędne jest wino, trochę...

DODANO DO 5 zeszytów:

Zobacz także przepisy na:

    bernika
    bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Moj kulinarny pamiętnik
    Spaghetti bolognese

    Spaghetti bolognese 131

    Kalina
    Kalina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Wypieki i Rumieńce
    Ragù alla bolognese

    Ragù alla bolognese 65

    Usagi
    Usagi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    W kuchni Usagi
    Ragu alla bolognese

    Ragu alla bolognese 57

    Smakalajzyt.pl
    Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Smakalajzyt
    Spaghetti Bolognese

    Spaghetti Bolognese 158

    frenchcat
    frenchcat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    All day pasta
    Lasagne Alla bolognese

    Lasagne Alla bolognese 23