Wegański obiad: MARCHWIOWA ZUPA Z KURDYBANKIEM _i_ KOTLETY OWSIANO-ZIEMNIACZANE

300 kliknięć
09.05.2014
blog: Kasia Weganka

Wegański obiad: MARCHWIOWA ZUPA Z KURDYBANKIEM _i_ KOTLETY OWSIANO-ZIEMNIACZANE

ZUPA Z KURDYBANKA Kurdybanek (wraz z kminkiem) był niegdyś najczęściej stosowaną przyprawą w kuchni polskiej. Dodawano go głównie do zup zamiast natki pietruszki. Jego popularność zmalała na początku XIX wieku. Ze względu na głęboki, korzenno-ziołowy zapach można aromatyzować nim wina, nalewki oraz piwa. Bluszczyk kurdybanek najłatwiej znaleźć w wilgotnych zaroślach, przydrożach oraz na łąkach. PRZEPIS NA ZUPĘ: Składniki: ...

Zobacz także:

    natalis
    natalis Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
    zdrowi na co dzień
    Kurdybanek

    Kurdybanek 109