Przepis na arbuz

ZdrowieNaTalerzu
ZdrowieNaTalerzu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zdrowie Na Talerzu
Sok z arbuza

Sok z arbuza 2161

Sok z arbuza – Zdrowie Na Talerzu Sok z arbuza Nawigacja wpisu  Spring rolki – naleśniki z warzywami Sok z arbuza to nasz ulubiony sok. W lecie robimy sok z całego owocu – łącznie ze skórką i pestkami Zobacz więcej
korol.paulina
korol.paulina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
czekoladwa kraina
Arbuz

Arbuz 368

Liffka
Liffka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
w 365 dni dookoła kuchni
Sałatka z arbuza

Sałatka z arbuza 1648

Potrzebny czas: 25 minut Moja ocena: 5 Składniki: - ćwiartka arbuza - 50 g fety - 1/4 pęczka mięty - kilka pistacji - sok z cytryny Przygotowanie: Arbuza pokroić w niedużą kostkę. Fetę również pokroić Zobacz więcej
Izabela P.
Izabela P. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Kulinarne Wariacje
Arbuz

Arbuz 695

Arbuz uprawiany jest od XIII w.  w Europie. Istnieją różne odmiany: żółty, pomarańczowy lub czerwony, w sumie ponad 1200 odmian zróżnicowanych nie tylko pod względem koloru i kształtu, lecz również ró Zobacz więcej
Jolanta kolanowska
Jolanta kolanowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mojacalabria
Koktajl z arbuza

Koktajl z arbuza 2300

    Napoj na wskros prosty do wykonania,a ze mamy okres ,gdzie jest wlasnie pora dojrzewania tych owocow we Wloszech,wiec jemy je ,pijemy ,,a moze pieczemy?,,no z tym jest nieco problemow bo...  .. w Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ALBA
Sałatka z arbuzem

Sałatka z arbuzem 1164

Sałatka z arbuzem „Sałatka z arbuzem, fetą i miętą jest mocno orzeźwiająca. Doskonale nadaje się na upalne dni. Chociaż połączenie ze sobą takich składników jak słodki arbuz i słona feta na pierwszy r Zobacz więcej
joone
joone Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blondies in the kitchen
Pijany arbuz

Pijany arbuz 1045

Trwa arbuzowy sezon, a przy burzowej pogodzie przyda się coś orzeźwiającego, proponuję więc bardzo prostego, ale i ciekawego drinka. Tuż po wyjęciu z zamrażalnika ma konsystencję granity i z powodzeni Zobacz więcej
Arbuz w większości składa się z wody i jest świetnym materiałem na orzeźwiający napój. Nieoceniony przy tak wysokich temperaturach… Składniki: Z arbuza wydrążamy miąższ, usuwamy pestki i blendujemy. D Zobacz więcej
Ostatnio był koktajl, a raczej drink z melonem (kliknij po przepis), tym razem wykorzystałam arbuza. Sklepy spożywcze pękają w szwach od nadmiaru warzyw i owoców i bardzo dobrze, będzie smacznie i kol Zobacz więcej
Izabela P.
Izabela P. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Kulinarne Wariacje
Napój z arbuza

Napój z arbuza 2354

Wprawdzie w Polsce pogoda raczej jesienna, lecz u mnie lato ma się całkiem dobrze i nie zamierza odchodzić. Arbuzów tez nadal pod dostatkiem, więc postanowiłam zrobić arbuzowy napój, który stanowić mo Zobacz więcej
my olive tree
my olive tree Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
my olive tree - kuchnia grecka
DESER Z ARBUZA

DESER Z ARBUZA 1744

DESER Z ARBUZA Ostatnie smaki lata, zapraszam na orzezwiajacy deser z arbuza. 2 szklanki zmiksowanego miaszu arbuza (bez pestek) 2 szklanki wody szklanka cukru (mniej lub wiecej w zaleznosci jak slodk Zobacz więcej
Mgotuje
Mgotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Marta gotuje
Koktajl z arbuza

Koktajl z arbuza 2429

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam na lekki, orzeźwiający koktajl z arbuza, banana, brzoskwini i herbatki pomarańczowej. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Polecam Post Koktajl z arbuza Zobacz więcej
kuchniavege
kuchniavege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Vege
Sok z arbuza

Sok z arbuza 1100

Koper
Koper Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Koktajl z arbuza

Koktajl z arbuza 1956

Upały zadomowiły się u nas na dobre. Czasem przejdzie jakaś burza, słońce schowa się za chmurami na jakiś czas, ale za chwile i tak robi się gorąco. Co zrobić… Taki mamy klimat… Trzeba sobie radzić. T Zobacz więcej
Izabela P.
Izabela P. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Kulinarne Wariacje
Konfitura z arbuza

