Aktualności


Poradnik dobrego smażenia
Polecamy

Poradnik dobrego smażenia

Smażenie to jedna z najbardziej powszechnych kuchennych czynności i wydawałoby się, że wiemy o nim wszystko. Co to za filozofia wlać olej na patelnię i postawić na gazie? – zapytacie. A no jednak filozofia, bo na przykład nie każdy tłuszcz nadaje się do podgrzewania. Podczas gdy jeden olej doskonale poradzi sobie z wysoką temperaturą, inny nie powinien być stosowany na gorąco za żadne skarby. Dlaczego? Zapraszamy do lektury naszego poradnika.

Czytaj więcej

Polmak rzuca makaronowe wyzwanie z nagrodami!
około miesiąca temu

Polmak rzuca makaronowe wyzwanie z nagrodami!

Otwórz szafkę lub lodówkę, wyjmij 3 składniki i przygotuj coś pysznego z makaronem Polmak! Na wykonanie zadania masz 30 minut. Taki challenge dla blogerów i ich czytelników przygotowała Makaroniarnia Polmak.

Czytaj więcej

Magazyn Durszlak zaprasza do współpracy!
około miesiąca temu

Magazyn Durszlak zaprasza do współpracy!

Redakcja magazynu Durszlak przystępuje do realizacji kolejnego wydania. Wszystkich blogerów chętnych do współpracy SERDECZNIE ZAPRASZAMY!

Czytaj więcej

Oleje roślinne, inwestycja w zdrowie
około 2 miesiące temu

Oleje roślinne, inwestycja w zdrowie

Kiedy przyczynę otyłości zaczęto upatrywać w tłuszczach, producenci żywności zaczęli prześcigać się w metodach obniżania jego zawartości w swoich produktach. Popularne stały się te typu „light”, chętniej sięgano po opakowania, z których krzyczał wielki napis „0% tłuszczu”… Czy naprawdę rozsądne jest wykluczanie tłuszczu z diety? Tłuszcze dostarczają nam nie ogromną porcję energii (90 kcal/100 g). Dla porównania, 1 g białka lub węglowodanów to jedynie 4 kcal. Wśród głównych zalet ich spożywania, wyróżnić można wpływ na uczucie sytości oraz fakt, że to właśnie w tłuszczu rozpuszczalne są witaminy (np. A, D, E i K). Pełnią one też funkcję nośnika smaku, są nieocenione w kulinarnym świecie. Oleje roślinne od lat są stałym elementem naszych posiłków. W Polsce są to głównie olej rzepakowy i lniany, w krajach basenu morza śródziemnego – oliwa z oliwek, a w Azji olej sezamowy. Istnieje jednak wiele rodzajów olei z różnych gatunków roślin, a tłoczeniu mogą być poddawane różne części: nasiona, owoce, pestki, a nawet kiełki.

Czytaj więcej

Co w garnku piszczy?  Jeszcze więcej pomysłów na obiad z Naturalnie Smaczne od Knorr!
około 2 miesiące temu

Co w garnku piszczy? Jeszcze więcej pomysłów na obiad z Naturalnie Smaczne od Knorr!

Co ugotować na dzisiejszy obiad? Z odpowiedzią przychodzi marka Knorr, która prezentuje kolejne nowości z linii Naturalnie Smaczne!: Chłopski garnek, Fasolka po bretońsku, Spaghetti Carbonara, Do kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym i Do kurczaka w sosie pieczarkowym. To wyjątkowe w 100% naturalne kompozycje warzyw, ziół i przypraw.

Czytaj więcej

Nowa linia soków 100% Hortex Leon
około 2 miesiące temu

Nowa linia soków 100% Hortex Leon

Wychodząc naprzeciw potrzebom i preferencjom małych konsumentów oraz dbając o kształtowanie ich prawidłowych nawyków żywieniowych Hortex wprowadza nową linię soków 100% Hortex Leon w kartonikach 200 ml ze słomką.

Czytaj więcej

Przepis na Chłodnik na Żołądkowej Gorzkiej
2 miesiące temu

Przepis na Chłodnik na Żołądkowej Gorzkiej

Zastanawiasz się jak osiągnąć całkowity stan orzeźwienia? To proste! Wystarczy skorzystać z nowego uproszczonego przepisu na Chłodnik na Żołądkowej Gorzkiej!

Czytaj więcej

W Warszawie spróbujesz steka ze strusia!
2 miesiące temu

W Warszawie spróbujesz steka ze strusia!

Prawdziwy stek ze strusia? Tego jeszcze nie było! W czerwcu u zbiegu ulic Świętokrzyskiej i Nowego Światu, otworzył się Steak House Evil - restauracja wyspecjalizowana w sezonowanych stekach z wołowiny, która do swojej oferty wprowadziła szlachetne i rzadkie mięso strusia. Lokal w Warszawie to trzeci lokal marki Evil, pozostałe działają w Szczecinie i Poznaniu.

Czytaj więcej

Piccolo ma pomysły na zabawę
3 miesiące temu

Piccolo ma pomysły na zabawę

Najlepszy prezent dla naszego dziecka? Wspólna zabawa! Tematyczne przyjęcie, piżama party, pojedynek w zabawnej grze komputerowej albo wspólne nagrywanie teledysków. Te i wiele innych pomysłów znaleźć można na nowej stronie Internetowej Piccolo http://www.piccolo.pl/

Czytaj więcej

Nałęczów Zdrój S.A. przywraca tradycje
3 miesiące temu

Nałęczów Zdrój S.A. przywraca tradycje

Nałęczów Zdrój S.A. właściciel marki Cisowianka przywraca tradycje czyniąc z Pałacu Małachowskich centrum życia towarzyskiego Uzdrowiska.

