Przepis na babka piaskowa

kuchnia kachny
kuchnia kachny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Kachny
Babka piaskowa

Babka piaskowa 1804

babka piaskowa, proste ciasto, prosty biszkopt, prosty przepis na babkę Zobacz więcej
Kura domowa
Kura domowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smacznie Zdrowo Tanio
Babka piaskowa.

Babka piaskowa. 1793

 Rzadko piekę zwykłe babki, ale piaskowa od dawna za mną "chodziła". Upiekłam najprostszą babkę, dwukolorową. Była dobra, jednak trochę such... Zobacz więcej
eula
eula Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
eulawkuchni.blog.pl
Babka piaskowa

Babka piaskowa 2225

Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą.Smakuje idealnie z mlekiem czy z filiżanką herbaty . Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i j Zobacz więcej
uszepti
uszepti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne Przepisy
Babka piaskowa

Babka piaskowa 1058

Babka piaskowa, to idealna babka na Wielkanoc. Jest delikatna i puszysta. Smakuje z mlekiem, herbatą lub maslem. Jeśli lubisz słodkości, to tej babki nie może zabraknąć na wielkanocnym stole jak i w k Zobacz więcej
molka
molka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kulinarne pyszności Molki
babka piaskowa

babka piaskowa 768

babka piaskowa Zobacz więcej
kuchniabezvat
kuchniabezvat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia bez VAT
Babka piaskowa

Babka piaskowa 2893

Chyba nie ma takiego drugiego ciasta jak babka piaskowa które tak bardzo kojarzy się ze Świętami Wielkiej Nocy. Za niecały tydzień mamy Wielkanoc więc w Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Babka piaskowa

Babka piaskowa 1233

Babka piaskowa19 marca 2013 przez Ania | Brak komentarzy Ciacho, które doskonale komponuje się z herbatą lub mlekiem.   VN:F [1.9.22_1171] Rating: 8.6/10 (5 votes cast) Babka piaskowa, 8.6 out of 10 b Zobacz więcej
uszepti
uszepti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne Przepisy
Babka piaskowa

Babka piaskowa 908

Babka piaskowa idealna na Wielkanoc. Jak zrobić babkę piaskową łatwo i szybko. Zobacz przepis na babkę piaskową i przygotuj ją samodzielnie na Święta Wielkanocne. Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Babka piaskowa

Babka piaskowa 2255

Post Prosta babka piaskowa na oleju pojawił się poraz pierwszy w Pani Kucharka. Zobacz więcej
Elżbieta Majkowska
Elżbieta Majkowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pomyslowakuchnia
Babka piaskowa

Babka piaskowa 1234

Przepis na ucieraną babkę piaskową dwu kolorową. Babka jest bardo prosta w wykonaniu. Jeżeli nie chcemy to nie musimy robić dwukolorowej. Zobacz więcej
krowusia
krowusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste Przepisy Kulinarne
Babka piaskowa

Babka piaskowa 940

Blog kulinarny z pysznymi przepisami, które z łatwością przygotujesz w zaciszu własnej kuchni. Wypróbuj koniecznie! :-) Zobacz więcej
marta-gotuje.pl
marta-gotuje.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
marta-gotuje.pl
Babka piaskowa

Babka piaskowa 3739

Babka piaskowa z przepisu mojej mamy jest bardzo delikatna i odpowiednio wilgotna. Zawsze podczas Wielkanocy goci na naszym stole i pomimo, e niestety wita si ju skoczyy, mam nadziej, e nie bdziecie c Zobacz więcej
wisla
wisla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zapach chleba
Babka piaskowa

Babka piaskowa 3607

Bon
Bon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bo(ro)n Appétit
Babka piaskowa

Babka piaskowa 1355

Smaczne przepisy kulinarne, które zachwycą każdego. Udaj się ze mną w podróż w poszukiwaniu idealnego smaku! Zobacz więcej
KasiekK
KasiekK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magiel Kuchenny
Babka piaskowa

Babka piaskowa 1392

Lekka, delikatna i pyszna, czyli tradycyjna babka piaskowa. Babka jest niedroga, szybka w przygotowaniu i długo zachowuje świeżość, co jest niewątpliwie dodatkową zaletą. Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Babka piaskowa

Babka piaskowa 877

Babka piaskowa - przepis na idealną, wielkanocną, piaskową babkę. Smakujemy nie tylko jedzenia! Babka piaskowa 25-02-2014 0 Babka piaskowa Babka piaskowa – czyli przepis na idealną babę wielkanocną. T Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
BABKA PIASKOWA

BABKA PIASKOWA 454

Madame Edith Zobacz więcej
baś...
baś... Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Basia na widelcu
Babka piaskowa

Babka piaskowa 1403

Pierwsza babka piaskowa, od dłuższego czasu, która mi wyszła bez żadnych najmniejszych problemów. W smaku całkiem dobra, choć myślałam że będzie zdecydowanie bardziej cytrynowa. No i zdecydowanie trze Zobacz więcej
meg
meg Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
przesmacznie.blogspot.com
Babka piaskowa -najlepsza:)

