Lista akcji

Akcja kulinarna: Jadalne kwiaty w mojej kuchni


Czas trwania: od 2019-06-17 do 2019-07-08
Akcję założyła:
Angela Podsumowanie akcji
Jadalne kwiaty w mojej kuchni

Opis akcji

Witajcie w kwiecistej akcji kulinarnej! Zapraszam Was do udziału w kulinarnych wyzwaniach uwzględniających wszystkie jadalne kwiaty jakie znacie i jakie spożywacie w Waszych domach! Będę uwzględniać przepisy z kwiatami jako głównymi składnikami, jak również z kwiatami używanymi do dekorowania potraw, deserów czy napojów, grunt by kwiat był jadalny. Suszone jadalne kwiaty wchodzą również w grę :).

Dla przypomnienia, najbardziej popularne kwiaty jadalne używane w gastronomii to m. in.: karczochy, kalafior, róże, rumianek, malwy (ślazu), stokrotki, piwonie, kwiaty jaśminu, kwiaty głogu, kwiaty mniszka lekarskiego, kwiaty bzu (lilak), lawenda, nasturcje, goździki, bratki (fiołki), kwiaty robinii akacjowej, chabry, macierzanka, tymianek, krokusy (szafran), kwiaty dyni i cukinii, kwiaty koniczyny łąkowej i białej, bluszczyka kurdybanka, jasnoty....

Uwaga: nie wszystkie kwiaty są jadalne, zanim zabierzecie się za konsumpcję, upewnijcie się czy oby kwiat, który zamierzacie spożyć jest doprawdy jadalny, oto niektóre z trujących kwiatów: azalie, chryzantemy, groszek pachnący, hortensje, konwalie, oleandry czy różaneczniki....

Zasady:
  • Można dodać po kilka wpisów z jednego bloga.
  • Nie można dodawać wpisów napisanych przed rozpoczęciem akcji.
  • Dodane wpisy wymagają akceptacji przez koordynatora akcji.
  • Wymagane jest wklejenie banerka akcji pobranego ze strony akcji.
  • Wpis musi zawierać zdjęcie potrawy.

6 uczestników
Angela
Hajduczek
Badylarka
justyna9220
angelinab520
Dolcevita- in-my-kitchen
Badylarka
Badylarka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Weekendy w domu i ogrodzie
Chłodnik litewski

Chłodnik litewski 39

Warunki uczestnictwa ×

Warunki zgłoszenia