Przepis na ajerkoniak

precelia
precelia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wyspasmaku.blog.pl
Ajerkoniak

Ajerkoniak 12432

Ajerkoniak Przepis na ajerkoniak mam od rodziców. Często jest robiony przez w szczególności na święta. Składniki: 0,5 kostki masła 1.5 szkl cukru pudru 5 żółtek 0,5 l wódki Sposób wykonania: Żółtka ut Zobacz więcej
OdczarujGary
OdczarujGary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
OdczarujGary
Ajerkoniak

Ajerkoniak 2538

  AJERKONIAK 2015-03-24 15:58:03 Napisz recenzję Zapisz przepis Drukuj SKŁADNIKI PRZYGOTOWANIE Przygotowanie Joanna Matyjek Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/         The post Ajerkoniak appeared Zobacz więcej
tarzynka
tarzynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tarzynkowo
Ajerkoniak

Ajerkoniak 5048

Najpierw przychodzi do nas baba z jajami i kupujemy. Kurna, wróć. Nigdy w życiu nie przyszła do mnie baba z jajami, ani z cielęciną, ani z niczym innym jadalnym... To jednak inaczej. Trzeba się pofaty Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
ajerkoniak

ajerkoniak 6275

basia-cook
basia-cook Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
basia-cook
Ajerkoniak

Ajerkoniak 11025

Dziś Ajerkoniak własnej roboty. Bardzo lubię słodkie alkohole dlatego też postanowiłam taki wykonać. Przepis zaczerpnęłam z bloga: przepisy na nalewki Przepis: 6 żółtek szklanka spirytusu szklanka cuk Zobacz więcej
Monikabielawa1
Monikabielawa1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Niezapomniane smaki
Ajerkoniak

Ajerkoniak 6279

Ostatnio nabrałam ochoty żeby samodzielnie przyrządzić Ajerkoniak.  Wyszło naprawdę bardzo pysznie :)  Polecam.. A oto podstawowa recepta na przygotowanie  Likieru jajecznego. Na ok. 900 ml potrzebuje Zobacz więcej
Thedesirablesinner
Thedesirablesinner Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Simply Delicious
Ajerkoniak czekoladowy

Ajerkoniak czekoladowy 2882

Witam! Dziś przepis na Ajerkoniak czekoladowy. Idealne rozwiązanie na babskie spotkania przy cieście. Przepis odnaleziony w starych zeszytach mamy. Jeśli chcemy likier podstawowy-żółciótki, wystarczy Zobacz więcej
manufakturaciastek
manufakturaciastek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Manufaktura ciastek
Ajerkoniak

Ajerkoniak 6266

Ajerkoniak To może być wspaniały pomysł na prezent. Ten ajerkoniak zrobiłam z myślą o swojej Cioci, która go wprost uwielbia, a poza tym nie wiem jak mogę Jej się odwdzięczyć za to wszystko co razem z Zobacz więcej
do-eat-yourself.pl
do-eat-yourself.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
do-eat-yourself.pl
Ajerkoniak

Ajerkoniak 14398

maj 13thAjerkoniak Ten ajerkoniak jest gęsty, puszysty i mocny – dla miłośników procentowych delicji Robimy go często, ponieważ jest pyszną polewą do różnych deserów a także ich składnikiem, ale o Zobacz więcej
czarna_pantera
czarna_pantera Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chilli i Wanilia
Ajerkoniak czekoladowy

Ajerkoniak czekoladowy 2104

Przepis na ajerkoniak leżał u mnie od dawna, nawet nie wiem już skąd go mam. Podstawowa wersja była z gorzkiej czekolady, ja w ferworze tworzenia zrobiłam jeszcze po swojemu ajerkoniak z białej czekol Zobacz więcej
Aneczq1987
Aneczq1987 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Maruda w kuchni
LIkier jajeczny - Ajerkoniak

