Przepis na awangarda smaku

Ola
Ola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cztery Pory Smaku
Dorsz w jogurtowym beszamelu.

Dorsz w jogurtowym beszamelu. 220

Choć jestem córką zapalonego wędkarza i z rybami mam do czynienia od dziecka, istnieje tak naprawdę niewiele sposobów, na które je jadłam. Być może dlatego, że z niewiadomych przyczyn rzadko po nie si Zobacz więcej
W dniu wczorajszym – 25.06.2015 r. – miałam przyjemność uczestniczyć w konferencji prasowej inaugurującej Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi połączonej z warsztatami kulinarnymi z Pawłem Kibartem w Book&C Zobacz więcej
pochwałaprostoty
pochwałaprostoty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
RECTA food & living
Niedźwiedzie pesto

Niedźwiedzie pesto 3540

Czekaliśmy długo. I ten długo wyczekiwany moment właśnie nadszedł. Prawdziwa wiosna zawitała nie tylko w lasach, ale też w naszej lekkiej, zielonej kuchni. Wyczekiwanie przez pełny rok na dary lasu ok Zobacz więcej
Venidle
Venidle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Venidle
Awangarda Smaku – podsumowanie akcji

Awangarda Smaku – podsumowanie akcji 33

  Linki do akcji: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/awangarda-smaku http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/awangarda-smaku Organizując tę akcję do pewnego stopnia zdawałam sobie sprawę, że przysparzać Zobacz więcej
Jeśli zapytałbyś mnie „dlaczego retro?”, najpierw odpowiedziałabym, że nie mam żywych kontaktów z ludźmi z pokolenia moich rodziców, czy dziadków.  Powiem Ci również, że nie znam ich świata i nie rozu Zobacz więcej
powiedzdietomnie
powiedzdietomnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
powiedzdietomnie
Wiosna zimą! Koktajl bananowo-granatowo-szpinakowy.

Wiosna zimą! Koktajl... 159

venidle25 stycznia 2013 19:45 To jest bardzo niebanalne połączenie! Zachęcam, byś dodała ten przepis do akcji Awangarda Smaku (http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/awangarda-smaku) Pozdrowienia, Venid Zobacz więcej
Venidle
Venidle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Venidle
Kurczak po tajsku. Co z tą awangardą?

Kurczak po tajsku. Co z tą awangardą? 94

Od początku lutego prowadzę na Durszlaku oraz Zmiksowanych.pl akcję „Awangarda Smaku”. Zdecydowałam się na moderowanie wpisów zdając sobie sprawę, że to, co ktoś rozumie pod pojęciem ‚awangarda’ jest Zobacz więcej
anita.sekrecik
anita.sekrecik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anita podaje do stołu!
MUFFINY BAKALIOWE

MUFFINY BAKALIOWE 52

(Proporcje na 10 - 12szt.) SKŁADNIKI: - 2 szkl. mąki pszennej, - 4 łyżki cukru, - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, - szczypta soli, - 2 duże jajka, - 60 ml oleju, - Zobacz więcej
Smaki Dzieciństwa były tematem przewodnim dwunastej edycji łódzkiego Festiwalu Dobrego Smaku, który odbył się w Łodzi w dniach 25-28 czerwca. Ostatnio próbowaliśmy festiwalowych dań (klik: http://izab Zobacz więcej
Magdita
Magdita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jemy w domu
Jak zrobić chutney z arbuza ?

Jak zrobić chutney z arbuza ?  123

Gęsty indyjski sos, robiony z sezonowych owoców i warzyw to chutney. Chutney jest świetnym dodatkiem do mięs. Przepis który wam tutaj pokazuje na chutney z arbuza pochodzi z programu Gary Rhodes na Ka Zobacz więcej
Venidle
Venidle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Venidle
Gorgonzola i cytrusy

Gorgonzola i cytrusy 71

  Natknęłam ię na to połączenie będąc w restauracji na tapas. Tamten zestaw obejmował ser typu bleu i kumkwaty, ale zestawienie ostrych, a zarazem kremowych serów pleśniowych i cytruowej nuty daje cie Zobacz więcej
Dziś zmykam na majówkę w Sudety! Jednak nim to zrobię, podzielę się przepisem na zupę krem, która czeka na opublikowanie tutaj od dawna. Jestem totalną fanką buraków. Te nieatrakcyjne, prawdę mówiąc, Zobacz więcej
Odrobina awangardy na studenckim żywocie. Pff, oczywista oczywistość! Rezygnując z mięsa wiedziałam, że nie poradzę sobie z odstawieniem ryb. Zawsze uwielbiałam ich delikatność, smak, lekkość - nawet Zobacz więcej
kubek w kubek
kubek w kubek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kubek w kubek
awangarda w kuchni.

awangarda w kuchni. 244

Wracamy! Co prawda teraz tylko na chwilę, ale za to w jakim stylu!  Oto prezentujemy spaghetti z mulami bez muli :) Bo z mulami było tak, że najpierw nie chciały się zamknąć, a potem jak się już z osi Zobacz więcej
Jey
Jey Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jagodownik
kanapkowa awangarda: ser żółty + dżem

kanapkowa awangarda: ser żółty + dżem 58

w piekarniku właśnie wygrzewa się dynia. w tej przerwie pomiędzy jej przyrządzaniem mam dla Was moje ulubione, podobno awangardowe kanapki.  bo gdzieś pomiędzy licznymi owsiankami (i niestety ostatnio Zobacz więcej
Venidle
Venidle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Venidle
Toffee cytrynowo-kokosowe

Toffee cytrynowo-kokosowe 50

Post ten zainspirowany jest przepisem z bloga Kucharnia i który spodobał mi się „od pierwszego wejrzenia”, a także jest formą utrwalenia akcji Awangarda Smaku i moich ulubionych z niej przepisów. Mój Zobacz więcej
Hej! Lubię eksperymentować w kuchni, łączyć smaki, mieszać. Jednak co pewien czas z wielkim smakiem wracam do typowych, klasycznych potraw. Taką potrawą są mielone, które chyba nam się nigdy nie znudz Zobacz więcej
Przepis powstał spontanicznie. Niezły miks z tego co było w lodówce. Naprawdę ciekawe połączanie smaków.  Składniki na 1 porcję:  3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak  3 łyżki białego sera (wiejskiego Zobacz więcej
Nat
Nat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eat.Read.
Są takie smaki...

Są takie smaki... 326

... które budzą w człowieku starannie ukrywanego na co dzień konserwatystę. Ta, jasne, trzeba próbować różnych rzeczy, w kuchni należy eksperymentować, wzbogacać kulinarny repertuar, tiru riru. Ale ja Zobacz więcej
Venidle
Venidle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Venidle
Akcja: Awangarda Smaku

Akcja: Awangarda Smaku 40

    Zapraszam wszystkich, którzy lubią eksperymentować i bawić się smakiem do mojej akcji: Awangarda Smaku.  Zastąp prozę poezją smaku! Szukam przepisów, pomysłów i dań niebanalnych, niekiedy ekscentr Zobacz więcej