Przepis na bakłażan

mirembe
mirembe Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Odrobina wanilii
Bakłażan grillowany

Bakłażan grillowany 5829

Dawno, dawno temu... pisałam. :| A bo to czasu nie ma, a bo to się nie chce, a bo to coś... Ale to nic ;) takie wakacje sobie zrobiłam i powoli będę wracała.. ;) Zacznę od bakłażana niezwykle smaczneg Zobacz więcej
Aileen
Aileen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
buena appetite
Bakłażan

Bakłażan 1704

Czy wiecie, że bakłażan uważany jest za afrodyzjak. W niektórych państwach 10 marca obchodzone jest tzw. święto Bakmana, któremu towarzyszy zazwyczaj jedzenie wielkich ilości bakłażanów. Bakłażan czyl Zobacz więcej
Anika1
Anika1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Bakłażan

Bakłażan 3770

Bakłażan Bakłażan nazywany jest również oberżyną, gruszką miłosną, jajkiem krzewiastym lub bakmanem. A nazwa botaniczna tej rośliny to psianka podłużna. I co ciekawe nie jest to warzywo, jak powszechn Zobacz więcej
pao77
pao77 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W mojej kuchni
BAKŁAŻAN

BAKŁAŻAN 676

W bakłażanie nie znajdziemy wielkich pokładów czy to witamin czy składników mineralnych. Chociaż, należy wspomnieć, że w niewielkich ilościach znajduje się tam witamina B6, a także witamina C. Oprócz Zobacz więcej
dynamic24pl
dynamic24pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
naRuszcie
Grillowany bakłażan

Grillowany bakłażan 5730

Grillowany bakłażan jest idealny jako przekąska, przystawka lub wegetariańskie danie główne. Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1 duży bakłażan przecięty wzdłuż na połowę 2 Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana 3393

Sezon bakłażanowy w pełni ! Bardzo mnie to cieszy, bo bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw. Niestety, w domu jestem osamotniona w mojej miłości, bo poza Połówkiem, który sporadycznie jada bakła Zobacz więcej
Just My Delicious
Just My Delicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just My Delicious
Bakłażan Grillowany

Bakłażan Grillowany 6632

Bakłażan grillowany, czyli prosty sposób na przepyszną przekąskę lub dodatek do obiadu w trakcie upalnego dnia. Dość neutralny w smaku bakłażan za sprawą grillowania staje się delikatny, aromatyczny i Zobacz więcej
Kuchnia-Domowa.pl
Kuchnia-Domowa.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia-Domowa.pl
Marynowany bakłażan

Marynowany bakłażan 1540

Bakłażan przygotowany w formie włoskiego antipasti. W takiej postaci smakuje mi bakłażan najbardziej. Najlepiej podawać go ze świeżym pieczywem. Składniki: 1 bakłażan 4 ząbki czosnku trochę zielonej c Zobacz więcej
Kuchnia-Domowa.pl
Kuchnia-Domowa.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia-Domowa.pl
Marynowany bakłażan

Marynowany bakłażan 1062

Bakłażan przygotowany w formie włoskiego antipasti. W takiej postaci smakuje mi bakłażan najbardziej. Najlepiej podawać go ze świeżym pieczywem. Składniki: 1 bakłażan 4 ząbki czosnku trochę zielonej c Zobacz więcej
2drink.pl
2drink.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zanim Zjesz
Placki z bakłażana

Placki z bakłażana 2210

Placki z bakłażana to pomysł na wegetariański obiad lub kolację na ciepło. Polane sosem czosnkowym smakują rewelacyjnie! Zapraszam na prosty i szybki obiad: placki z bakłażana. Takie wegetariańskie pl Zobacz więcej
Wyraczynka
Wyraczynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia z wyrakiem
Bakłażan faszerowany

Bakłażan faszerowany 1440

Chyba już kilka razy wspominałam, że uwielbiam bakłażany. W moim domu rodzinnym nie było tradycji jedzenia bakłażana, więc teraz sama odkrywam to wspaniałe warzywo na różne sposoby. Tym razem mój prze Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cafe Babilon
BAKŁAŻAN SMAŻONY

