Aktualności


Poradnik dobrego smażenia
Polecamy

Poradnik dobrego smażenia

Smażenie to jedna z najbardziej powszechnych kuchennych czynności i wydawałoby się, że wiemy o nim wszystko. Co to za filozofia wlać olej na patelnię i postawić na gazie? – zapytacie. A no jednak filozofia, bo na przykład nie każdy tłuszcz nadaje się do podgrzewania. Podczas gdy jeden olej doskonale poradzi sobie z wysoką temperaturą, inny nie powinien być stosowany na gorąco za żadne skarby. Dlaczego? Zapraszamy do lektury naszego poradnika.

Czytaj więcej

Wyniki akcji Vegeta Natur Inspirowane Naturą
7 dni temu

Wyniki akcji Vegeta Natur Inspirowane Naturą

Wiosna już za rogiem, a dzięki Wam udało nam się zebrać aż 182 przepisy na inspirowane naturą dania. Teraz pora zacząć je wypróbowywać! Ruszamy w 2019 rok z ogromną dawką zdrowych inspiracji!

Czytaj więcej

Przepis na udane święta - wyniki konkursu
2 miesiące temu

Przepis na udane święta - wyniki konkursu

Święta to magiczny czas, w którym dzielimy się z najbliższymi tym co najpiękniejsze oraz… najsmaczniejsze. Pokazaliście nam jak bardzo kochacie swoich najbliższych, w myśl powiedzenia „przez żołądek do serca”. Przygotowaliście aż 188 swoich ulubionych świątecznych dań!

Czytaj więcej

Orkisz w nowej designerskiej odsłonie
2 miesiące temu

Orkisz w nowej designerskiej odsłonie

29 listopada na Zamku Ujazdowskim miała miejsce premiera nowego designu opakowania wódki Orkisz. Wieczór obfitował w ciekawe dyskusje o królewskich czasach i specjałach kuchni średniowiecza. Goście degustowali dania inspirowane pradawną pszenicą a analiza smaku przeprowadzona przez ekspertów potwierdziła wyjątkowo subtelny i niepowtarzalny charakter marki Orkisz.

Czytaj więcej

Magazyn Durszlak - zapraszamy do współpracy blogerów!
3 miesiące temu

Magazyn Durszlak - zapraszamy do współpracy blogerów!

Świąteczno-noworoczny numer magazynu Durszlak czeka w kioskach na spóźnialskich, ale redakcja nie próżnuje i już myśli nad kolejnym wydaniem! Dlatego, serdecznie zapraszamy do współpracy, BARDZO CZEKAMY NA ZGŁOSZENIA NOWYCH BLOGERÓW!

Czytaj więcej

Nowe, naturalne dodatki do pieczenia Dr. Oetkera
3 miesiące temu

Nowe, naturalne dodatki do pieczenia Dr. Oetkera

Wszyscy pragniemy jeść smacznie, zdrowo i naturalnie. Kochamy domowe aromaty, zwłaszcza, gdy z piekarnika rozchodzi się zapach pieczonego ciasta. Miło jest tworzyć wypieki ze świadomością, iż ich składniki są naturalne i wyjątkowe. Takie właśnie są nowe dodatki do pieczenia z linii Ze świata natury.

Czytaj więcej

Durszlak - nowy numer magazynu!
3 miesiące temu

Durszlak - nowy numer magazynu!

Minął już rok ukazania się pierwszego numeru „Durszlaka” – magazynu kulinarnego tworzonego w całości z materiałów dostarczonych przez blogerów kulinarnych zarejestrowanych w serwisie Durszlak.pl. Jak to najlepiej uczcić? Oczywiście nowym numerem „Smacznych stron Internetu”! W najbliższym numerze prezentujemy 20 pomysłów na Wigilię, w dziale „Rozsmakuj się w tradycji” dania świąteczne, w „Temacie na czasie” menu na imprezę sylwestrową, a w „Dolce Vita” – bożonarodzeniowe wypieki i desery. Również w stałych działach, np. „Śniadaniowni”, „Obiedzie na dziś” stawiamy na dania jesienne oraz zimowe, a w „Wiem, co jem” piszemy o karpiu, kapuście kiszonej, brukselce, wielkopolskim oleju z pestek dyni oraz bobie. Najnowszy numer magazynu „Durszlak” ukaże się w środę, 14.11.2018, i będzie kosztował 6,99 zł.

