Przepis na amarantus

czekoladowyserniczek
czekoladowyserniczek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Przeboje
Amarantus cudowny ;)

Amarantus cudowny ;) 3983

Szarłat wyniosły zwany też amarantusem. Wpadł w moje sidła dosłownie wczoraj w nowo otwartym sklepie ze świeżymy rybami i zdrową żywnością. Okazało się nawet, że przemiła Pani ma w ofercie dwie formy Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakujmy.pl
Amarantus (szarłat)

Amarantus (szarłat) 3436

Pseudozboże, roślina wytwarzająca bogate w skrobię nasiona. Są one jasnobrązowe i mają słodkawy, lekko orzechowy smak.Przerabia się je na mąkę, płatki lub na popping. Te ostatnie przypominają Zobacz więcej
Już jakiś czas temu zakupiłam mąkę z amarantusa z zamiarem wypieku ciasta dla gości, ale tak się jakoś zdarzyło, że go nie upiekłam. Kiedy otrzymaliśmy zaproszenie na majówkowy wyjazd do rodziny (na Zobacz więcej
juchumm
juchumm Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
http://achtamanta.blogspot.com/
Amarantus - placki

Amarantus - placki 2994

Placki z amarantusa są delikatne, lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, jak dla mnie po prostu idealne. Wspaniale skomponowały się z makiem i cynamonem :) ~ Placki amarantusowe z makiem i Zobacz więcej
„CZEKOLADOWY” AMARANTUS Znakomitym wyborem na śniadnie jest oczywiście amarantus, który w połączeniu z orzechami i owocami zapewni super smaczny i pełnowartościowy posiłek. Foto: M.Bojko Składniki: 1 Zobacz więcej
aleprzyprawy
aleprzyprawy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ale przyprawy
Amarantus ekspandowany

Amarantus ekspandowany 2237

Amarantus ekspandowany (prażony) - to produkt, który z powodzeniem można używać jako dodatek do musli, jogurtów, sałatek, dań warzywnych i mięsnych. Osobiście wykorzystuję go również jako panierkę do Zobacz więcej
Zielenina
Zielenina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zielenina
Amarantus na dwa sposoby

Amarantus na dwa sposoby 4113

Razem z natoobe.pl chcielibyśmy zaprezentować Wam dwa pomysły na amarantus :) Dostałam od nich zgrabną paczuszkę produktów do przetestowania z myślą przewodnią przybliżenia czytelnikom amarantusu. W Zobacz więcej
foodmania
foodmania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Foodmania
ORZECHOWY AMARANTUS

ORZECHOWY AMARANTUS 1694

Dzisiaj miałam nieodpartą chęć na amarantus. Jego wyjątkowy lekko orzechowy posmak jest niepowtarzalny, a w towarzystwie różnych rodzajów orzechów stanowił bombę składników odżywczych! :) Nie wspomnę Zobacz więcej
juchumm
juchumm Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
http://achtamanta.blogspot.com/
Amarantus

Amarantus 3582

Za oknem piękna pogoda, a ja mimo ferii ciągle siedziałam w szkole lub w domu nad książkami. Ale dzisiaj muszę, po prostu muszę znaleźć czas na chociażby krótki spacer :) Na śniadanie "owsianka" z Zobacz więcej
DzisiajchciałabymzaprezentowaćWam comiałamprzyjemnośćjeśćna śniadanie bomyślęże wartosiętym podzielić ;|) To moje niedawne odkrycie - ziarno amarantusa. Jadłam jewcześniejw postaci prażonych ziarenek Zobacz więcej
AnkaGotuje
AnkaGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AnkaGotuje.pl
Amarantus (szarłat)

Amarantus (szarłat) 3221

Amarantus (szarłat) | Anka Gotuje Anka Gotuje Przepisy na zdrowe i dietetyczne dania – w sam raz dla odchudzających się. Amarantus (szarłat) Posted on 22 kwietnia 2014 by Anka Leave a comment Zobacz więcej
Ana
Ana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodko Gorzki Świat
PRZEKĄSKA Z AMARANTUSA

PRZEKĄSKA Z AMARANTUSA 1711

To moje trzecie podejście do batoników zbożowych. Dwa poprzednie okazały się spektakularną klapą. Główną przyczyną niepowodzenia była mało zwarta masa, przez co ciężko było ją pokroić na ładne, Zobacz więcej
yourbetterchoice
yourbetterchoice Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
yourbetterchoice
Amarantus na śniadanie

Amarantus na śniadanie 1721

Spośród wszystkich posiłków, śniadania zawsze sprawiały mi największy problem. Wymówka była zawsze ta sama: „przecież rano mam tak mało czasu i wstaję tak wcześnie”. Racja, ale przecież śniadanie Zobacz więcej
SmakowityChleb.pl
SmakowityChleb.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity Chleb
Chleb z amarantusem

Chleb z amarantusem 2235

Uważam, że w kuchni ważny jest złoty środek. Staram się odżywiać zdrowo, ale nie rezygnuję w pełni z produktów, które lubię. Pozwalam sobie na małe grzeszki, ale jednocześnie przemycam do wielu dań Zobacz więcej
pariscope
pariscope Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Po prostu pyszne
PLACUSZKI Z AMARANTUSA

PLACUSZKI Z AMARANTUSA 2146

PLACUSZKI Z AMARANTUSA Ten przepis od razu wpadł mi w oko, choć mieści się na ostatniej stronie tygodnika "palce lizać", bezpłatnego dodatku do Gazety Wyborczej". To słowo AMARANTUS przyciągnęło moją Zobacz więcej
klaudyna
klaudyna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
veganism in progress
Amarantus ukryty :)

Amarantus ukryty :) 3308

To danie dla tych, którzy cenią amarantus za wartości odżywcze, ale nie do końca są przekonani do smaku tego zboża. Potrzebujemy: Puszkę czerwonej fasoli 0,5 kg pieczarek Cebulę Cukinia 3/4 szklanki Zobacz więcej
eGroszek
eGroszek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
egroszek
Co z tym amarantusem?