BAKŁAŻAN SMAŻONY 1738

Uwielbiam bakłażany za ich smak a jeśli dodać do tego, że są źródłem wielu witamin, to czy pozostaje mówić coś więcej? Najlepsze są takie zwykłe - usmażone na oliwie. Pamiętam jeden z pobytów w Chorwa Zobacz więcej
Karmnik Zdrowia
Karmnik Zdrowia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Karmnik Zdrowia
 PASTA Z BAKŁAŻANA

PASTA Z BAKŁAŻANA 1911

Witam. Dziś dzień wykorzystania tego co w lodówce. Pyszna pasta, którą można użyć w wielu potrawach: z mięsem, z makaronem czy po prostu na kanapkę.  Bakłażan poza walorami smakowymi, posiada mnóstwo Zobacz więcej
Wiech
Wiech Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia bez chemii
Bakłażan. Faszerowany bakłażan.

Bakłażan. Faszerowany bakłażan. 2470

Bakłażan to dość ciekawe warzywo. Nie dość, że wygląda niepospolicie, to jeszcze niepospolicie smakuje. A nafaszerowany innymi warzywami i serem feta - to pełny obiad. Mieszkańcy południa Europy zajad Zobacz więcej
Bernadetta
Bernadetta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Prawo do gotowania z pasją
Grillowany bakłażan

Grillowany bakłażan 6260

Wczoraj zrobiłam przepyszny obiad: roladki z cukinii z serkiem z nerkowców, grillowanego bakłażana z sosem ogórkowo- miętowym i szaszłyki z łososia. Pomyślałam sobie, że czym prędzej muszę się Wami po Zobacz więcej
beetle
beetle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
apetyt i smak
Smażony bakłażan

Smażony bakłażan 3416

Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy do tej pory nie jadłam bakłażana. Przyszedł czas na przetestowanie tego warzywa. Na pierwszy ogień wybrałam przepis prosty i szybki, mało skomplikowany, by móc po Zobacz więcej
Trudność: | Przygotowanie: około 90 minut | Porcja dla 6 osób Zapiekanka z bakłażanem Zapiekanki to idealny pomysł na danie z jednego naczynia. Smaczne danie obiadowe i mało do mycia – to zawsze dobre Zobacz więcej
asiast
asiast Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kaczodajnia.blogspot.com
Faszerowany bakłażan

Faszerowany bakłażan 1972

Zapiekane warzywa to fajne danie zarówno na imprezę jak i zwykły, codzienny obiad. Zamiast tradycyjnej kulki ryżu, mięsa i sałatki ułożonej na talerzu, mamy 3 w 1. Farsz nie jest tutaj wyszukany - to Zobacz więcej
amiss
amiss Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lapsus
dwie pasty z bakłażana

dwie pasty z bakłażana 2531

dwie pasty z bakłażana Nie jestem wielką fanką bakłażana. I bardzo nad tym ubolewam. Wizualnie bakłażan mi się podoba i szkoda, że podobnie nie jest ze smakiem. Postanowiłam to zmienić i poszukać swoj Zobacz więcej
Kuchnia w opałach
Kuchnia w opałach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w opałach
GRILLOWANY BAKŁAŻAN

GRILLOWANY BAKŁAŻAN 6986

Kolejna odsłona bakłażana, z cyklu wspomnienie minionego lata. To takie moje Tureckie klimaty. Właśnie tam zakochałam się w bakłażanie :) Jeśli jeszcze nie znacie smaku tego cudownego warzywka, poleca Zobacz więcej

Bakłażan to warzywo (botanicy twierdzą, że raczej owoc!) przywodzące na myśl wyrafinowaną włoską kuchnię. Jest tak trwale kojarzony z elegancją, że inna jego nazwa - oberżyna - stała się określeniem głębokiego, ciemnego fioletu, który chętnie widujemy na naszych sprzętach lub... włosach. Warto nadmienić, że dopiero w zeszłym stuleciu został uznany za roślinę jadalną, przedtem służył jako ozdoba ogrodu! W naszej wyimaginowanej lodówce bakłażan leży zwykle nieopodal szparagów i czeka cierpliwie, aż przygotujemy z niego jakieś wykwintne danie. Zdecydowanie warto to zrobić, aczkolwiek sam proces nie musi być wcale skomplikowany!