Czytaj więcej

Słodko przez cały rok! Najpyszniejsze przepisy na cztery pory roku
4 miesiące temu

Słodko przez cały rok! Najpyszniejsze przepisy na cztery pory roku

Najsłodsza blogerka kulinarna, Dorota Świątkowska, powraca z kolejną porcją przepisów na najlepsze wypieki. „Moje wypieki na 4 pory roku” wydane przez Egmont to zbiór kilkudziesięciu pomysłów na słodkości odpowiednie na każdą porę roku. To już piąty tytuł w kolekcji autorki bloga mojewypieki.com. Książka dostępna w księgarniach Empik na terenie całego kraju oraz na stronie Egmont.pl

Czytaj więcej

Jak wybrać sprzęt AGD do kuchni?
4 miesiące temu

Jak wybrać sprzęt AGD do kuchni?

Planujesz remont kuchni? A może dopiero się urządzasz? Niezależnie od tego, na jakim jesteś etapie, prędzej czy później przyjdzie moment, w którym zaczniesz zastanawiać się na wyborem sprzętu AGD. Zapoznaj się z naszym materiałem, a dowiesz się, że dzięki marce AMICA nie musisz wybierać między designem, ceną a praktycznością kuchennego sprzętu. Na co zwracać uwagę, żeby gotowanie było zarówno efektywne, oszczędne jak i po prostu przyjemne?

Czytaj więcej

Reprezentant Polski ma szansę zdobyć tytuł Mistrza!
4 miesiące temu

Reprezentant Polski ma szansę zdobyć tytuł Mistrza!

Już 24 października w mediolańskim La Pelota szefowie kuchni z całego świata spotkają się by walczyć o tytuł mistrza kuchni włoskiej. Po raz drugi do konkursu zakwalifikował się Polak. Jest nim Paweł Gałecki, kucharz z lubelskiej restauracji Piano.

Czytaj więcej

Zapanuj nad temperaturą i smakiem!
4 miesiące temu

Zapanuj nad temperaturą i smakiem!

Najlepsi szefowie kuchni wiedzą, że temperatura smażenia jest kluczowa dla zachowania walorów smakowych i odżywczych gotowanych dań. Nie ma jednak jednej złotej zasady – innej temperatury potrzebują idealne steki, a innej owoce morza. Jak zapanować nad temperaturą przyrządzanych potraw w domu? Najnowsza płyta indukcyjna Electrolux SLIM-FIT posiada funkcję SenseFry®, dzięki której to proste i intuicyjne.

Czytaj więcej

Jesień zamknięta w szkle
4 miesiące temu

Jesień zamknięta w szkle

Złota, polska jesień przetworami stoi. To idealny moment, aby ostatnie promienie słońca na dojrzewających owocach zamknąć w słoikach. Skarby natury wymagają królewskiej oprawy, dlatego gdy już dojrzeją w piwniczkach, można je przelać do szklanych karafek marki KROSNO, zaprojektowanych pod likiery i nalewki, które podkreślą apetyczne barwy napoju. Całości dopełnią kieliszki do nalewek, ciepły koc i świece. We dwoje, czy w większym gronie, kolekcjonuj piękne chwile z marką KROSNO.

Czytaj więcej

Polmak rzuca makaronowe wyzwanie z nagrodami!
6 miesięcy temu

Polmak rzuca makaronowe wyzwanie z nagrodami!

Otwórz szafkę lub lodówkę, wyjmij 3 składniki i przygotuj coś pysznego z makaronem Polmak! Na wykonanie zadania masz 30 minut. Taki challenge dla blogerów i ich czytelników przygotowała Makaroniarnia Polmak.

Czytaj więcej

Magazyn Durszlak zaprasza do współpracy!
6 miesięcy temu

Magazyn Durszlak zaprasza do współpracy!

Redakcja magazynu Durszlak przystępuje do realizacji kolejnego wydania. Wszystkich blogerów chętnych do współpracy SERDECZNIE ZAPRASZAMY!

