Powrót do listy zeszytów

Zeszyt
ogorki z chili

czwartek, 22 sierpnia 2013 Ogórki chili Te ogórki robię co roku, doskonałe jako przegryzka do obiadu, czy na kanapkę Na ich zrobienie potrzebujemy praktycznie całej doby. Nie wymagają pasteryzacji! 2,5 kg ogórków główki czosnku 4 łyżki soli 2 łyżeczki chili 0,5 kg cukru 1/2 szklanki oleju 1,5 szklanki octu Ogórki umyć. Pokroić w ćwiartki. W dużej misce zasypać solą, wymieszać i pozostaw na 6-8h. Po tym czasie odlać powstały sok.. Czosnek pokroić w plasterki razem z chili dodać do ogórków Dokładnie wymieszać. Zagotować ocet z cukrem i olejem i zaleć gorącym płynem ogórki. Wymieszać i odstawić na kolejne 8-12h. Po tym czasie ogórki włożyć do umytych słoików, zalać zalewą w której się moczyły. Zakręcić i już nie pasteryzować.

 
Brak przepisów