Reprezentant Polski ma szansę zdobyć tytuł Mistrza!

27 dni temu

Już 24 października w mediolańskim La Pelota szefowie kuchni z całego świata spotkają się  by walczyć o tytuł mistrza kuchni włoskiej. Po raz drugi do konkursu zakwalifikował się Polak. Jest nim Paweł Gałecki, kucharz z lubelskiej restauracji Piano. Prezentacja dania, które polski kucharz  przygotuje  w  Mediolanie, odbyła się  17 października  w  Akademii  Kulinarnej  Whirlpool.

Pasta World Championship to konkurs organizowany przez Akademię Barilla już po raz siódmy. W  tym  roku  18  młodych  kucharzy  z  całego  świata  wystawi  na  próbę  swoje  kulinarne umiejętności.  Myśl  przewodnia  tegorocznej  edycji  wpisuje  się  w  światowy  trend:  Jedz pozytywnie.  Udział  w  konkursie  to  okazja  do  pokazania  swoich  umiejętności  i  filozofii kulinarnej. Uczestnicy będą musieli zachwycić wymagających jurorów tworząc autorskie dania oparte na flagowym składniku kuchni włoskiej, jakim jest makaron.

Program całego wydarzenia jest bogaty i bardzo urozmaicony. Podczas dwóch dni nie zabraknie licznych warsztatów, pokazów i debat, w trakcie których poruszane będą tematy takie jak  nowoczesne, ekologiczne rolnictwo, zrównoważone odżywianie czy dieta sportowców.

III ETAPY KULINARNYCH ROZGRYWEK

VII edycja Pasta World Championship podzielona została na III etapy. W trakcie pierwszego dnia odbędą się pojedynki wcześniej rozlosowanych par kucharzy. Paweł Gałecki rywalizował będzie z reprezentantem Emiratów Arabskich. W drugim etapie 10 najlepszych będzie musiało wykazać się nie lada inwencją, komponując potrawę z nieznanych wcześniej produktów, na wybór których będą mieli ograniczony czas. Do finału przejdą dwie osoby, których zadaniem będzie przygotowanie własnego pomysłu na klasyczne spaghetti al pomodoro.

KULINARNY MAESTRO DAVIDE OLDANI

Finałowe potrawy oceniane są przez największe sławy kulinarnego świata. W jury zasiądą najlepsi włoscy szefowie kuchni: Lorenzo Cogo, Viviana Varese, Luigi Taglienti oraz szef kuchni i dietetyk piłkarskiej reprezentacji Niemiec Holger Stromberg. Konkursowe dania oceniać będzie także Brittany Wright, znana amerykańska influencerka, zajmująca się artystyczną fotografią kulinarną.

Podczas kulminacyjnego etapu do jury dołączy też jeden z najbardziej wizjonerskich szefów kuchni – Davide Oldani. To on wprowadził do kuchni włoskiej koncepcję „cucina pop“, czyli gotowania  na  idealnie  zrównoważonych  kontrastach,  które  wyraźnie  widać  w  daniach serwowanych w jego restauracji „D'O“, położonej niedaleko Mediolanu.

SUKCES WŁOSKIEJ KUCHNI

Włoską kuchnię cenię za jej prostotę, która daje nieograniczone możliwości – mówi Paweł Gałecki.

Reprezentant Polski w pierwszym etapie przygotuje danie Bite of summer - Barilla Bavette z pesto, burratą bazyliową, pianą ziemniaczaną z parmezanem i ogórkiem marynowanym w bazylii i mięcie.

Trzymamy kciuki za sukces Pawła!