Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU

139 kliknięć
11.11.2015
blog: Katarzyna Rzepecka

Przepis: Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU

11 listopad to nie tylko rocznica odzyskania Niepodległości przez Polskę. W Wielkopolsce obchodzimy tego dnia Dzień Świętego Marcina. Tego dnia tradycyjnie już w wielu piekarniach można dostać legendarnego Marcinka. Skąd się wziął? Historia mówi, że w pod koniec wieku dziewiętnastego ksiądz Jan Lewicki służący w parafii pod wezwaniem św. Marcina w Poznaniu poprosił wiernych, by tak jak ich patron zrobili coś dla biednych....

DODANO DO 1 zeszytu:

Zobacz także przepisy na:

    Ania
    Ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Bajkorada
    Rogale marcińskie

    Rogale marcińskie 48