Ekonomia gastronomia
Na pewno zdarza ci się marnować jedzenie. Gospodarstwa domowe w Polsce rocznie wyrzucają około 2 mln ton żywności. Za dużo kupujemy, nie umiemy planować. Nie wiemy jak przechowywać, żeby się nie marnowało. Zapominamy, że można mrozić, marynować, suszyć, kisić i wekować. Naucz się jak żyć według zasad „Ekonomii gastronomii”.
Książka Ekonomia gastronomia, podbiła już serca miłośników gotowania w Wielkiej Brytanii, teraz czas na Polskę!
W „Ekonomii gastronomii” chodzi o smaczniejsze jedzenie i mniejsze wydatki. O skrócenie listy zakupów i lepsze wykorzystanie składników. Kilka z zasad ekonomii gastronomii:
- Planujcie posiłki z wyprzedzeniem
- Kupujcie mądrze i oszczędnie
- Nie marnujcie jedzenia
- Zapełnijcie spiżarnię, żeby zawsze mieć w domu składniki posiłków
Przeczytajcie o pozostałych zasadach ekonomii gastronomii na stronie książki.
Pomóż nam promować zasady ekonomii gastronomii. Przyłącz się do konkursowej akcji!
Aby wziąć udział w konkursie opublikuj na blogu i dodaj do akcji przepis, w którym wykorzystasz przynajmniej 2 składniki z listy najczęściej marnowanych w Polsce produktów. Dodatkowo, w tym samym wpisie, przedstaw swoim czytelnikom najważniejsze Twoim zdaniem zasady „Ekonomii gastronomii” i umieść aktywnego linka do pozostałych zasad oszczędnego gotowania (do strony http://www.ekonomiagastronomia.nk.com.pl/)
Kalendarz konkursowy:
1 etap - Akcja kulinarna: 12 marca - 15 kwietnia.
W 1 etapie Jury (Lidia Popiel, Karolina Domagalska, Maria Gosiewska, Grzegorz Łapanowski) wybierze 15 najlepszych przepisów oceniając: jakość przepisu (kreatywność, dobór smaków) i estetykę przedstawionego na zdjęciu dania. Ich autorzy przechodzą do drugiego etapu. Ogłoszenie wyników pierwszego etapu nastąpi 22 kwietnia.
2 etap - Głosowanie internautów na stronie Ekonomii Gastronomii: 23 kwietnia - 13 maja
Nagrody:
15 zwycięzców 1 etapu otrzyma książkę „Ekonomia Gastronomia”
Nagrodą dla zwycięzcy 2 etapu jest:
1. udział w kampanii społecznej i promocyjnej książki „Ekonomia Gastronomia” i możliwość wypromowania swojego bloga:
a. wystąpienie obok innych ekspertów (Lidii Popiel, Karoliny Domagalskiej, Grzegorza Łapanowskiego, Marii Gosiewskiej) w filmie o „Ekonomii gastronomii”
b. obecność na stronach internetowych partnerów, w kanale YouTube, na Facebooku, na billboardach i reklamach w sieci
c. możliwość występów w mediach, które są patronami konkursu i innych
d. aktywny udział w konferencji prasowej książki, gdzie Zwycięzca będzie miał możliwość zaprezentowania swojego przepisu i zareklamowania swojego bloga
2. Pakiet książek o wartości 1000 złotych netto.
Jury:
Karolina Domagalska – dziennikarka, wegetarianka, z wykształcenia etnolożka
Maria Gosiewska - koordynatorka projektu "Nie marnuj jedzenia" w Bankach Żywności
Grzegorz Łapanowski - kucharz, dziennikarz kulinarny
Lidia Popiel - fotografka, dziennikarka
Konkurs organizowany przez Nasza KsiÄgarnia Sp. z o.o.. Przeczytaj regulamin konkursu.