Czytaj więcej

Tarty na lato
3 miesiące temu

Tarty na lato

W końcu nadeszło upragnione i długo wyczekiwane lato- okres obfity w zdrowe i smakowite owoce sezonowe! To doskonały czas na szukanie inspiracji w naturze dlatego jeżeli mamy ochotę na chwilę przyjemności warto wykorzystać go na przygotowanie przepysznych, lekkich wypieków.

Czytaj więcej

Palma - zróbmy coś dobrego - WYNIKI AKCJI
3 miesiące temu

Palma - zróbmy coś dobrego - WYNIKI AKCJI

Nasza akcja kulinarna wraz z marką Palma zainspirowała Was do stworzenia wspaniałych wypieków, które są idealnym pretekstem na spędzenie chwili z najbliższymi zarówno podczas przygotowań, jak i przy stole. Zrobiliście naprawdę wiele dobrego!

Czytaj więcej

World Class Cocktail Resort
3 miesiące temu

World Class Cocktail Resort

Wszystko, co chcieliście zrobić w niedzielę* *ale baliście się budzika w poniedziałek

Czytaj więcej

Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes - WYNIKI AKCJI
4 miesiące temu

Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes - WYNIKI AKCJI

W ostatnim konkursie mieliście okazję przekonać się, że tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ochoczo podjęliście wyzwanie i udowodniliście nam, że macie mnóstwo pomysłów na to jak przyrządzić tuńczyka Princes!

Czytaj więcej

Inauguracja akcji „Miejsca ze Smakiem” marki Saska
4 miesiące temu

Inauguracja akcji „Miejsca ze Smakiem” marki Saska

24 maja w Oberży pod Czerwonym Wieprzem odbyła się uroczysta inauguracja akcji „Miejsca ze Smakiem”, firmowanej przez markę Saska. Na tę okazję szef kuchni i osobowość gastronomii Marcin Budynek przygotował specjalne menu, w którym zaszczytną rolę odegrały gwiazdy wieczoru – wódki i nalewki z portfolio Saskiej.

Czytaj więcej

DURSZLAK – nowy numer!
4 miesiące temu

DURSZLAK – nowy numer!

Z przyjemnością prezentujemy nowy numer „Durszlaka”, magazynu kulinarnego tworzonego w całości z materiałów dostarczonych przez blogerów kulinarnych zarejestrowanych w serwisie Durszlak.pl W najbliższym numerze prezentujemy min. 20 pomysłów na potrawy grillowe, w dziale „Rozsmakuj się w tradycji” letnie przetwory, w „Temacie na czasie” dania piknikowe, a w „Dolce Vita” – wypieki i desery z owocami. Nowy numer ukaże się 23.05 i będzie kosztował 6,99 zł.

Czytaj więcej

Mlekovita na każdą porę dnia - WYNIKI AKCJI
4 miesiące temu

Mlekovita na każdą porę dnia - WYNIKI AKCJI

Zaprezentowaliście nam na blogach wasze propozycje na dania z produktami mlecznymi bez laktozy od Mlekovity. Otrzymaliśmy od Was masę pomysłów na kulinarne dzieła sztuki. W akcji konkursowej "Mlekovita na każdą porę dnia" zgłoszono 132 inspirujące przepisy. Dziś mamy przyjemność ogłosić wyniki!

Czytaj więcej

Na majówkę! Przepisy piknikowe
4 miesiące temu

Na majówkę! Przepisy piknikowe

Gdy za oknem piękna pogoda, a wszystko wokół rozkwita, aż żal kisić się w czterech ścianach w dni wolne od pracy. Nie potrzeba wielkich nakładów, by fajnie spędzić czas na świeżym powietrzu. Wystarczy kawałek zieleni (choćby w pobliskim parku), kocyk, butelka wody, krem z filtrem i dobre towarzystwo. A jeśli już towarzystwo, to może by coś wspólnie przegryźć?

Czytaj więcej

Piknik dawniej i dziś Spotkanie w Domu Wódki przy pl. Teatralnym w Warszawie
5 miesięcy temu

Piknik dawniej i dziś Spotkanie w Domu Wódki przy pl. Teatralnym w Warszawie

Piknik, jako spożywanie przyniesionego ze sobą jedzenia na świeżym powietrzu, powstał dawno temu. Jego forma różniła się w zależności od regionu, okresu oraz statusu społecznego uczestników ale cel był podobny: spotkanie z rodziną i znajomymi, rozmowy, zabawa i celebrowanie życia. .

Czytaj więcej

Szklane cuda, wianki… Karafki i Dzbanki Słoneczne inspiracje od marki KROSNO
5 miesięcy temu

Szklane cuda, wianki… Karafki i Dzbanki Słoneczne inspiracje od marki KROSNO

Wino do kolacji na tarasie, owocowy kompot własnej roboty, woda ze świeżym ogórkiem i miętą do pogawędki w ogrodzie – słoneczna aura to nieustające zaproszenie do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Przepiękną oprawę tych chwil stworzą karafki i dzbanki marki KROSNO. Ponad 60 wzorów - w tym także nowości na sezon lato 2018: klasyczne, nowoczesne, dekoracyjne, a do tego wielofunkcyjne, bo posłużą za naczynie do napojów, wina, oliwy, czy dekoracji stołu.

Czytaj więcej

Zdrowa wiosna
5 miesięcy temu

Zdrowa wiosna

Po wielu tygodniach chłodnych, szarych dni przywitaliśmy wreszcie wiosnę. Ta wyjątkowa pora roku sprzyja aktywności fizycznej i zdrowej diecie a my od razy stajemy się bardziej witalni i uśmiechnięci.

Czytaj więcej