Forum:Pasty jajeczne

Obserwuj wątek
Szymoni

Szymoni

20 wpisów
Szymoni
Szymoni
ponad 5 lat temu cytuj

Witam ! Jutro planuje zrobić pasty jajeczne (trening przed świętami) i pytanie czy robiąc paste z boczkiem i papryką mogę wszystkie składniki "wrzucić" do pojemnika i zmiksować ? Czy może boczek i papryke dodać pokrojoną w kostke, a zmiksować tylko jajka i śmietane ?

Mirabelka
Mirabelka
ponad 5 lat temu cytuj

Papryka wbrew pozorom ma strasznie dużo wody. Po jej zmiksowaniu może się okazać, że pasta będzie zbyt wodnista. Dlatego sugeruję dodać drobno pokrojoną, a nie zmiksowaną paprykę.
Co do boczku to już kwestia gustu... Nie próbowałam pasty z jajek i boczku więc nie bardzo mogę doradzić, która wersja byłaby lepsza ;)

Patrycja (mikimama)
Patrycja (mikimama)
ponad 5 lat temu cytuj

Jeśli chodzi o boczek, to miksowałam go z białą fasolą na krem i wyszła smaczna pasta do kanapek. Do pasty jajecznej użyłam marynowanej papryki, którą drobno posiekałam. W tej samej paście zmiksowałam na krem wędzonego kurczaka.

Kociara
Kociara
ponad 5 lat temu cytuj

A pasta z jajek i makreli? Jadłąm, ale nie wiem, co tam jeszcze dodać, zeby była smaczna.

Patrycja (mikimama)
Patrycja (mikimama)
ponad 5 lat temu cytuj

Może korniszonki i szczypiorek?

smakosz123
smakosz123
ponad 5 lat temu cytuj
Kociara: A pasta z jajek i makreli? Jadłąm, ale nie wiem, co tam jeszcze dodać, zeby była smaczna.

Ja do takiej pasty z jajek i makreli dodaję szczypiorek i mieszam majonez z ketchupem do tego sos chilli hot punjabi firmy nareo.pl, tylko parę kropelek dla smaku, bo to jest dość ostre. Pasta wychodzi super.

darmik1980
darmik1980
ponad 4 lata temu cytuj

Ja uwielbiam pastę ze składnikami: jajka, szczypiorek, rzodkiewka, ogórki konserwowe, koncentrat pomidorowy, majonez :) pyszności!!!

zlodziejkaaksiazek
zlodziejkaaksiazek
około 4 lata temu cytuj

Jeśli chodzi o pastę jajeczną to jestem straszną tradycjonalistką i u mnie ona zawsze składa się wyłącznie z jajek, majonezu, soli i pieprzu.

kasiamango
kasiamango
około 4 lata temu cytuj

Nie przepadam za pastami jajecznymi. Dla mnie obłędna jest pasta tuńczyka i wiejskiego twarożku, tutaj znajdziesz przepis: https://www.maxkuchnie.pl/przepisy/przystawki/pasta-z-tunczyka-i-wiejskiego-twarozku-762.html
U mnie wszyscy jedzą i nikt nie narzeka, że jajecznej nie ma :) jak ktoś ma ochotę zjeść jajeczną to moja mama robi świetną.

zlodziejkaaksiazek
zlodziejkaaksiazek
około 4 lata temu cytuj

A to jak Twoja mama przygotowuje pastę jajeczną? Ma jakiś tajemny przepis? Przyznam, że ja to uwielbiam ale jak wspominałam, raczej w wersji minimalistycznej.

swiat smaku
swiat smaku
około 4 lata temu cytuj

Paprykę lepiej pokroić w drobną kostkę - używając świeżej papryki pasta będzie bardziej "chrupiąca". Co do boczku to po zmieleniu i dodaniu pasta uzyska ciekawy posmak - ja bym poszedł w tym kierunku.

Smaczniutka
Smaczniutka
prawie 4 lata temu cytuj

Myślicie, że pasta jajeczna ze szczypiorkiem i rzodkiewką można wzbogacić o np. oliwki? Znacie jakieś mniej tradycyjne wersje? Na bank skorzystam z opcji mikimamy z ogórkami konserwowymi

AlbinAida
AlbinAida
prawie 4 lata temu cytuj

oliwki pasują do pasty jajecznej, dodaję ją często

zlodziejkaaksiazek
zlodziejkaaksiazek
prawie 4 lata temu cytuj

Moja mama bardzo często dodaje oliwki do pasty jajecznej (do swojej wersji, gdyż ja ich bardzo nie lubię). Jej taka wersja bardzo smakuje.

efu7
efu7
ponad 2 lata temu cytuj

Ja robię pastę jajeczną z awokado: dojrzałe awokado trzeba rozgnieść widelcem, dodać posiekane jajka, doprawić solą i pieprzem. Żadnego majonezu ani oleju nie trzeba, bo awokado i żółtka jaj są tłuste. Dla zdrowia, ale też smaku, dobrze jest dodać kiełki - takie, jakie lubicie najbardziej. Ostrości dodadzą kiełki rzodkiewki lub rzeżucha, delikatne będą kiełki brokułu. Dla chrupkości można ewentualnie dodać troszkę pestek lub posiekanych orzechów.

konstancja.wojewodzka
konstancja.wojewodzka
prawie 2 lata temu cytuj

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami też jest super jeśli ktoś lubi. :)
Przyrządzałam również z awokado.

ola.ola.grzybowska
ola.ola.grzybowska
około rok temu cytuj

Co do pasty jajecznej to wolę ją z tuńczykiem, czosnkiem, majonezem i drobno posiekanymi orzeszkami nerkowca (biorę z firmy helio.pl bo stwierdziłam, że smakowo są lepsze i przede wszystkim bez konserwantów) . Do tego oczywiście dochodzą przyprawy takie jak sól, pieprz, pietruszka i gotowe. Fajnie smakuje z tostami :)

projoanna
projoanna
7 miesięcy temu cytuj

Też kiedyś próbowałam z serkiem mascarpone, zdecydowanie lepsza niż z majonezem, ale możecie też spróbować z serem fetą i dodać zioła prowansalskie. Wychodzi bardzo ciekawy smak, taki wyrazisty.

bania.anka
bania.anka
około 2 miesiące temu cytuj

Moim zdaniem pasta jajeczna z tuńczykiem jest najlepsza. Ale z serem feta też może być ciekawe.. Muszę spróbować.

elina
elina
około 2 miesiące temu cytuj

Do pasty z jajek dodaję szczypior, czerwoną fasolę, makrelę, pieprz, trochę soli, dwie łyżki chrzanu krakus, majonez. Pasta jest pycha, można bez makreli jak ktoś nie lubi a zamiast fasoli kukurydzę :)

Zaloguj się, aby odpowiedzieć