Ten sam smak, ale bez glutenu. Dr Oetker wprowadza nową linię produktów.

10 miesięcy temu

Gluten to białko roślinne, które występuje w ziarnach zbóż – jęczmieniu, życie, a także wszystkich odmianach pszenicy. Szacuje się, że w Polsce kilkaset tysięcy osób cierpi na celiakię, czyli nietolerancję glutenu, a kolejne 6% źle toleruje białko w diecie. Ponadto coraz więcej osób dobrowolnie przechodzi na dietę bezglutenową ze względu na chęć zgubienia zbędnych kilogramów lub dla lepszego samopoczucia. Stosują już ją nie tylko celebryci czy sportowcy, ale także ci, dla których ważne jest zdrowe odżywianie.

Dr. Oetker postawił wyjść naprzeciw potrzebom tej grupy społecznej i stworzył nową linię certyfikowanych produktów bezglutenowych. Do budynie o smaku waniliowym, czekoladowym i śmietankowym, a także galaretki – truskawkową, wiśniową, cytrynową. Nie zabraknie również popularnych deserów jednoporcjowych „Słodka Chwila” z owocami o smaku truskawkowym, malinowym oraz owoców leśnych. W asortymencie dostępne są również ciasta – babka czekoladowa, cytrynowa, sernik na zimno czy powszechnie znany Kopiec Kreta i Babeczki z płatkami czekolady. Produkty zostały wzbogacone dodatkami – kawałkami prawdziwej czekolady, naturalnymi aromatami,  pozbawione zostały skrobi modyfikowanych oraz produkty czekoladowe zawierają wysokiej klasy kakao z certyfikatem UTZ. Dla osób piekących samodzielnie oferujemy podstawowe dodatki do pieczenia –Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, śmietan fix oraz proszek do pieczenia.

Cukier waniliowy to bardzo aromatyczny cukier z dodatkiem wanilii Bourbon. Jest świetnym dodatkiem do deserów, ciast, kremów, serów- a tak naprawdę do wszystkiego, nawet grzanego wina. Szlachetna wanilia Bourbon z Madagaskaru jest najbardziej cenioną wanilią na świecie, a w połączeniu z delikatną konsystencją cukru doskonale nadaje się do najróżniejszych wariacji kulinarnych. Z Proszkiem do pieczenia to pewność udanych, bezglutenowych wypieków! Ciasto z Proszkiem do pieczenia bezglutenowym jest zawsze smaczne i udane. Porcja 30g wystarcza na 1 kg mąki. Cieszcie się smakiem bezglutenowych wypieków każdego dnia ! Natomiast Śmietan-fix bezglutenowy Dr. Oetkera to niezastąpiony pomocnik przy pieczeniu wielu ciast z masami na bazie śmietany. Jeśli użyjesz go do ubicia śmietany, nie zmieni jej naturalnej konsystencji, a naturalna bita śmietana długo zachowa dekoracyjne kształty

Wyroby bezglutenowe Dr. Oetkera otrzymały licencję gwarantującą Klientom bezpieczeństwo ich spożycia. Wytwarzane są przy zachowaniu najwyższych standardów zostały oznaczone powszechnie stosowanym symbolem przekreślonego kłosa oraz szczegółową informacją na temat procesu produkcyjnego. Produkcja bezglutenowa została całkowicie odseparowana, dedykowano do niej także oddzielny zespół przeszkolonych pracowników. Dodatkowo odizolowano nie tylko miejsce składowania surowców, ale także wszelkie narzędzia pomocne przy produkcji. Przed rozpoczęciem procesu produkcji wykonywane są badania laboratoryjne składników, a następnie kontroli podlegają gotowe wyroby.

 

Produkty Bezglutenowe od Dr. Oetkera:

       

      

      

      

 

BEZGLUTENOWY SERNIK KRÓLEWSKI

 

 

 

Składniki

Ciasto kruche:

 120 g  mąki kukurydzianej 

100 g  mąki ziemniaczanej 

30 g  kakao 

150 g  masła (zimnego)

100 g  cukru 

2 szt.  żółtek 

2 łyżki  wody 

Masa serowa:

1000 g  twarogu (trzykrotnie mielonego)

4 szt.  jajek 

120 g  cukru 

1 opak.  Budyniu smak waniliowy bezglutenowy Dr. Oetkera 

1 opak.  Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru bez glutenu Dr. Oetkera 

50 g  masła (rozpuszczonego)

Do dekoracji: 

12 szt.  malin 

Przygotowanie: 

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto kruche:

Mąkę kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną, kakao, pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, żółtka i wodę wsyp do miski.

Zagnieć do momentu, aż powstanie plastyczne ciasto. Połową ciasta wylep dno formy i wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.

Drugą połowę ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.

Pieczenie:

Formę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180°C 

Piekarnik elektryczny: 180°C 

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany. 

Czas pieczenia: około 15 min. 

Upieczony spód wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170°C.

Masa serowa: 

Wszystkie składniki na masę serową umieść w misie miksera i dokładnie zmiksuj. Masę przelej na wystudzony spód. Zamrożoną część ciasta zetrzyj na tarce i posyp nim górę ciasta.

Pieczenie:

Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy - 170°C 

Piekarnik elektryczny - 170°C 

Czas pieczenia - około 80 - 90 min. 

Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia w uchylonym piekarniku, a następnie schłodź je w lodówce.

Dekorowanie: 

Sernik udekoruj malinami.

 

 

odslony