Bowl z marynowanym udkiem kurczaka, pieczonymi batatami i awokado

4 dni temu

Bowl z marynowanym udkiem kurczaka, pieczonymi batatami i awokado


Buddha bowl, czyli miska Buddy, to sałatka uwielbiana przez miłośników niecodziennych smaków i zdrowych dodatków zebranych na jednym talerzu. W jej klasycznej wersji znajdziemy ziarna, warzywa, pasty oraz dopełniające całość sosy. Choć kombinację składników możemy tworzyć sami, warto wypróbować przepis na bowl z marynowanym udkiem kurczaka, pieczonymi batatami i awokado z dodatkiem ostrego sosu Ghost Pepper Roleski.


Sos Ghost Pepper, zupełnie jak reszta sosów bardzo ostrych Roleski, to doskonały sposób na wzbogacenie buddha bowl, jak i zwykłych sałatek. Nie tylko jego smak zachwyca orientalnością – formuła sosu wzbogacona jest egzotycznymi składnikami takimi jak ananas, imbir i curry, a w składzie nie znajdziemy ulepszaczy smaku ani glutenu. Dzięki temu Sos Ghost Pepper Roleski idealnie sprawdza się jako uzupełnienie kolorowej mieszanki buddha bowl. Naszą propozycją takiej miseczki obfitości jest bowl z marynowanym udkiem kurczaka, wypełniony dodatkowo pieczonymi batatami oraz awokado – danie, od którego można się uzależnić!

 


Bowl z marynowanym udkiem kurczaka, pieczonymi batatami i awokado
Składniki (4 porcje) :

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 dojrzałe, duże awokado
  • 2 bataty
  • 100 g pomidorków cherry
  • 200/250 g ugotowanej kaszy pęczak/bulgur/jęczmiennej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej sezamowy
  • garść świeżej mięty
  • sos Ghost Pepper Roleski

Marynata:

  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy/ oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, papryki wędzonej, tymianku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na marynatę blendujemy, nacieramy udka kurczaka, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy do lodówki na min. 1h.
  2. Bataty obieramy i kroimy w grube plastry, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Wkładamy kurczaka i bataty. Pieczemy ok. 40-45 minut (bataty można wyjąć wcześniej).
  4. Awokado kroimy w plastry, pomidorki cherry w połówki/ćwiartki.
  5. Czerwoną cebulę, czosnek i 3/4 mięty drobno siekamy. Mieszamy z kaszą, kropimy olejem sezamowym, doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Do misek nakładamy kaszę, na wierzchu układamy upieczone bataty, udko z kurczaka, awokado, pomidorki. Kropimy sosem Ghost Pepper Roleski i dekorujemy listkami mięty. Smacznego !