Tarty na lato

3 miesiące temu

 W końcu nadeszło upragnione i długo wyczekiwane lato- okres obfity w zdrowe i smakowite owoce sezonowe! To doskonały czas na szukanie inspiracji w naturze dlatego jeżeli mamy ochotę na chwilę przyjemności warto wykorzystać go na przygotowanie przepysznych, lekkich wypieków.

Ciasto drożdżowe, pyszny biszkopt z galaretką, czy krucha tarta z owocami- każdy znajdzie coś dla siebie, wystarczy tylko odrobina fantazji. Sekretem udanych wypieków jest dobór odpowiednich składników. Do ciast najlepiej nadają się wysokiej jakości tłuszcze, które wpływają na jego odpowiednią strukturę, kruchość i gwarantują, że wypiek na pewno będzie udany.

Przedstawiamy kilka prostych przepisów na letnie ciasta z wykorzystaniem sezonowych owoców, które na pewno zachwycą smakiem każdego.

Tarta cytrynowa z bezą

Składniki: 

Ciasto

15 dag mąki 

2,5 dag cukru

12 dag kostki Palma w złotym opakowaniu 

Nadzienie:

200 ml soku z cytryny

3 żółtka

6 jajek

2 dag mąki

10 dag kostki Palma w złotym opakowaniu

Beziki:

3 białka

15 dag cukru

Sposób wykonania:

Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i kostkę PALMA W ZŁOTYM OPAKOWANIU, a następnie 2–3 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, wylep nim formę i ponakłuwaj je widelcem. Piecze przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Sok z cytryny wlej do dużego garnka, podgrzewając, dodaj 10 dag cukru, mieszaj, żeby się rozpuścił, zestaw z ognia. Do pozostałego cukru (10 dag) wsyp mąkę i cały czas mieszając, pojedynczo wbijaj jajka i żółtka. Do masy jajecznej wlej 2 łyżki soku cytrynowego, wymieszaj. Resztę soku ponownie postaw na ogień, doprowadź do wrzenia i wolnym strumieniem, ciągle mieszając, wlewaj do niego masę jajeczną. Na koniec dodaj kostkę PALMA W ZŁOTYM OPAKOWANIU i wymieszaj, by powstał gładki krem. Wylej go na upieczony spód. Całość wstaw do lodówki. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodaj cukier. Pianę przełóż do szprycki lub papierowego rożka i na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wyciskaj małe beziki. Wstaw je na 15–20 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Ostudź. Ułóż na schłodzonej tarcie.

 

Drożdżowe ciasto z truskawkami

Składniki: 

Ciasto:

5 dag drożdży świeżych

200 ml mleka ciepłego

13 dag cukru

50 dag mąki pszennej

13 dag miękkiej kostki Palma w złotym opakowaniu

jajko

szczypta soli

truskawki

Sposób wykonania:

Z drożdży, 2 łyżek mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrób zaczyn. Wszystkie składniki do ciasta wraz z wyrośniętym zaczynem włóż do miski i wyrób ciasto. Następnie połóż na blachę posmarowaną tłuszczem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na cieście ułóż połówki truskawek. Wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 70 st. C. Następnie zwiększ temp. do 200 st. C. Piecz ok. 25 minut.

 

Ciasto z malinami i galaretką

Składniki: 

Ciasto:

6 jajek

1 i 1/2 szkl. Cukru pudru

2 szkl. mąki

3/4 kostki Palma w złotym opakowaniu

łyżeczka proszku do pieczenia

cukier wanilinowy

Masa serowa:

1 kg sera do serników

800 ml kremówki

8 łyżeczek żelatyny

1 szkl. cukru pudru

Na wierzch:

2 galaretki wiśniowe

50 dag malin

Sposób wykonania:

Białka ubij na puszystą pianę. Kostkę PALMA W ZŁOTYM OPAKOWANIU, cukier, cukier wanilinowy i żółtka zmiksuj. Do powstałej masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie do naczynia z tymi składnikami delikatnie przełóż ubitą pianę z białek, wymieszaj. Blaszkę posmaruj tłuszczem, wylej do niej ciasto i piecz w gorącym piekarniku ok. 35 minut. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie ( w 1/2 szklanki). Śmietanę ubij mikserem na sztywno i dodaj, cały czas miksując, przesiany cukier puder i ser, rozpuszczoną i ochłodzona żelatynę oraz 1/3 szklanki przetartych malin. Na upieczonym cieście rozsmaruj masę serową, schłodź. Ułóż owoce, zanim całkiem stężeje i zalej tężejącą galaretką, przygotowaną według przepisu na opakowaniu

 Tarta z jagodami

 

Składniki: 

Ciasto:

30 dag mąki żytniej

5 dag cukru drobnego

20 dag kostki Palma w złotym opakowaniu

2 łyżki wody

Krem:

50 dag serka mascarpone

25 dag serka homogenizowanego naturalnego

2 łyżki soku z cytryny

4–5 łyżeczek cukru drobnego lub cukru pudru

Wierzch:

0,5 litra jagód

Sposób wykonania:

Wsyp do miski mąkę i cukier. Dodaj kostkę Palma W ZŁOTYM OPAKOWANIU. Wszystko delikatnie rozetrzyj w palcach. Dolej wodę i wyrób ciasto, a następnie uformuj kulę. Włóż ją do woreczka i umieść w lodówce na 30minut. Po upływie tego czasu rozwałkowuj ciasto i przełóż na wysmarowaną tłuszczem formę do pieczenia tart (średnica 30 cm). Dokładnie nakłuj widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. C. Piecz ok. 25 minut. Przygotuj krem: wymieszaj serek mascarpone z homogenizowanym, 2 łyżkami soku z cytryny i cukrem. Najlepiej zrób to mikserem. Wystudzone ciasto posmaruj kremem i posyp jagodami. Udekoruj według uznania ziołami. Taka tarta najlepiej smakuje schłodzona.

 

ZRÓBMY COŚ DOBREGO!