Czytaj więcej

Oleje roślinne, inwestycja w zdrowie
6 miesięcy temu

Oleje roślinne, inwestycja w zdrowie

Kiedy przyczynę otyłości zaczęto upatrywać w tłuszczach, producenci żywności zaczęli prześcigać się w metodach obniżania jego zawartości w swoich produktach. Popularne stały się te typu „light”, chętniej sięgano po opakowania, z których krzyczał wielki napis „0% tłuszczu”… Czy naprawdę rozsądne jest wykluczanie tłuszczu z diety? Tłuszcze dostarczają nam nie ogromną porcję energii (90 kcal/100 g). Dla porównania, 1 g białka lub węglowodanów to jedynie 4 kcal. Wśród głównych zalet ich spożywania, wyróżnić można wpływ na uczucie sytości oraz fakt, że to właśnie w tłuszczu rozpuszczalne są witaminy (np. A, D, E i K). Pełnią one też funkcję nośnika smaku, są nieocenione w kulinarnym świecie. Oleje roślinne od lat są stałym elementem naszych posiłków. W Polsce są to głównie olej rzepakowy i lniany, w krajach basenu morza śródziemnego – oliwa z oliwek, a w Azji olej sezamowy. Istnieje jednak wiele rodzajów olei z różnych gatunków roślin, a tłoczeniu mogą być poddawane różne części: nasiona, owoce, pestki, a nawet kiełki.

Czytaj więcej

Co w garnku piszczy?  Jeszcze więcej pomysłów na obiad z Naturalnie Smaczne od Knorr!
7 miesięcy temu

Co w garnku piszczy? Jeszcze więcej pomysłów na obiad z Naturalnie Smaczne od Knorr!

Co ugotować na dzisiejszy obiad? Z odpowiedzią przychodzi marka Knorr, która prezentuje kolejne nowości z linii Naturalnie Smaczne!: Chłopski garnek, Fasolka po bretońsku, Spaghetti Carbonara, Do kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym i Do kurczaka w sosie pieczarkowym. To wyjątkowe w 100% naturalne kompozycje warzyw, ziół i przypraw.

Czytaj więcej

Nowa linia soków 100% Hortex Leon
7 miesięcy temu

Nowa linia soków 100% Hortex Leon

Wychodząc naprzeciw potrzebom i preferencjom małych konsumentów oraz dbając o kształtowanie ich prawidłowych nawyków żywieniowych Hortex wprowadza nową linię soków 100% Hortex Leon w kartonikach 200 ml ze słomką.

Czytaj więcej

Przepis na Chłodnik na Żołądkowej Gorzkiej
7 miesięcy temu

Przepis na Chłodnik na Żołądkowej Gorzkiej

Zastanawiasz się jak osiągnąć całkowity stan orzeźwienia? To proste! Wystarczy skorzystać z nowego uproszczonego przepisu na Chłodnik na Żołądkowej Gorzkiej!

Czytaj więcej

W Warszawie spróbujesz steka ze strusia!
7 miesięcy temu

W Warszawie spróbujesz steka ze strusia!

Prawdziwy stek ze strusia? Tego jeszcze nie było! W czerwcu u zbiegu ulic Świętokrzyskiej i Nowego Światu, otworzył się Steak House Evil - restauracja wyspecjalizowana w sezonowanych stekach z wołowiny, która do swojej oferty wprowadziła szlachetne i rzadkie mięso strusia. Lokal w Warszawie to trzeci lokal marki Evil, pozostałe działają w Szczecinie i Poznaniu.

Czytaj więcej

Piccolo ma pomysły na zabawę
7 miesięcy temu

Piccolo ma pomysły na zabawę

Najlepszy prezent dla naszego dziecka? Wspólna zabawa! Tematyczne przyjęcie, piżama party, pojedynek w zabawnej grze komputerowej albo wspólne nagrywanie teledysków. Te i wiele innych pomysłów znaleźć można na nowej stronie Internetowej Piccolo http://www.piccolo.pl/

Czytaj więcej

Nałęczów Zdrój S.A. przywraca tradycje
8 miesięcy temu

Nałęczów Zdrój S.A. przywraca tradycje

Nałęczów Zdrój S.A. właściciel marki Cisowianka przywraca tradycje czyniąc z Pałacu Małachowskich centrum życia towarzyskiego Uzdrowiska.

Czytaj więcej