Lista akcji

Akcja kulinarna: Kuchnia Bliskiego Wschodu 2017


Czas trwania: od 2017-07-01 do 2017-07-31
Akcję założyła:
Wyraczynka
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2017

Opis akcji

Zapraszamy na kolejną edycję naszej akcji, która rok temu zebrała wiele przepisów kuchni Orientu. Na Kuchnię Bliskiego Wschodu składają się cztery główne grupy: kuchnia turecka, arabska, perska i izraelska.

Wszystkie łączy upodobanie do warzyw (bakłażana, pomidorów, papryki, cukinii), owoców (granatów, cytryn, fig), ziół i roślin strączkowych (bobu, ciecierzycy i soczewicy)

Kuchnia turecka swoje bogactwo zawdzięcza potrawom pochodzącym z różnych regionów dawnego Imperium osmańskiego. W szczególności warto pamiętać o jej wspaniałych słodyczach.

Kuchnia arabska to kuchnia tak bogatego Lewantu jak i krajów pustynnych - orientalnego pieczywa i pysznej baraniny.

Kuchnia izraelska to kuchnia jednocześnie międzynarodowa i sięgająca do korzeni kuchni regionu. Widać w niej wpływy rozproszenia narodu żydowskiego na świecie przez wieki nieistnienia państwa izraelskiego.

Obok powyższych na wyróżnienie zasługuje Kuchnia perska - najmniej znana w Polsce ale i na świecie. To bogactwo potraw opartych na ryżu i chlebie irańskim, często pachnących szafranem lub wodą różaną.

Akceptujemy przepisy pochodzące z poniższych krajów
(w wypadku tradycyjnych dań kuchni Bliskiego Wschodu prosimy o wskazane we wpisie z którego kraju przepis pochodzi):

- Arabia Saudyjska,
- Bahrajn
- Egipt
- Irak
- Iran
- Izrael z Palestyną
- Jemen
- Jordania
- Katar
- Kuwejt
- Liban
- Oman
- Syria
- Turcja
- Zjednoczone Emiraty Arabskie

Zgłaszając przepisy kuchni izraelskiej prosimy, aby to nie były przepisy kuchni żydowskiej typowo europejskiej - karp po żydowsku, gęsi pipek, czy bajgle nie będą akceptowane ;)

Prosimy nie zgłaszać przepisów kuchni marokańskiej oraz wariacji na temat kuchni muzułmańskiej lub żydowskiej z wieprzowiną :)

Zasady:
  • Można dodać po kilka wpisów z jednego bloga.
  • Nie można dodawać wpisów napisanych przed rozpoczęciem akcji.
  • Dodane wpisy wymagają akceptacji przez koordynatora akcji.
  • Wymagane jest wklejenie banerka akcji pobranego ze strony akcji.
  • Wpis musi zawierać zdjęcie potrawy.

7 uczestników
Wyraczynka
apetytnasmaka
Badylarka
Qchnia Osobista
ewuska2016
Marta
Cztery Fajery
apetytnasmaka
apetytnasmaka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Apetyt na Smaka
BAKŁAŻANY PO ISTAMBUŁSKU

BAKŁAŻANY PO ISTAMBUŁSKU 81

Wyraczynka
Wyraczynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia z wyrakiem
Daktylowy koktajl turecki

Daktylowy koktajl turecki 120

apetytnasmaka
apetytnasmaka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Apetyt na Smaka
HUMMUS IDEALNY

HUMMUS IDEALNY 65

Cztery Fajery
Cztery Fajery Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
CzteryFajery.pl
Sos mięsny do makaronu

Sos mięsny do makaronu 418

Qchnia Osobista
Qchnia Osobista Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Qchnia Osobista
Baharat

Baharat 54

Marta
Marta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Pieczona shawarma z kurczaka

Pieczona shawarma z kurczaka 147

apetytnasmaka
apetytnasmaka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Apetyt na Smaka
PIECZONY FALAFEL

PIECZONY FALAFEL 117

Marta
Marta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Bób w sosie pomidorowym

Bób w sosie pomidorowym 186

ewuska2016
ewuska2016 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
To be
Sutlac pudding. Turecki pudding z ryżu

Sutlac pudding. Turecki pudding z ryżu 217

apetytnasmaka
apetytnasmaka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Apetyt na Smaka
BABA GHANOUSH

BABA GHANOUSH 64

Warunki uczestnictwa ×

Warunki zgłoszenia