Bakłażan - zwany też mniej elegancko psianką podłużną - oprócz charakterystycznego smaku i niebanalnego wyglądu, ofiarowuje nam bogactwo dobroczynnych składników odżywczych. Zawarty w bakłażanie błonnik korzystnie stymuluje układ pokarmowy. Warto więc wykorzystać bakłażana jako dodatek do daniach mięsnych. Stworzy wyborną kompozycję z dziczyzną i baraniną! Ważne: bakłażana nie wolno jeść na surowo (zawarta w nich solanina jest toksyczna), a młodych warzyw - obierać ze skórki. Dojrzałe bakłażany "oskórowujemy" cienko lub odrywamy skórkę już po upieczeniu.

Bakłażan jest bardzo pożywny, dlatego nie należy z nim przesadzać. Dla osób mających nadwyrężony żołądek, reumatyzm, czy ciężarnych kobiet może okazać się ciężkostrawny. Z drugiej strony sporo osób wierzy, że bakłażan nie tylko nie obciąża, ale wręcz dodaje wigoru. Bywa uważany za afrodyzjak i ozdabiany przydomkiem "gruszka miłości". Być może warto sprawdzić, ile prawdy tkwi w tych teoriach i wypróbować bezpieczne ilości bakłażana jako przystawkę do romantycznej kolacji? W jej najprostszej i najszybszej wersji, wystarczą same obsmażone plastry. Smażąc bakłażana, należy dobrze rozgrzać olej, a samo warzywo uprzednio posolić z obu stron (i ewentualnie pokropić sokiem z cytryny). Dzięki temu oberżyna, która sama w sobie jest niskokaloryczna, nie wchłonie nadmiaru tłuszczu. Innym trickiem jest obtoczenie jej w panierce z jajka i tartej bułki. Solenie bakłażana eliminuje też z niego charakterystyczną "goryczkę", która nie każdemu przypada do smaku. W tym wypadku warto jednak dać sobie i bakłażanowi czas, by puścił wystarczająco dużo gorzkiego soku. Jeśli zdecydowaliśmy się dodać do bakłażana soku z cytryny, po trzydziestu minutach opłuczmy plastry pod kranem i wytrzyjmy papierową serwetką.


Bakłażan może być nie tylko smażony, ale też grillowany (ułóżmy na nim plasterki świeżych warzyw lub sera) i zapiekany. Bardzo efektownie prezentuje się faszerowany lub jako zapiekanka. W żadnej z tych wersji nie należy usuwać jego ciemnofioletowej skórki. Dobrze jest wykorzystać rozmiary bakłażana, krojąc go na podłużne plastry i uformować z nich roladki. Choć łatwy i szybki w przygotowaniu, bakłażan nie tylko zachwyci, ale też nasyci. Jeśli nie chcemy, by bakłażan odgrywał w potrawie główną rolę, możemy go dyskretnie użyć jako dodatku, np. posiekać w kostkę i ugotować w gulaszu. Uprzedzonym do bakłażana warto zaproponować pastę albo... placki utarte z jego miąższu.

Początkujący konsumenci bakłażana nie powinni zrażać się jego delikatnym (niekiedy wręcz nikłym) smakiem. Dobrze się on komponuje z wyrazistymi dodatkami, np. kurkumą, kminkiem, czy papryką. W sklepie wybierajmy warzywa jędrne i błyszczące, o intensywnej barwie. Miękkie i blade okazy z pewnością nie oddadzą sprawiedliwości wymagającemu podniebieniu. Najlepszy sezon na kupowanie bakłażana to okres od czerwca do września, zaś zbiory renomowanej jakości pochodzą z krajów arabskich.

Dobrze jest zdecydować się na kulinarny flirt z "gruszką miłości". Mamy szansę zadać szyku, poznać egzotyczne smaki, a przy tym nie ponosimy bynajmniej wielkiego ryzyka. Tylko od nas zależy, czy bakłażan zdominuje potrawę, wystąpi na stole w skromnej roli przystawki, czy może całkiem ukryje się w daniu pod postacią hummusu lub pasty. Korzystajmy z tego, że bakłażan jest coraz łatwiej dostępny, coraz tańszy i eksperymentujmy! Elegancja - także w kuchni! - wcale nie musi być kosztowna ani nudna.