Aktualności


Poradnik dobrego smażenia
Polecamy

Poradnik dobrego smażenia

Smażenie to jedna z najbardziej powszechnych kuchennych czynności i wydawałoby się, że wiemy o nim wszystko. Co to za filozofia wlać olej na patelnię i postawić na gazie? – zapytacie. A no jednak filozofia, bo na przykład nie każdy tłuszcz nadaje się do podgrzewania. Podczas gdy jeden olej doskonale poradzi sobie z wysoką temperaturą, inny nie powinien być stosowany na gorąco za żadne skarby. Dlaczego? Zapraszamy do lektury naszego poradnika.

Czytaj więcej

Nowe, naturalne dodatki do pieczenia Dr. Oetkera
około 8 godzin temu

Nowe, naturalne dodatki do pieczenia Dr. Oetkera

Wszyscy pragniemy jeść smacznie, zdrowo i naturalnie. Kochamy domowe aromaty, zwłaszcza, gdy z piekarnika rozchodzi się zapach pieczonego ciasta. Miło jest tworzyć wypieki ze świadomością, iż ich składniki są naturalne i wyjątkowe. Takie właśnie są nowe dodatki do pieczenia z linii Ze świata natury.

Czytaj więcej

Durszlak - nowy numer magazynu!
3 dni temu

Durszlak - nowy numer magazynu!

Minął już rok ukazania się pierwszego numeru „Durszlaka” – magazynu kulinarnego tworzonego w całości z materiałów dostarczonych przez blogerów kulinarnych zarejestrowanych w serwisie Durszlak.pl. Jak to najlepiej uczcić? Oczywiście nowym numerem „Smacznych stron Internetu”! W najbliższym numerze prezentujemy 20 pomysłów na Wigilię, w dziale „Rozsmakuj się w tradycji” dania świąteczne, w „Temacie na czasie” menu na imprezę sylwestrową, a w „Dolce Vita” – bożonarodzeniowe wypieki i desery. Również w stałych działach, np. „Śniadaniowni”, „Obiedzie na dziś” stawiamy na dania jesienne oraz zimowe, a w „Wiem, co jem” piszemy o karpiu, kapuście kiszonej, brukselce, wielkopolskim oleju z pestek dyni oraz bobie. Najnowszy numer magazynu „Durszlak” ukaże się w środę, 14.11.2018, i będzie kosztował 6,99 zł.

Czytaj więcej

Słodko przez cały rok! Najpyszniejsze przepisy na cztery pory roku
17 dni temu

Słodko przez cały rok! Najpyszniejsze przepisy na cztery pory roku

Najsłodsza blogerka kulinarna, Dorota Świątkowska, powraca z kolejną porcją przepisów na najlepsze wypieki. „Moje wypieki na 4 pory roku” wydane przez Egmont to zbiór kilkudziesięciu pomysłów na słodkości odpowiednie na każdą porę roku. To już piąty tytuł w kolekcji autorki bloga mojewypieki.com. Książka dostępna w księgarniach Empik na terenie całego kraju oraz na stronie Egmont.pl

Czytaj więcej

Jak wybrać sprzęt AGD do kuchni?
17 dni temu

Jak wybrać sprzęt AGD do kuchni?

Planujesz remont kuchni? A może dopiero się urządzasz? Niezależnie od tego, na jakim jesteś etapie, prędzej czy później przyjdzie moment, w którym zaczniesz zastanawiać się na wyborem sprzętu AGD. Zapoznaj się z naszym materiałem, a dowiesz się, że dzięki marce AMICA nie musisz wybierać między designem, ceną a praktycznością kuchennego sprzętu. Na co zwracać uwagę, żeby gotowanie było zarówno efektywne, oszczędne jak i po prostu przyjemne?

Czytaj więcej

Reprezentant Polski ma szansę zdobyć tytuł Mistrza!
28 dni temu

Reprezentant Polski ma szansę zdobyć tytuł Mistrza!

