SUSKA SECHLOŃSKA

81 kliknięć
09.01.2017
blog: życie od kuchni

Przepis: SUSKA SECHLOŃSKA

Żadne wędzone śliwki nie mają takiego smaku i aromatu jak suska sechlońska. Nazwa pochodzi z gwary Beskidu Wyspowego, gdzie „suska” oznacza suszkę, czyli podsuszaną, podwędzaną śliwkę, a „sechlońska” pochodzi od nazwy miejscowości Sechna leżącej w gminie Laskowa w Małopolsce. Śliwki suszy się i podwędza w specjalnych suszarniach. Do suszenia wykorzystuje się drewno grabu, buku, brzozy i śliwy. Proces suszenia trwa 6 dni....

Zobacz także przepisy na:

    ladykitchen
    ladykitchen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    Lady Kitchen
    Pierogi z śliwką wędzoną

    Pierogi z śliwką wędzoną 39

    ŻYCIE OD KUCHNI
    ŻYCIE OD KUCHNI Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    życie od kuchni
    SUSKA SECHLOŃSKA

    SUSKA SECHLOŃSKA 81