LIkier jajeczny - Ajerkoniak 4243

Zacznę z grubej rury - od razu coś alkoholowego. Polecam z całego serducha - jest przepyszny, gęsty, u mnie żółciutki ( moja babcia ma kilka kurek, więc mam swojskie jajka ;) )i nawet mąż który za aje Zobacz więcej
Franky
Franky Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PrzepioTeka
Ajerkoniak

Ajerkoniak 2664

Ten likier jajeczny już dawno planowałam włączyć do mojego likierowego repertuaru. Właściwie kilka prostych składników i banalne wykonanie. Czy jest lepsza okazja, aby go wypróbować niż Wielkanoc? A w Zobacz więcej
Bastet
Bastet Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Miód - Mleko - Cynamon
Ajerkoniak

Ajerkoniak 9320

Coś mocniejszego na umilenie świątecznych wieczorów. Generalnie nie przepadam za alkoholem, moje podniebienie w szczególny sposób poruszają jedynie słodkie nalewki i likiery. Robiłam już nalewki, zwyk Zobacz więcej
joannas1976
joannas1976 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchennecudajoanny
Ajerkoniak

Ajerkoniak 13912

Kapusta Młoda ala Bigos » Ajerkoniak Skład: 6 żółtek puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 1 szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego szklanka spirytusu   Przygotowanie: Żółtka jaj ucieramy z Zobacz więcej
kardamonovy
kardamonovy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kardamonovy
Ajerkoniak

Ajerkoniak 1778

Wiol
Wiol Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje życie od kuchni ;)
Ajerkoniak.

Ajerkoniak. 18592

Ten przepis jest w mojej rodzinie od dawna. Kiedyś moja Mama i mama mojej kuzynki Ani siadały przy kieliszku ajerkoniaku w kuchni; dzisiaj, siadamy z Anią, tyle że już nie w kuchni, tylko w pokoju :) Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Ajerkoniak domowy

Ajerkoniak domowy 2719

Na Święta Wielkanocne co roku przygotowuję ajerkoniak. Należy zrobić go najlepiej miesiąc przed świętami. Moja receptura jest nieco zmodyfikowana w stosunku do tradycyjnej. Robię ajerkoniak na mleku s Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Ajerkoniak

Ajerkoniak 17751

Ajerkoniak Żółciutki, kremowy, gęsty, mocny. Smakuje z aromatyczną kawą i z ciastem (nie oszukujmy się, sam też). Można nim nadziewać miniptysie, polać deser lodowy i dodawać do kremu budyniowego. Spe Zobacz więcej

Ajerkoniak to słodki i gęsty likier jajeczny. Jest to alkohol typowo deserowy – chętnie spożywany jako dodatek do słodkich dań, ale także stosowany jako główny składnik polew i kremów. Tradycyjny ajerkoniak powstaje z żółtek, mleka, cukru, spirytusu i wanilii. Robi się go łatwo i dość szybko, dlatego często jest przygotowywany domowym sposobem, szczególnie na czas Świąt Wielkanocnych, gdy królują potrawy z jajek.

Sekretem dobrego ajerkoniaku są świetnej jakości żółtka – to od nich będzie zależał smak i kolor trunku. Należy je starannie ubić z dodatkiem cukru. Ajerkoniak powinien być gęsty, dlatego do jego przygotowania najlepiej użyć mleka skondensowanego (słodzonego lub nie – w przypadku mleka słodzonego nie ma potrzeby dodawania cukru). W niektórych przepisach używa się też zwykłego mleka z dodatkiem tłustej śmietanki. Alkohol (spirytus lub rzadziej – wódkę) zawsze należy dodawać do masy mleczno-jajecznej powoli i stopniowo – inaczej ajerkoniak może się zważyć. Likier możemy aromatyzować cukrem wanilinowym lub prawdziwą wanilią w postaci ziarenek, pasty czy ekstraktu. Na bazie ajerkoniaku łatwo przygotować inne smakowe likiery np. kawowe, czekoladowe, kakaowe, kokosowe, korzenne czy kajmakowe dodając odpowiednie dodatki.