Już 24 października w mediolańskim La Pelota szefowie kuchni z całego świata spotkają się by walczyć o tytuł mistrza kuchni włoskiej. Po raz drugi do konkursu zakwalifikował się Polak. Jest nim Paweł Gałecki, kucharz z lubelskiej restauracji Piano.

Czytaj więcej

Zapanuj nad temperaturą i smakiem!
29 dni temu

Zapanuj nad temperaturą i smakiem!

Najlepsi szefowie kuchni wiedzą, że temperatura smażenia jest kluczowa dla zachowania walorów smakowych i odżywczych gotowanych dań. Nie ma jednak jednej złotej zasady – innej temperatury potrzebują idealne steki, a innej owoce morza. Jak zapanować nad temperaturą przyrządzanych potraw w domu? Najnowsza płyta indukcyjna Electrolux SLIM-FIT posiada funkcję SenseFry®, dzięki której to proste i intuicyjne.

Czytaj więcej

Jesień zamknięta w szkle
około miesiąca temu

Jesień zamknięta w szkle

Złota, polska jesień przetworami stoi. To idealny moment, aby ostatnie promienie słońca na dojrzewających owocach zamknąć w słoikach. Skarby natury wymagają królewskiej oprawy, dlatego gdy już dojrzeją w piwniczkach, można je przelać do szklanych karafek marki KROSNO, zaprojektowanych pod likiery i nalewki, które podkreślą apetyczne barwy napoju. Całości dopełnią kieliszki do nalewek, ciepły koc i świece. We dwoje, czy w większym gronie, kolekcjonuj piękne chwile z marką KROSNO.

Czytaj więcej

Polmak rzuca makaronowe wyzwanie z nagrodami!
3 miesiące temu

Polmak rzuca makaronowe wyzwanie z nagrodami!

Otwórz szafkę lub lodówkę, wyjmij 3 składniki i przygotuj coś pysznego z makaronem Polmak! Na wykonanie zadania masz 30 minut. Taki challenge dla blogerów i ich czytelników przygotowała Makaroniarnia Polmak.

Czytaj więcej

Magazyn Durszlak zaprasza do współpracy!
3 miesiące temu

Magazyn Durszlak zaprasza do współpracy!

Redakcja magazynu Durszlak przystępuje do realizacji kolejnego wydania. Wszystkich blogerów chętnych do współpracy SERDECZNIE ZAPRASZAMY!

Czytaj więcej

Oleje roślinne, inwestycja w zdrowie
3 miesiące temu

Oleje roślinne, inwestycja w zdrowie

Kiedy przyczynę otyłości zaczęto upatrywać w tłuszczach, producenci żywności zaczęli prześcigać się w metodach obniżania jego zawartości w swoich produktach. Popularne stały się te typu „light”, chętniej sięgano po opakowania, z których krzyczał wielki napis „0% tłuszczu”… Czy naprawdę rozsądne jest wykluczanie tłuszczu z diety? Tłuszcze dostarczają nam nie ogromną porcję energii (90 kcal/100 g). Dla porównania, 1 g białka lub węglowodanów to jedynie 4 kcal. Wśród głównych zalet ich spożywania, wyróżnić można wpływ na uczucie sytości oraz fakt, że to właśnie w tłuszczu rozpuszczalne są witaminy (np. A, D, E i K). Pełnią one też funkcję nośnika smaku, są nieocenione w kulinarnym świecie. Oleje roślinne od lat są stałym elementem naszych posiłków. W Polsce są to głównie olej rzepakowy i lniany, w krajach basenu morza śródziemnego – oliwa z oliwek, a w Azji olej sezamowy. Istnieje jednak wiele rodzajów olei z różnych gatunków roślin, a tłoczeniu mogą być poddawane różne części: nasiona, owoce, pestki, a nawet kiełki.

Czytaj więcej

Co w garnku piszczy?  Jeszcze więcej pomysłów na obiad z Naturalnie Smaczne od Knorr!
3 miesiące temu

Co w garnku piszczy? Jeszcze więcej pomysłów na obiad z Naturalnie Smaczne od Knorr!

