Oleje roślinne, inwestycja w zdrowie

10 dni temu

Kiedy przyczynę otyłości zaczęto upatrywać w tłuszczach, producenci żywności zaczęli prześcigać się w metodach obniżania jego zawartości w swoich produktach. Popularne stały się te typu „light”, chętniej sięgano po opakowania, z których krzyczał wielki napis „0% tłuszczu”… Czy naprawdę rozsądne jest wykluczanie tłuszczu z diety?

Tłuszcze dostarczają nam nie ogromną porcję energii (90 kcal/100 g). Dla porównania, 1 g białka lub węglowodanów to jedynie 4 kcal. Wśród głównych zalet ich spożywania, wyróżnić można wpływ na uczucie sytości oraz fakt, że to właśnie w tłuszczu rozpuszczalne są witaminy (np. A, D, E i K). Pełnią one też funkcję nośnika smaku, są nieocenione w kulinarnym świecie. Oleje roślinne od lat są stałym elementem naszych posiłków. W Polsce są to głównie olej rzepakowy i lniany, w krajach basenu morza śródziemnego – oliwa z oliwek, a w Azji olej sezamowy. Istnieje jednak wiele rodzajów olei z różnych gatunków roślin, a tłoczeniu mogą być poddawane różne części: nasiona, owoce, pestki, a nawet kiełki.

KTÓRY WYBRAĆ?

Wiele związków jest charakterystycznych dla danych roślin (sylimaryna dla ostropestu, tymochinon dla czarnuszki) i chcąc dostarczyć je wszystkie, musielibyśmy kupować kilka butelek olejów. Dr Gaja jest pionierem w produkcji miksów olei, nazywanych Miksturami Olei. Są to mieszanki olejów z różnych roślin, tłoczonych na zimno i nierafinowanych, często z dodatkiem ekstraktów roślinnych. W ofercie Dr Gaja obecnie znajdują się trzy mikstury o wyjątkowych składach i właściwościach: Mikstura Olei Cardio, Mikstura Olei Hepa i Mikstura Olei Alero.

MIKSTURA OLEI CARDIO

- wysoka zawartość kwasów omega -3
- pomaga obniżyć cholesterol i dba o serce
- zawiera NNKT

To połączenie oleju lnianego z olejami z wiesiołka, ostropestu i czarnuszki. Zawiera wyjątkowo dużo Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych omega -3, -6 i -9. Zastąpienie w diecie tymi kwasami, kwasów tłuszczowych nasyconych  pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas alfa-linolenowy (ALA) jest jednym z przedstawicieli grupy kwasów tłuszczowych omega -3. Sam kwas ALA również pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Nadmierne spożycie cholesterolu i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego może prowadzić do zwiększania ryzyka powstawania złogów miażdżycowych w naczyniach krwionośnych oraz do blokowania ich światła. W profilaktyce choroby wieńcowej serca powinno zwiększyć się spożycie olejów roślinnych o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

PRZEPIS Z MIKSTURĄ CARDIO – TWAROŻEK Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

– 120 g twarogu,
– 2 łyżki jogurtu greckiego,
– 6-7 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy z oleju,
– garść liści bazylii,
– garść świeżej natki pietruszki,
– 4 ząbki czosnku,
– 2 łyżki mikstury olei Cardio,
– przyprawy: pieprz świeżo mielony, szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Twaróg utrzeć z jogurtem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać pokrojone suszone pomidory, posiekaną bazylię oraz natkę pietruszki. Skropić miksturą Cardio. Doprawić przeciśniętym przez prasę czosnkiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z pieczywem bądź w formie kanapkowej z ulubionymi dodatkami.

MIKSTURA OLEI ALERO

- trzy oleje o unikatowych właściwościach
- ekstrakt z pachnotki standaryzowany na zawartość flawonoidów
- ekstrakt z kurkumy wspomagający odporność organizmu, pomaga w utrzymaniu zdrowia układu oddechowego

To połączenie oleju z czarnuszki, bogatego w nigellinę i tymochinon, oleju z wiesiołka, który pomaga w funkcjonowaniu układu odpornościowego i oleju z konopi - pomaga zachować prawidłowe funkcje i zdrowie skór. Dodatkowo mikstura wzbogacona została o ekstrakt z pachnotki, która ze względu na swoje właściwości od dawna wykorzystywana jest w medycynie ludowej, w Azji, a także ekstrakt z kłącza kurkumy, który działa antyoksydacyjnie.

