Forum:Lekki, wiosenny obiad?

Obserwuj wątek
OlaMoldawska

OlaMoldawska

16 wpisów
OlaMoldawska
OlaMoldawska
prawie 6 lat temu cytuj

Witam, Chciałam jutro przyrządzić wiosenne risotto. Myślałam o czymś oryginalnym: krewetki i szparagi? Znacie jakiś dobry przepis?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

domi_nika81
domi_nika81
około 5 lat temu cytuj

Do risotto, polecam sok z żurawiny. W czasie zapalenia pęcherza, piłam dużo takiego 100% soku z żurawiny, teraz mi zostało, że słone posiłki, uwielbiam nim popijać :)

zlodziejkaaksiazek
zlodziejkaaksiazek
ponad 4 lata temu cytuj

Robiłam kiedyś risotto ze szparagami i uważam to za jedno z zdecydowanie lepszych dań. Nawet nie ma co się zastanawiać ;).

kasiamango
kasiamango
ponad 4 lata temu cytuj

Na lekki obiad polecam krem z kalafiora ze świeżym ogórkiem i wędzonym łososiem :) przepis sprawdzony i znaleziony na https://www.maxkuchnie.pl/

Składniki :)

- około 1,5l wywaru warzywnego
- 250ml śmietany kremówki 30%
- 1 kalafior
- 1 duży świeży ogórek
- 100g łososia wędzonego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:

Krok 1: Wywar warzywny odcedzić.

Krok 2: Do wrzącego wywaru dodać różyczki kalafiora i gotować do miękkości.

Krok 3: Zmiksować blenderem na gładko i dodać śmietnę kremówkę.

Krok 4: Doprawić solą i pieprzem.

Krok 5: Ogórka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody.

Krok 6: Na talerzach rozłożyć ogórka oraz wędzonego łososia.

Krok 7: Zalać zupą i natychmiast podawać.

makagn82
makagn82
ponad 4 lata temu cytuj

lekki obiad to chłodnik! :) i wcale nie musi być z botwinką :) może być pomidorowy albo ogórkowy albo... dowolny :)

zlodziejkaaksiazek
zlodziejkaaksiazek
ponad 4 lata temu cytuj

Czy robił już ktoś z Was zupę krem z porów? Ja zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy i muszę przyznać, że jest naprawdę rewelacyjna - na pewno jeszcze nie raz sięgnę po to danie.

klaudia.kajak
klaudia.kajak
prawie 2 lata temu cytuj

Ja kiedyś robiłam zupę z porów. Ma specyficzny smak, ale jest dobra.

zlodziejkaaksiazek
zlodziejkaaksiazek
prawie 2 lata temu cytuj

Mnie dziś naszła ochota na lekkie risotto cytrynowe z dodatkiem szparagów i botwinki. Prawdziwie wiosenne, świeże danie.

klaudia.kajak
klaudia.kajak
prawie 2 lata temu cytuj

A korzystacie z takich rozwiązań jak zamawianie przez Internet przepisów i składników do gotowania? To ostatnio bardzo popularne i w sumie nie wiem czy się na to nie zdecydować. Co tydzień jest inne menu, można wybrać dania mięsne, wegetariańskie itp. Więcej o takim gotowaniu można przeczytać na https://mrchef.pl/pytania_i_odpowiedzi . Warto zaoszczędzić czas i się na coś takiego zdecydować.

