SUSKA SECHLOŃSKA

74 kliknięcia
09.01.2017
blog: życie od kuchni

Przepis: SUSKA SECHLOŃSKA

Żadne wędzone śliwki nie mają takiego smaku i aromatu jak suska sechlońska. Nazwa pochodzi z gwary Beskidu Wyspowego, gdzie „suska” oznacza suszkę, czyli podsuszaną, podwędzaną śliwkę, a „sechlońska” pochodzi od nazwy miejscowości Sechna leżącej w gminie Laskowa w Małopolsce. Śliwki suszy się i podwędza w specjalnych suszarniach. Do suszenia wykorzystuje się drewno grabu, buku, brzozy i śliwy. Proces suszenia trwa 6 dni....

Zobacz także przepisy na:

    ankawell
    ankawell Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    życie od kuchni
    PIEROGI Z SUSKĄ SECHLOŃSKĄ

    PIEROGI Z SUSKĄ SECHLOŃSKĄ 70

    ladykitchen
    ladykitchen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Lady Kitchen
    Pierogi z śliwką wędzoną

    Pierogi z śliwką wędzoną 34

    ankawell
    ankawell Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    życie od kuchni
    SUSKA SECHLOŃSKA

    SUSKA SECHLOŃSKA 74