Co ugotować na dzisiejszy obiad? Z odpowiedzią przychodzi marka Knorr, która prezentuje kolejne nowości z linii Naturalnie Smaczne!: Chłopski garnek, Fasolka po bretońsku, Spaghetti Carbonara, Do kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym i Do kurczaka w sosie pieczarkowym. To wyjątkowe w 100% naturalne kompozycje warzyw, ziół i przypraw.

Czytaj więcej

Nowa linia soków 100% Hortex Leon
3 miesiące temu

Nowa linia soków 100% Hortex Leon

Wychodząc naprzeciw potrzebom i preferencjom małych konsumentów oraz dbając o kształtowanie ich prawidłowych nawyków żywieniowych Hortex wprowadza nową linię soków 100% Hortex Leon w kartonikach 200 ml ze słomką.

Czytaj więcej

Przepis na Chłodnik na Żołądkowej Gorzkiej
4 miesiące temu

Przepis na Chłodnik na Żołądkowej Gorzkiej

Zastanawiasz się jak osiągnąć całkowity stan orzeźwienia? To proste! Wystarczy skorzystać z nowego uproszczonego przepisu na Chłodnik na Żołądkowej Gorzkiej!

Czytaj więcej

W Warszawie spróbujesz steka ze strusia!
4 miesiące temu

W Warszawie spróbujesz steka ze strusia!

Prawdziwy stek ze strusia? Tego jeszcze nie było! W czerwcu u zbiegu ulic Świętokrzyskiej i Nowego Światu, otworzył się Steak House Evil - restauracja wyspecjalizowana w sezonowanych stekach z wołowiny, która do swojej oferty wprowadziła szlachetne i rzadkie mięso strusia. Lokal w Warszawie to trzeci lokal marki Evil, pozostałe działają w Szczecinie i Poznaniu.

Czytaj więcej

Piccolo ma pomysły na zabawę
4 miesiące temu

Piccolo ma pomysły na zabawę

Najlepszy prezent dla naszego dziecka? Wspólna zabawa! Tematyczne przyjęcie, piżama party, pojedynek w zabawnej grze komputerowej albo wspólne nagrywanie teledysków. Te i wiele innych pomysłów znaleźć można na nowej stronie Internetowej Piccolo http://www.piccolo.pl/

Czytaj więcej

Nałęczów Zdrój S.A. przywraca tradycje
4 miesiące temu

Nałęczów Zdrój S.A. przywraca tradycje

Nałęczów Zdrój S.A. właściciel marki Cisowianka przywraca tradycje czyniąc z Pałacu Małachowskich centrum życia towarzyskiego Uzdrowiska.

Czytaj więcej

Tarty na lato
5 miesięcy temu

Tarty na lato

W końcu nadeszło upragnione i długo wyczekiwane lato- okres obfity w zdrowe i smakowite owoce sezonowe! To doskonały czas na szukanie inspiracji w naturze dlatego jeżeli mamy ochotę na chwilę przyjemności warto wykorzystać go na przygotowanie przepysznych, lekkich wypieków.

Czytaj więcej

Palma - zróbmy coś dobrego - WYNIKI AKCJI
5 miesięcy temu

Palma - zróbmy coś dobrego - WYNIKI AKCJI

Nasza akcja kulinarna wraz z marką Palma zainspirowała Was do stworzenia wspaniałych wypieków, które są idealnym pretekstem na spędzenie chwili z najbliższymi zarówno podczas przygotowań, jak i przy stole. Zrobiliście naprawdę wiele dobrego!

Czytaj więcej

World Class Cocktail Resort
5 miesięcy temu

World Class Cocktail Resort

Wszystko, co chcieliście zrobić w niedzielę* *ale baliście się budzika w poniedziałek

Czytaj więcej

Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes - WYNIKI AKCJI
5 miesięcy temu

Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes - WYNIKI AKCJI

W ostatnim konkursie mieliście okazję przekonać się, że tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ochoczo podjęliście wyzwanie i udowodniliście nam, że macie mnóstwo pomysłów na to jak przyrządzić tuńczyka Princes!

Czytaj więcej