Babka piaskowa -najlepsza:) 7258

Ponieważ w tym roku przygotowanie wypieków Wielkanocnych  przypada na mnie, postanowiłam się do tego odpowiednio przygotować, aby wszystkic... Zobacz więcej

Babka piaskowa to jedno z najpopularniejszych, świątecznych dań. Konsumencka intuicja dobrze podpowiada nam, że tego pszennego ciasta nie powinniśmy jeść częściej niż kilka razy do roku. Babka piaskowa jest bardzo kaloryczna. W jej 100 g spożywamy ok. 400 kalorii. Mąka, z której jest przygotowywana (oprócz pszennej dodaje się ziemniaczanej) nie ma zbyt wielu wartości odżywczych, a zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę. To i spora zawartość tłuszczu sprawiają, że babki piaskowej powinny unikać osoby borykające się z nadmiarem cholesterolu. Wszyscy inni mogą się pocieszyć, że babka piaskowa może być źródłem cennego selenu, fosforu i żelaza. Jeśli więc ktoś jest niejadkiem ze skłonnością do anemii, niech przy świątecznym stole poratuje się chociażby babką. Nagły skok i nieuchronny spadek glukozy być może pobudzi jego apetyt.


Babka piaskowa jest ciastem bardzo wdzięcznym nie tylko jeśli chodzi o wygląd (charakterystyczny ścięty stożek), ale i ze względu na konsystencję. Miękka, ale nie lepka, dość "sucha", jednak niekrusząca się. Dla tych, którzy nie przepadają za ciastem z nadzieniem, może okazać się przyjemnym, niebrudzącym deserem.


Babka piaskowa nie zawiera zbyt wielu składników (oprócz mąki pszennej i ziemniaczanej używa się do niej proszku do pieczenia, masła i jajek) lecz nie oznacza to wcale, że jest nudna. Ciasto bazowe można wzbogacić wieloma apetycznymi dodatkami. Oczywistym wyborem zdają się być bakalie. Rodzynki wymoczone w rumie to świąteczna klasyka (nie ma obawy o zawartość alkoholu, gdyż ten ulotni się w trakcie pieczenia). Inną popularną opcją jest babka piaskowa w dwóch kolorach - ciemny odcień ciasta zyskujemy przez dodanie kakao. Kto nie lubi przesadnie słodkich deserów, powinien wypróbować babkę piaskową cytrynową. Jak łatwo się domyślić, charakterystyczny cytrusowy aromat i posmak zyskujemy dzięki dodaniu startej skórki cytryny. Inny, egzotyczny wariant to babka pomarańczowa. Oczywiście ze skórką pomarańczy. (Przed połączeniem startych skórek z ciastem warto je dokładnie wyszorować, a nawet sparzyć wrzątkiem. Pozbędziemy się środków konserwujących, którymi cytrusy są obficie traktowane przed transportem. Używamy świeżych skórek. Zleżałe tracą aromat.)

Wielbiciele klasycznych słodkich smaków staną się fanami babki piaskowej w wersji waniliowej (dodajemy zmiażdżony miąższ wanilii, koniecznie po przekrojeniu laski) lub karmelowej. Wierzch babki piaskowej dekorujemy roztopionym karmelem (możemy go wzbogacić rumem dla aromatu, ale tu należy być ostrożnym) lub białą czekoladą i wybranymi bakaliami.

Babka piaskowa ma rozpływać, a raczej rozsypywać się w ustach. Można ją przygotować metodą "na ciepło" lub "na zimno". W tym drugim przypadku masła nie podgrzewamy, ale rozcieramy na zimno z cukrem. Mniejsze ryzyko przypalenia garnków, ale też w efekcie mniej puszyste ciasto. ;-) Co kto lubi.

Chociaż babka piaskowa jest smacznym deserem sama w sobie, nie wahajmy się podawać jej z owocami, np. pod postacią konfitur. Warto też wiedzieć, że charakterystyczne, piaskowe ciasto nadaje się nie tylko do naszej babki, ale też na mazurki, czy keksy. Wykorzystajmy fakt, że dobrze komponuje się ono ze wszelkimi owocami i przygotujmy "owocową" wersję babki nie tylko z okazji świąt.

Babki piaskowe są oczywiście do zdobycia w regularnej sprzedaży. Tu jednak należy dokładnie studiować etykiety. Zawarty w niektórych wypiekach syrop glukozowo-fruktozowy z pewnością nam nie posłuży. Już lepiej wybierać zwykły cukier. Kontrowersyjnym składnikiem jest też olej palmowy. Popularne, "kupne" babki są wytwarzane najniższym możliwym kosztem, bardzo więc możliwe, że użyty będzie do nich tani tłuszcz z nieekologicznych upraw. Te zaś przyczyniają się do trzebienia naturalnych lasów deszczowych, a co za tym idzie, degradacji miejscowej fauny i flory. Nie dla każdego będzie to miało takie samo znaczenie, ale miejmy względzie, że święta to czas miłości. Warto, by wszystko, co przygotujemy na nasz wyjątkowy stół właśnie z tej miłości i szacunku wynikało oraz służyło nie tylko naszemu zdrowiu, ale też dobrostanowi środowiska.