Przepis na banan

gosijka
gosijka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gosiawkuchni.blox.pl
Karmelizowane banany

Karmelizowane banany 1683

  Mama ostatnio powiedziała, że w telewizji widziała jak ktoś zrobił taki (a może podobny) deser. Chciała go wypróbować, więc poszłam do kuchni i zrobiłam :) Mi nie trzeba 2 razy mówić, żebym miała zr Zobacz więcej
Christopher
Christopher Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarny karnet Christophera
Czerwone banany…

Czerwone banany… 4394

Nazwa „banan” prawdopodobnie pochodzi od arabskiego „palec”, od skojarzenia kształtu owocu z palcem. Banany poprawiają nasze samopoczucie, gdyż zawierają serotoninę, czyli hormon szczęścia. Sklasyfiko Zobacz więcej
SePichce
SePichce Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SePichce.pl
Banany smażone

Banany smażone 8316

by Witold Wildner | | Banany smażone ... słodka propozycja na śniadanie :) Składniki : - banany - masło - cukier puder Banany przecinamy wzdłuż i smażymy na maśle 3 minutki. Posypujemy cukrem pudrem i Zobacz więcej
dellthy
dellthy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
dellthy
Banany

Banany 430

Di bloguje
Di bloguje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Di bloguje
Pieczone banany

Pieczone banany 2565

Zdrowsza Kuchnia
Zdrowsza Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zdrowsza Kuchnia
Nutella z bananów

Nutella z bananów 1316

Była już nutella ze śliwek, teraz czas na nutellę z bananów. Wiem, że niektórzy oczekiwali na ten przepis z niecierpliwością, więc oto jest:) Banany są bogate w magnez i potas, a jeśli dodamy do nich Zobacz więcej
Marioolkaaaaa
Marioolkaaaaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UGOTOWAĆ
Smażone banany

Smażone banany 1855

nikonka
nikonka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja pasja smaku
Karmelizowane banany

Karmelizowane banany 1619

SamaSzama.pl
SamaSzama.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SamaSzama.pl
Pieczone banany

Pieczone banany 2138

Pieczone banany | SamaSzama.pl Pieczone banany Pieczone banany Ten szybki, prosty i tani deser nie wymaga specjalnych przygotowań, wystarczy mieć pod ręką dojrzałe banany. Ich słodki smak nie jest wca Zobacz więcej
Witam Serdecznie Propozycja na proste śniadanie racuchy z bananami , są bardzo smaczne i szybkie do wykonania . z podanych proporcji wyjdzie około 18 racuchów 400 g bananów obranych 400 g mąki pszenne Zobacz więcej
Ola&Jaga
Ola&Jaga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kolizje Smaków
Racuchy z bananami

Racuchy z bananami 2655

agni
agni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Całkiem smaczne życie
SMAŻONE BANANY

SMAŻONE BANANY 7532

Składniki: banany masło Na koniec tygodnia jak zazwyczaj mam "wisienkę na torcie". No dobra, nie żadna to wisienka, a banan i nie tort, a masło, ale gwarantuję, że równie pyszne. Kto by pomyślał, że w Zobacz więcej
Omlet z banana Pyszny sposób na banany :) Składniki: 1 banan(najlepiej dojrzały) 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 jajko  1 łyżka mleka  1 łyżka cukru(ja nie dodaję) Wykonanie: Banana rozgnieść, dodać jaj Zobacz więcej
Magda111
Magda111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowite Dania
Deser z bananów

Deser z bananów 1549

Deserem z bananami  można szybko i smacznie urozmaicić  dzieciom  podwieczorek . Jest  on bardzo smaczny, a przede wszystkim zdrowy i  bardzo prosty w wykonaniu . Polecam szczególnie maluchom . 4 bana Zobacz więcej
polagotuje
polagotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pola Gotuje
Smażone banany

Smażone banany 13704

Smażone banany - słodka, energetyzująca, cudowna bomba kaloryczna. Z dodatkiem cynamonu i kardamonu są bardziej wytrawne. Wyobrażam sobie, że tak właśnie pachnie śniadanie gdzieś na równiku. SKŁADNIKI Zobacz więcej
Pasja Gotowania
Pasja Gotowania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pasja Gotowania
Zapiekane banany

Zapiekane banany 1778

Zapiekane banany to jeden z naszych ulubionych deserów. Są łatwe w przygotowaniu, a przyprawy i niebanalne dodatki sprawiają, że to danie często gości na naszym stole. 2 banany sok z połowy pomarańczy Zobacz więcej
/ Zaczęrpnąwszy pomysł od Helki postanowiłam dziś przygotować banany w czekoladzie, trochę w białej, trochę w czarnej i muszę Wam powiedzieć, że wyszły przepyszne :) Potrzebne składniki: Banany, cytry Zobacz więcej
2drink.pl
2drink.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zanim Zjesz
Pieczone banany