Marcepanowa
Marcepanowa
prawie 2 lata temu cytuj

A może makaron z cukinii z sosem na bazie kalafiora :) W prawdzie nie są to krewetki ale zapewniam, że danie jest przepyszne !

http://marcepanowa-kuchnia.blogspot.com/2017/05/makaron-z-sosem-alfredo.html

Marcepanowa
Marcepanowa
prawie 2 lata temu cytuj

A może makaron z cukinii z sosem na bazie kalafiora :) W prawdzie nie są to krewetki ale zapewniam, że danie jest przepyszne !

http://marcepanowa-kuchnia.blogspot.com/2017/05/makaron-z-sosem-alfredo.html

durszlak
durszlak
prawie 2 lata temu cytuj

bardzo pysznie wyglada - chyba zapodamy dzisiaj:)

paulinka7
paulinka7
ponad rok temu cytuj

Moim zdaniem na wiosenny obiad najbardziej pasuje cos lekkostrawnego. Pamietam jak za mlodu moja mama gotowala zupelnie inaczej, wszystkie potrawy byly dosyc tluste a po zjedzeniu tego czulam ciezkosc w zoladku. Sprawe jeszcze pogarszal deser zazwyczaj podawany w przeciagu godziny. Niestety nawyki zywioniowe przechodza z pokolenia na pokolenie. Postanowilam z tym skonczyc i zainteresowalam sie bardziej zdrowym odzywianiem. Do tej pory najwiecej przepisow na zdrowy obiad udalo mi sie znalezc na stronie Sante . Dla przykladu ostatnio na obiad niedzielny ugotowalam zupe z czerwonej soczewiczy (nie myslalam wczesniej, ze bedzie mi tak smakowac), a na drugie danie wegetarianskie golabki jaglano-orzechowe plus salatka z makaronem ryzowym. Goscie byli pod wrazeniem mojej kreatywnosci .. bo wczesniej nie jedli tego typu dan. Zdania byly podzielone, jednak najwazniejsze dla mnie jest moje wlasne zdrowie dlatego bede dalej kontynuowala swoja przygode kulinarna.

projoanna
projoanna
około rok temu cytuj

Zima jeszcze w pełni, ale za kilka miesięcy będziemy mogli wreszcie cieszyć się pierwszymi oznakami nadchodzącego lata. Co do lekkich obiadów wcale nie muszą być one serwowane jedynie wiosną. Zima nie upoważnia nas do ciężkostrawnych, tłustych dań. Dorzucam wam artykuł, w którym znajdziecie wskazówki jak wybrać odpowiednie mięso, które będzie odżywcze, ale niekoniecznie tuczące http://www.kobiety.pl/zdrowie/mieso-na-talerzu-jak-odzywiac-sie-zdrowo

ola.ola.grzybowska
ola.ola.grzybowska
20 dni temu cytuj

Polecam spróbować danie z tego przepisu https://piwniczanka.pl/zdroweodzywianie/przepisy/makaron_z_lososiem.html często sobie je robię albo coś w tym stylu. Kocham łososia! Uważam, że ma dobroczynną moc. Tak samo jak brokuły. Może ten zielony kolor na talerzu mnie tak wiosennie nastraja?

pannajola
pannajola
4 dni temu cytuj

W sumnie to jeszcze pare chwil i bedziemy mieli wiosne za oknem. To bardzo przyjemna pora roku, wszystko wstaje do zycia i nasze pomysly na danie kulinarne przybieraja nowych postaci badz tez ewouluja. W swojej karierze kucharskiej juz pare ciekawostek przerobilam dlatego tez pora na znalezienie czegos nowego, odkrycie jakiegos nieznanego smaku. Najbardziej odpowiada mi polaczenie miesa oraz warzyw .. dlatego tez wlasnie pod tym katem szukam jakichs inspiracji. Moja znajoma z pracy jakis czas temu odkryla strone na ktora to czytelnicy wrzucaja swoje propozycje. Bardzo mnie to zaciekawilo z jednego powodu - moze byc tam duzo oryginalnych pomyslow .. bo na wiekszosci blogow jest praktycznie to samo. Troche czasu spedzilam na lekturze .. moim zdaniem swietnie prezentuje sie ta zapiekanka https://uwielbiam.pl/przepis/pieczona-cukinia-faszerowana-miesem-mielonym-i-pieczarkami Moze macie wieksze doswiadczenie z przyprawianiem takich potraw? Bo to akurat nie jest az tak dokladnie opisane.

Zaloguj się, aby odpowiedzieć