Słodko przez cały rok! Najpyszniejsze przepisy na cztery pory roku

16 dni temu

Najsłodsza blogerka kulinarna, Dorota Świątkowska, powraca z kolejną porcją przepisów
na najlepsze wypieki. „Moje wypieki na 4 pory roku” wydane przez Egmont to zbiór kilkudziesięciu pomysłów na słodkości odpowiednie na każdą porę roku. To już piąty tytuł w kolekcji autorki bloga mojewypieki.com. Książka dostępna w księgarniach Empik
na terenie całego kraju oraz na stronie Egmont.pl.

 

Tym razem mistrzyni wypieków zebrała przepisy, dzięki którym łasuchować będzie można przez okrągłe dwanaście miesięcy! „Moje wypieki na 4 pory roku”  to gratka nie tylko dla tych, którzy dotychczasowe książki i bloga autorki mają w małym palcu, ale i dla wszystkich tych, którzy poszukują pysznej inspiracji na co dzień. Propozycje wypieków zadowolą zarówno doświadczonych cukierników, jak również tych zupełnie początkujących. Autorka zadbała o to, by każdy znalazł tu pomysł na deser odpowiedni do swoich umiejętności kulinarnych i gustów. W książce znajdują się najpopularniejsze przepisy z bloga m.in.: 

  • kostka Truskawkowe Pole 
  • Malinowa Chmurka  
  • tort Mojito 
  • Pijana Śliwka 

a także mnóstwo innych inspiracji. 

WIOSNA obfituje w ciasta radosne, lekkie i… zielone. Przez całe LATO kuchnia pachnie na zmianę truskawkowo, malinowo, poziomkowo, jagodowo… JESIENIĄ wypieki nabierają całkiem nowego smaku. Dalej sięgamy po letnie owoce, ale wprowadzamy też do menu świeże śliwki, jabłka, dynię, zbieramy pierwsze orzechy. ZIMĄ spiżarnia jest pełna zapasów, a my nie przestajemy korzystać z dóbr przygotowanych latem. Do wypieków włączamy cynamon, przyprawy korzenne, ciasta podajemy z kubkiem kakao lub mlekiem i miodem. – pisze we wstępie do książki Dorota Świątkowska. Ta książka będzie Ci towarzyszyła przez okrągły rok. – dodaje. 

Wśród wiosennych przepisów znajdują się pomysły przede wszystkim na ciasta zielone i … rześkie, wśród których królują cytrusy i owoce tropikalne. To zdecydowanie sezon na lekkie jak puch serniki, puszyste babki oraz delikatne desery i torty. Lato to sezon na rodzime owoce i szybkie ciasta bez pieczenia. To też czas deserów lodowych, babeczek dekorowanych porzeczkami, czy agrestem i serników na zimno. Na jesień Dorota Świątkowska proponuje pachnące jabłeczniki i placuszki z dodatkiem dyni. Znajdziecie tu też pomysły na szybkie ciasta czekoladowe i wypieki ze śliwkami. Zima to czas na aromatyczne przyprawy korzenne i nieco bardziej skomplikowane wypieki. To też okazja do wykorzystania podczas pieczenia przetworów przygotowanych latem. Dajcie się oczarować pomarańczowym babeczkom z makiem i białą czekoladą. Spróbujcie upiec kokosowy torcik bezowy i tort opium, a zima okaże się być całkiem przyjemną i słodką porą roku. 

Autorką książki jest Dorota Świątkowska, założycielka bijącego rekordy popularności bloga mojewypieki.com. Niepoprawna optymistka, kolekcjonerka literatury kulinarnej i spełniona mama dwóch nastolatek. To jej kolejna książka z najsłodszymi pomysłami na domowe wypieki.

 

O KSIĄŻCE:

Tytuł: „Moje wypieki na 4 pory roku”
Autor: Dorota Świątkowska
Oprawa: twarda
Objętość: 368 stron
Format: 200x250
ISBN: 978-83-281-2393-9
Grupa docelowa: 16+

Cena: 59,99