Ragù wołowe, czyli sos alla bolognese

48 kliknięć
21.10.2015
blog: Niech się gotuje!

Ragù wołowe, czyli sos alla bolognese

Jeśli myślimy o sosie do makaronu z mielonego mięsa i pomidorów, w Polsce mówimy na to bolognese. W Toskanii nazywają takie sosy ragù i podają z grubym makaronem pici (albo pinci) – jak spaghetti, tylko grubości cienkiego ołówka. W Toskanii robią ragù przede wszystkim z dziczyzny (dzik, zając), ale też z wołowiny, z kaczki. Pomidorów nie ma w nim wiele – sos nie jest czerwony, raczej brązowy. Niezbędne jest wino, trochę...

DODANO DO 5 zeszytów:

Zobacz także:

    frenchcat
    frenchcat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    All day pasta
    Lasagne Alla bolognese

    Lasagne Alla bolognese 6

    smakowite
    smakowite Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    smakowite.com
    Sos bolognese z soczewicą

    Sos bolognese z soczewicą 25

    kuchcik8
    kuchcik8 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Kuchnia Pokoleń
    Tagiatelle z sosem bolognese

    Tagiatelle z sosem bolognese 237