Frytki z warzyw korzeniowych z curry

około miesiąca temu

Frytki z warzyw korzeniowych z curry

Frytki kocha niemal każdy! Dzięki łatwości przygotowania, chrupiącej i aromatycznej skórce oraz miękkiemu środkowi, przekąska w szybki sposób potwierdza sentencję, iż piękno tkwi w prostocie. Choć frytki najczęściej stanowią dodatek do potraw pieczonych czy smażonych tj. mięso, sery czy ryby, doskonale smakują również solo, z dodatkiem ulubionego sosu – na przykład Sosu do Frytek Curry od Roleski.

 


Pomimo popularności i uwielbienia dla tradycyjnej, ziemniaczanej wersji frytek, wielu smakoszy poszukuje zamienników dla składników swoich ulubionych potraw. W tym wypadku warzywa takie jak marchew, pietruszka czy buraki stają się doskonałą alternatywą dla ziemniaków i równie idealnie spełnią się jako chrupiące frytki. Aby danie było zdrowe i mniej kaloryczne, zamiast smażenia na głębokim tłuszczu, warto wybrać pieczenie w piekarniku – dzięki temu nasze frytki będą smaczne i chrupiące. Co więcej, warto postawić na dodatek w postaci sosu czy dipu – na przykład Sosu do Frytek Curry od Roleski. Nie zawiera on glutenu, GMO, konserwantów oraz glutaminianu sodu, a dzięki perfekcyjnie połączonym składnikom, charakterystycznej kwaskowości octu i aromatycznej mieszance przypraw curry, komponuje się doskonale zarówno z tradycyjnymi frytkami z ziemniaków, jak i warzyw korzeniowych.


Składniki (4 porcje frytek):

  • 4 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 2 duże buraki
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól, pieprz
  • Sos Street Food do Frytek Curry Roleski
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie : 

  1. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.
  2. Warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
  3. Umyte warzywa dokładnie kroimy w paski w kształcie frytek, przekładamy do dużej miski. Wlewamy oliwę, doprawiamy curry, kuminem, solą i pieprzem. Całość mieszamy.
  4. Frytki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie.
  5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut lub do momentu, gdy w środku będą miękkie, a z zewnątrz zarumienione.
  6. Doprawiamy solą morską, posypujemy natką pietruszki i podajemy z Sosem Street Food do Frytek Curry Roleski Smacznego!