Pieczone banany 14505

Genialnie prosty deser w 10 minut – bo tyle potrzeba na upieczenie bananów. Pieczone banany chodziły za mną cały dzień, a w lodówce miałam kilka bananów, które były już za dojrzałe, żeby je jeść (nie Zobacz więcej

Banan jest owocem jednoznacznie kojarzącym się z dobrym humorem. Optymistyczny żółty kolor i charakterystyczny kształt, przypominający kreskówkowy uśmiech (stąd powiedzenie "mieć banana na twarzy", czyli "uśmiechać się szeroko") są w stanie wprawić nas w pozytywny nastrój. Okazuje się, że nie tylko kolor i kształt banana są korzystne dla naszego samopoczucia. Zawarty w bananowym miąższu tryptofan to aminokwas, z którego nasz organizm syntetyzuje serotoninę - tzw. hormon szczęścia. Kto więc boryka się z obniżonym nastrojem, powinien rozważyć włączenie banana do swej diety.

Zjedzenie surowego banana jako przekąski dodaje również energii. To z kolei dzięki dużej zawartości glukozy i innych cukrów prostych, będących metabolicznym "paliwem" dla naszych mięśni. Kto wie, być może jest trochę prawdy w plotkach o pozytywnym wpływie diety typu "bułka z bananem" na wyniki polskich skoczków narciarskich? ;-) Pisząc już zupełnie poważnie, sportowcy oraz osoby zmagające się z dużym fizycznym wysiłkiem faktycznie nie powinny od banana stronić. Zawarty w nim potas ma zbawienny wpływ na układ krwionośny. Sprzyja też zbijaniu ciśnienia.


Banan ma słodki smak (i wysoki indeks glikemiczny, na co powinni zwrócić uwagę cukrzycy!) co na kulinarnej mapie naturalnie umieszcza go w królestwie deserów. Można pokroić banana w plasterki i wykorzystać jako dodatek do francuskich naleśników lub lodów. Banan sprawdza się również podany na ciepło: zapieczony w całości w cieście (popularny deser kuchni azjatyckiej) lub obsmażony na patelni. Zmiksowany banan stanie się pożywnym składnikiem owocowych koktajli. Jego łagodny smak łagodzi kwaskowatość cytrusów. Warto więc zaproponować bananowo-pomarańczową miksturę dzieciom, które chcemy "zaprzyjaźnić" z owocami. Brak pestek, "farfocli", brudzącego soku, jednolity, łatwy do pogryzienia miąższ i łagodny zapach powinien też generalnie skłonić najmłodszych do poznawania nowych smaków.

Banan to owoc tak jednoznacznie pozytywny, że jakiekolwiek związane z nim kontrowersje mogą budzić zdziwienie. A jednak warto obalić parę "bananowych" mitów. Po pierwsze, w końcówce banana NIE lęgną się robale. Wbrew obiegowej opinii nie istnieją żadne naukowe dowody na rzekomą obecność pasożytów, jaj owadów czy pajęczaków. Po drugie, brązowe plamy i czarne kropki na skórce nie świadczą, że banan gnije, ale że jest w pełni dojrzały. Co więcej, właśnie "leżakujące", zbrązowiałe banany są najlepszym składnikiem wypieków tj ciasto bananowe lub chleb bananowy.

Jeżeli kupionemu przez nas bananowi daleko do takiego stanu, a wręcz jest zielony, możemy przyspieszyć jego dojrzewanie. Dobrym sposobem jest włożenie bana do papierowej torebki razem z jabłkami lub pomidorami, a jeśli pogoda na to pozwala - pozostawienie go po prostu na słońcu. Zimą naturalne promienie słoneczne zastąpi piekarnik. Wystarczy go nagrzać do 150 st. Celsjusza, a nieobrane owoce włożyć na pergaminowym papierze do środka na 15 - 30 minut. (Oczywiście przez cały czas obserwujemy, czy nic się z nimi niepożądanego nie dzieje!) Jeżeli zależy nam na czasie i banan musi być gotów do spożycia w ciągu kilku godzin, pomoże... prezerwatywa. Zawarty w kondomie lateks przyspiesza dojrzewanie tego owocu. Jest on zresztą naturalną wydzieliną bananowca, a świeżo zebrane kiście bananów muszą być z niego oczyszczane, by nie dojrzały przedwcześnie.


Banan kojarzy się nam z radością, egzotyką (jak wynika z jego popularności w kuchni, mocno już "oswojoną") ale - jak w przypadku każdej transakcji - warto jego zakupowi poświęcić chwilę refleksji i sprawdzić źródło pochodzenia. Zwracajmy uwagę, czy kupowane przez nas owoce pochodzą z humanitarnie zarządzanych plantacji, czy te z kolei nie przyczyniają się do niszczenia środowiska naturalnego i nie bądźmy obojętni na działania sprzedających je firm. To, co jemy, zmienia nie tylko nas, ale i obszary odległe od nas nawet o tysiące kilometrów.