Przepis na babki

ami
ami Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Świat Wypieków
Babka

Babka 2194

Dziś naszła mnie ochota na taką zwykłą babkę. Pomyślałam sobie, że czasem warto zrobić sobie przerwę od ciast z kremem, serników, itd. i wrócić na chwilę do podstaw. Dzisiejszy przepis widnieje w moim Zobacz więcej
Olla
Olla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
RAROSSA
BABKA

BABKA 1550

rrarossa@gmail.com Zobacz więcej
610.Babki i babeczki -podsumowanie Uf..w końcu skończyłam..mam nadzieję że,wymieniłam wszystkie osoby [i wszystkie babki], które wzięły udział w akcji, a jeśli kogoś pominęłam proszę dać znać..Nazbier Zobacz więcej
Panettone jest tradycyjną włoską babką pieczoną najczęściej w czasie świąt Bożego Narodzenia. Na polskie standardy, częściej pieczemy babki w okresie Wielkanocnym, właśnie dlatego postanowiłam ją osta Zobacz więcej
Delicious Titbits
Delicious Titbits Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Delicious titbits
Babka

Babka 2764

Nie macie jeszcze przepisu na babkę to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Ta babka nie może się nie udać. Po pierwsze jest z pewnego źródła czytaj "przepis od super kucharki", po drugie bardzo prosta Zobacz więcej
upBarbara
upBarbara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ulubione Przepisy Barbary
Babka

Babka 3386

    Syrop z liści babki lancetowatej działa przeciwzapalnie na błony śluzowe jamy ustnej i gardła oraz przewodu pokarmowego. Działają wykrztuśnie. Składniki: 4 szklanki babki lancetowatej posiekanej d Zobacz więcej
ilka
ilka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
In my coffee kitchen
Lukier klasyczny do babki

Lukier klasyczny do babki 2451

Pewna osoba uświadomiła mnie wczoraj, że na blogu nie ma przepisu na lukier do babki. Nadrabiam zatem i podaje przepis, który wykorzystuję już od wielu lat. Dekoruję nim nie tylko babka ale też ciasta Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Wielkanocne babki i babeczki

Wielkanocne babki i babeczki 1262

Babki na Wielkanoc - drożdżowe, ucierane, w wersji mini. Babki ucierane Babka z krówkami i polewą kajmakową Babka ucierana z limonką Babka mateczki Babka marmurkowa siostry Anastazji Baranek wielkanoc Zobacz więcej
wisla
wisla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zapach chleba
Babka piaskowa

Babka piaskowa 3620

W poszukiwaniu przepisu na najlepszą babkę piaskową, trafiłam na stronę Ewy Wachowicz. Znalazłam tam recepturę na babkę  z jej domu rodzinnego, babkę pieczoną na Wielkanoc, babkę -wspomnienie z dzieci Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Babka - przepisy na babki

Babka - przepisy na babki 948

Babka - przepisy na babki Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Płatki ryżowe na mleku Babka - przepisy na babki               Biszkoptowa babka kukurydziana – bezglutenowa      Babka na oleju   Zobacz więcej
humanistka
humanistka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
humanistka w kuchni
Babki z przepisu babki ;-)

Babki z przepisu babki ;-) 191

Prosta babka z babcinego przepisu o niewiarygodnym smaku. Najlepsza, jaką jadłam, chociaż nie jedyna, którą piekłam. Polecam jednak także inne moje babki wielkanocne:  cytrynową oraz waniliowo-kakaową Zobacz więcej
Ejszetka
Ejszetka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Passions, hobbies, life
Babki

Babki 44

Na początek trochę o właściwościach babki. Babka lancetowata, babka wąskolistna - gatunek byliny należący do rodziny babkowatych. Bardzo pospolity w Polsce, rośnie na łąkach, trawnikach, pastwiskach, Zobacz więcej
W garach u Gosi
W garach u Gosi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W garach u Gosi
Babki

Babki 132

W garach u Gosi: Babki Nagrody Babki Babka mocno cytrynowa Babka kakaowo-makowa Babka z makiem Zebra Metrowiec Brak komentarzy: Prześlij komentarz Strona główna Subskrybuj:Komentarze do posta (Atom) S Zobacz więcej
jarma
jarma Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gotujemy rodzinnie
Babka

Babka 10779

Szybka, prosta, delikatna, a przy tym wilgotna babka. Idealna. Składniki (na okrągłą foremkę lub keksówkę): - 4 jajka - 1 szkl. cukru - 1 szkl. mąki ziemniaczanej - 5 łyżek mąki zwykłej - 1 duża łyżka Zobacz więcej

Babki ze względu na prostotę przygotowania wracają do łask. Nie bez znaczenia jest także trend opiewający w powroty do tradycji polskiej kuchni. Ta alternatywna forma deseru może być rewelacyjną odpowiedzią na francuskie tarty, australijskie bezy, czy włoskie ciasta. Dlaczego wciąż uwielbiamy jeść babki?

Tradycje babek sięgają czasów Rzeczypospolitej Obojga Narodów, czyli wieku XVII. Ta ówczesna – nieco ekwilibrystyczna forma deseru spopularyzowana na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego zawędrowała aż do Francji. W swej klasycznej formie babki są ciastem z dodatkiem rozmaitych bakalii, zaś ich ostateczny wizerunek koloryzuje cukier puder, bądź lukier. Sypkie ciasto trafia do podniebień coraz większej liczby osób, a mnogość kształtów sprawia, że babki goszczą w naszych domach nie tylko w okresie Świąt Wielkanocnych.

Współcześni cukiernicy wdrażają coraz śmielej innowacyjne pomysły w postaci użycia orzechów, migdałów, płatków kokosa, a także czekolady i marcepana. Choć forma ta odbiega od wariantu tradycyjnego, to pozostaje cieszyć się, że rodzima kuchnia wciąż żyje i smakuje coraz ciekawiej.