Konfitura z arbuza 1843

W Grecji taką konfiturę nazywa się gliko gia koutaliou, czyli słodycz na łyżeczce i podaje się odwiedzającego dom gościowi. Arbuza w takiej formie miałam okazję jeść, pierwszy raz z pięć lat temu. Mus Zobacz więcej
alebie
alebie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
miedzy kuchnia a pokojem
Arbuz

Arbuz 139

 Arbuz jest jednym z najchętniej jedzonych owoców w upalne dni. Orzeźwia, chłodzi i można go jeść bez ograniczeń, bo zawiera dużo wody, a niewiele kalorii. Jednak jak wybrać idealnego arbuza? Jest kil Zobacz więcej
magi1
magi1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Szaleństwa Maniusi
Koktajl z arbuza

Koktajl z arbuza 5274

Dzisiaj jest troszkę chłodniej. Ale w powietrzu wisi taka duchota. Myślałam, że w ciągu dnia popada, ale nic. Kupiłam arbuza i powstał z niego koktajl. Pyszny, zimny i orzeźwiający. Będę go częściej r Zobacz więcej

Arbuz jest bardzo słodkim, orzeźwiającym owocem. Charakteryzuje go cudownie czerwony miąższ, zielona skórka oraz spora ilość pestek. W skład arbuza wchodzi głównie woda (92%). Nie posiada on zbyt dużo witamin i minerałów. Po arbuza warto jednak sięgać ze względu na to, iż obfituje w przeciwutleniacze, które hamują procesy starzenia i rozwój komórek nowotworowych. Poza tym arbuz działa korzystnie na potencję, regeneruje mięśnie i obniża ciśnienie krwi. Przede wszystkim jednak wspaniale smakuje. Arbuz jest świetnym dodatkiem do letnich deserów, napojów, koktajli, a także sałatek i przystawek.

Arbuz jest owocem, którego smakiem możemy rozkoszować się w sezonie letnim. Ze względu na dużą zawartość wody wspaniale orzeźwia i nawadnia. Arbuza możemy wykorzystać do przygotowania zdrowych i smacznych napojów dla całej rodziny. Miąższ z arbuza wystarczy zmiksować z kostkami lodu, sokiem z cytryny oraz opcjonalnie z miodem. Zamiast soku z cytryny możemy użyć soku pomarańczowego. Gotowy napój możemy ozdobić listkami mięty. Dobrym dodatkiem będzie także kawałek świeżego imbiru, dzięki któremu nasz arbuzowy napój będzie jeszcze bardziej orzeźwiający. Arbuza możemy połączyć także z naparem z zielonej herbaty, dzięki czemu nasz napój nie będzie zbyt słodki. Innym ciekawym pomysłem na wykorzystanie tego pysznego owocu, jest przyrządzenie pożywnego koktajlu. Wystarczy arbuza zmiksować z jogurtem naturalnym i lodami (waniliowymi, śmietankowymi lub jogurtowymi). Świetnie smakuje także w połączeniu z bananem lub truskawkami oraz sokiem z cytryny. W zasadzie arbuz dobrze komponuje się z większością owoców (kiwi, pomarańczą, ananasem). Jeżeli dodamy do tego jogurt lub mleko uzyskamy pożywny i zdrowy deser, który świetnie sprawdzi się także w roli drugiego śniadania. Na arbuzowe koktajle powinny jednak uważać osoby na diecie i cukrzycy, ponieważ owoc ten posiada wysoki indeks glikemiczny. Aby nieco „odchudzić” arbuzowy koktajl, możemy przygotować go z dodatkiem jarmużu i siemienia lnianego.

Z arbuza możemy przygotować lekkie i smaczne sałatki. Miąższ arbuza pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Mieszamy go z rukolą, fetą, pokrojonymi w plasterki czarnymi oliwkami i posiekaną czerwoną cebulą. Całość polewamy sosem vinaigrette na bazie miodu i soku z cytryny. Gotową sałatkę posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni oraz miętą. Taka sałatka sprawdzi się idealnie na kolację w letnie, gorące dni. Świetnie komponuje się także z potrawami z grilla. Arbuz doskonale pasuje do sałatki z kawałkami kurczaka. Filet z kurczaka kroimy na paseczki i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Przyprawiamy curry, solą i pieprzem. Na liściach sałaty układamy kawałki kurczaka, pokrojonego w kostkę arbuza, ser mozzarella, oliwki. Całość skrapiamy lekkim sosem i posypujemy uprażonymi ziarnami sezamu. Arbuz może posłużyć nam do przygotowania orzeźwiającego chłodnika, który swoim smakiem na pewno zaskoczy i zachwyci wszystkich gości. Pomidory i ogórek kroimy w bardzo drobną kostkę, a miąższ z arbuza miksujemy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i doprawiamy oliwą z oliwek, octem czerwonym winnymi i kolendrą. Arbuzowy chłodnik jest lekko słodki, idealny na kolację.