PRZEPIS Z MIKSTURĄ ALERO – HUMUS

Składniki:

– 1 puszka ok. 400 g ciecierzycy
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku
– 5 łyżek pasty sezamowej tahini
– 1 łyżeczka mielonego kuminu
– sól i pieprz
– 1 łyżka mikstury Alero

Sposób przygotowania:

Odsączoną ciecierzycę umieścić w blenderze i zmiksować na pastę wraz z sokiem z cytryny, czosnkiem, pastą tahini, solą, pieprzem, kuminem i miksturą olei.

MIKSTURA OLEI HEPA

- zawiera fosfolipidy i sylimarynę
- wzbogacona o ekstrakt z ostropestu – 140 mg sylimaryny w dziennej porcji
- wspomaga regenerację wątroby

Jest to połączenie oleju lnianego z olejami z wiesiołka, ostropestu i czarnuszki i z dodatkiem ekstraktu z ostropestu. Dobrany w ten sposób skład pozwoli nam dostarczyć do organizmu kwasy nienasycone omega -3, -6 i -9, fosfolipidy oraz sylimarynę. Ekstrakt z ostropestu pozytywnie wpływa na organizm człowieka, wspomaga regenerację komórek wątroby oraz chroni ją przed działaniem czynników zewnętrznych, chroni wątrobę przed uszkodzeniem oksydacyjnym wywołanym przez wolne rodniki, wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn, a także wspomaga trawienie i produkcję żółci.

PRZEPIS Z MIKSTURĄ HEPA - BRUSCHETTA Z MOZARELLA, POMIDORAMI, NATKĄ PIETRUSZKI I RÓŻOWĄ SOLĄ HIMALAJSKĄ

Składniki:

– 1-2 łyżki mikstury Hepa,
– 150 g sera mozarella,
– pół pęczka natki pietruszki,
– 2 dojrzałe pomidory,
– dwa ząbki czosnku,
– pełnoziarniste pieczywo,
– sól himalajska, pieprz.

Sposób przygotowania:

Pieczywo pokroić i natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, odsączyć z nadmiaru soku. Mozarellę pokroić w plastry i ułożyć na pieczywie, dodać pokrojone pomidory i poszatkowaną natkę pietruszki. Skropić miksturą Hepa. Doprawić solą himalajską i świeżo zmielonym pieprzem.

Z ŁYŻKI I DO SAŁATKI

Większość z nas używa olejów na co dzień. Najczęściej wybieramy go do smażenia, duszenia, sałatek oraz do kanapek. Należy pamiętać, że w tłuszczach rozpuszczają się witaminy (A, D, E i K), dlatego warto dodawać je do koktajli, soków owocowo-warzywnych, past kanapkowych i surówek. Wybierając olej lub miksturę warto kierować się ich specyficznymi właściwościami oraz smakiem. Niektóre oleje sprawdzą się do smażenia, inne, tak jak mikstury, wyłącznie do spożywania na zimno.

TŁOCZONE NA ZIMNO, NIERAFINOWANE

Metoda pozyskiwania oleju jest bardzo istotna, ponieważ ma wpływ na jego jakość. Tłoczenie na zimno jest najstarszą, prostą metodą, dzięki której olej zachowuje swój naturalny kolor oraz aromat. Cechą wspólną wszystkich Mikstur Olei Dr Gaja jest jakość surowców, z których zostały stworzone. Mikstury są tłoczone na zimno i nierafinowane, charakteryzują się intensywnym smakiem i aromatem, a także mogą mieć mętną konsystencję. Rafinacja, czyli proces oczyszczania olejów jest niezwykle popularna w przemyśle. Polega na zastosowaniu wysokiej temperatury i rozpuszczalników w celu pozbycia się zanieczyszczeń. Niestety wraz z zanieczyszczeniami olej pozbawia się wartościowych składników takich jak witaminy. Szukając oleju do spożywania na zimno, w celu dostarczenia ich niezwykłych związków, koniecznie wybierz oleje tłoczone na zimno i nierafinowane.

Więcej informacji na www.drgaja.pl