Staropolskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Bez glutenu, bez nabiału, bez jajek.

122 kliknięcia
30.09.2017
blog: Bezglutenowe jadło

Przepis: Staropolskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Bez glutenu, bez nabiału, bez jajek.

Swojego czasu zastanawiałam się dlaczego gołąbki gołąbkami się zwą. F. Sławski w słowniku etymologicznym języka polskiego napotkałam informację, że w językach słowiańskich wykorzystywano nazwy zwierząt czy ptaków do nazywania potraw, szczególnie obrzędowych. Nazwę dla gołąbków najprawdopodobnie zaporzyczyliśmy z języka ukraińskiego. Gołąbek, to nic innego, jak potrawa z kaszy i mięsa owinięta w liśxie kapusty. Na wschodzie...

DODANO DO 8 zeszytów:

Zobacz także przepisy na:

    aulik
    aulik
    gołąbki
    Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    gołąbki

    gołąbki 1584

    akruka
    akruka
    Krem z kalafiora
    Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Krem z kalafiora

    Krem z kalafiora 31