Co z tym amarantusem? 433

Amarantus – złoto Azteków… „Szarłat (Amaranthus) to jedna z najstarszych roślin użytkowych. Uprawiany jest już od 6 tys. lat. Obok kukurydzy, fasoli i ziemniaków był on podstawą diety starożytnych Zobacz więcej
Martyna_
Martyna_ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
breakfast of dreams
.556. pokochasz amarantus!

.556. pokochasz amarantus! 2209

~amarantus na mleku kokosowym gotowany z puree dyniowym, podany z jogurtem naturalnym i wiórkami kokosowymi~ Moje drugie podejście do ziaren amarantusa. Pierwsze było niezbyt smaczne. Za to Zobacz więcej
Bardzo szybki i zdrowy sposób na ciasteczka. Ziarna amarantusa są bogate w łatwo przyswajalne białko, wapń, fosfor, potas, magnez i kwasy tłuszczowe. Ciasteczka zawierają ponadto mielone migdały, Zobacz więcej
pchelka
pchelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
czym chata bogata
i znowu amarantus

i znowu amarantus 4432

Znowu propozycja obiadowa z dodatkiem amarantusa. Jak pisałam , ponoć ziarno bardzo zdrowe, zwane złotem inków. Gości ono czasem na moim stole i coraz to nowe pomysły rodzą mi sie w głowie na jego Zobacz więcej

Amarantus zdaje się być odkryciem czasów, choć w rzeczywistości jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, którą cenili Indianie, jeszcze zanim Kolumb odkrył Amerykę. Amarantus nie jest też rośliną z dalekich krajów, gdyż w naszej szerokości geograficznej rośnie nawet w stanie naturalnym, a w Polsce nazywany jest szarłatem i znane są z tego gatunku odmiany ozdobne oraz chwasty.

Najwięcej upraw tej rośliny znajduje się w Ameryce Północnej i Południowej, Azji, Afryce – głównie w Nigerii i Ugandzie. W Polsce największe plantacje amarantusowe są na Lubelszczyźnie. Amarantus jest rośliną, której niewielkie nasiona są bogate w żelazo oraz łatwo przyswajalny błonnik poprawiający pracę układu pokarmowego. Ma wit A, C, E. Zawiera również skween hamujący starzenie organizmu i pomagający w walce z miażdżycą, cukrzycą i wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Ponieważ amarantus nie ma glutenu, jest rośliną polecaną osobom chorym na celiakię i nietolerancję glutenu. Nasiona rośliny polecane są też wszystkich narażonym na duży stres, ponieważ zawierają bardzo dużo magnezu. Związki pokarmowe, witaminy i minerały poprawiają odporność organizmu, wspomagają regenerację skóry, również przy takich problemach, jak atopowe zapalenie skóry. Wpływają na prawidłową pracę układu krążenia i nerwowego, oraz przeciwdziałają wielu rodzajom nowotworów. Usprawniają pracę układu pokarmowego, spowalniają starzenie i poprawiają skład każdej diety. Nasiona rośliny powinny spożywać dzieci, matki karmiące, sportowcy oraz rekonwalescenci.

Amarantus nie wymaga długiego przygotowania. Najczęściej spożywany jest w formie prażonych nasion, poppingu i batonów amarantusowych, uważanych za superfood dla sportowców i osób spędzających aktywnie czas. Robiona jest z niego mąka, jak również płatki i olej tłoczony na zimno, z którego można zrobić masło amarantusowe, majonez oraz mleko dla alergików. Można go gotować podobnie jak ryż, w stosunku nasion do wody 1: 2, choć jest to proces długotrwały i wymagający niewielkiej wprawy. W domowych warunkach, z wykorzystaniem nasion tej rośliny można przygotować placki, naleśniki, herbatniki, sezamki, ale również kotlety, jogurty i sałatki. Nasiona dodaje się też do zup i makaronów.

Jeśli zdecydujemy się włączyć amarantus do swojej diety, musimy wiedzieć, że można go już kupić praktycznie w każdym sklepie, w działach ze zdrową żywnością. Dobrym wyjściem są też zakupy przez internet. Nie jest to jednak produkt tani, więc warto np. mąkę amarantusową mieszać z lżejszą mąką pszenną, uzyskując w ten sposób mieszankę bogatą w związki pokarmowe. Produkty amarantusowe są idealnym uzupełnieniem diety. Jeśli mamy taką możliwość warto go więc kupować, a nawet uprawiać. Uprawa amarantusa nie przysparza bowiem problemów. O roślinę dba się, jak o każdą inną, czyli odchwaszcza i raz po raz podlewa. Najlepiej rośnie na glebach żyznych i suchych. Jej żniwa przypadają na późną jesień, najlepiej po pierwszych przymrozkach. Suszenie i młócenie również jest możliwe w warunkach domowych. Zachęcamy więc do polubienia tej niezwykłej rośliny.