Przepis na bananem

gosijka
gosijka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gosiawkuchni.blox.pl
Karmelizowane banany

Karmelizowane banany 1683

  Mama ostatnio powiedziała, że w telewizji widziała jak ktoś zrobił taki (a może podobny) deser. Chciała go wypróbować, więc poszłam do kuchni i zrobiłam :) Mi nie trzeba 2 razy mówić, żebym miała zr Zobacz więcej
Christopher
Christopher Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarny karnet Christophera
Czerwone banany…

Czerwone banany… 4394

Nazwa „banan” prawdopodobnie pochodzi od arabskiego „palec”, od skojarzenia kształtu owocu z palcem. Banany poprawiają nasze samopoczucie, gdyż zawierają serotoninę, czyli hormon szczęścia. Sklasyfiko Zobacz więcej
SePichce
SePichce Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SePichce.pl
Banany smażone

Banany smażone 8315

by Witold Wildner | | Banany smażone ... słodka propozycja na śniadanie :) Składniki : - banany - masło - cukier puder Banany przecinamy wzdłuż i smażymy na maśle 3 minutki. Posypujemy cukrem pudrem i Zobacz więcej
dellthy
dellthy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
dellthy
Banany

Banany 430

Di bloguje
Di bloguje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Di bloguje
Pieczone banany

Pieczone banany 2565

Zdrowsza Kuchnia
Zdrowsza Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zdrowsza Kuchnia
Nutella z bananów

Nutella z bananów 1316

Była już nutella ze śliwek, teraz czas na nutellę z bananów. Wiem, że niektórzy oczekiwali na ten przepis z niecierpliwością, więc oto jest:) Banany są bogate w magnez i potas, a jeśli dodamy do nich Zobacz więcej
Marioolkaaaaa
Marioolkaaaaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UGOTOWAĆ
Smażone banany

Smażone banany 1855

nikonka
nikonka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja pasja smaku
Karmelizowane banany

Karmelizowane banany 1619

SamaSzama.pl
SamaSzama.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SamaSzama.pl
Pieczone banany

Pieczone banany 2138

Pieczone banany | SamaSzama.pl Pieczone banany Pieczone banany Ten szybki, prosty i tani deser nie wymaga specjalnych przygotowań, wystarczy mieć pod ręką dojrzałe banany. Ich słodki smak nie jest wca Zobacz więcej
Witam Serdecznie Propozycja na proste śniadanie racuchy z bananami , są bardzo smaczne i szybkie do wykonania . z podanych proporcji wyjdzie około 18 racuchów 400 g bananów obranych 400 g mąki pszenne Zobacz więcej
Ola&Jaga
Ola&Jaga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kolizje Smaków
Racuchy z bananami

Racuchy z bananami 2655

agni
agni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Całkiem smaczne życie
SMAŻONE BANANY

SMAŻONE BANANY 7532

Składniki: banany masło Na koniec tygodnia jak zazwyczaj mam "wisienkę na torcie". No dobra, nie żadna to wisienka, a banan i nie tort, a masło, ale gwarantuję, że równie pyszne. Kto by pomyślał, że w Zobacz więcej
Omlet z banana Pyszny sposób na banany :) Składniki: 1 banan(najlepiej dojrzały) 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 jajko  1 łyżka mleka  1 łyżka cukru(ja nie dodaję) Wykonanie: Banana rozgnieść, dodać jaj Zobacz więcej
Magda111
Magda111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowite Dania
Deser z bananów

Deser z bananów 1549

Deserem z bananami  można szybko i smacznie urozmaicić  dzieciom  podwieczorek . Jest  on bardzo smaczny, a przede wszystkim zdrowy i  bardzo prosty w wykonaniu . Polecam szczególnie maluchom . 4 bana Zobacz więcej
polagotuje
polagotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pola Gotuje
Smażone banany

Smażone banany 13703

Smażone banany - słodka, energetyzująca, cudowna bomba kaloryczna. Z dodatkiem cynamonu i kardamonu są bardziej wytrawne. Wyobrażam sobie, że tak właśnie pachnie śniadanie gdzieś na równiku. SKŁADNIKI Zobacz więcej
Pasja Gotowania
Pasja Gotowania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pasja Gotowania
Zapiekane banany

Zapiekane banany 1778

Zapiekane banany to jeden z naszych ulubionych deserów. Są łatwe w przygotowaniu, a przyprawy i niebanalne dodatki sprawiają, że to danie często gości na naszym stole. 2 banany sok z połowy pomarańczy Zobacz więcej
/ Zaczęrpnąwszy pomysł od Helki postanowiłam dziś przygotować banany w czekoladzie, trochę w białej, trochę w czarnej i muszę Wam powiedzieć, że wyszły przepyszne :) Potrzebne składniki: Banany, cytry Zobacz więcej
2drink.pl
2drink.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zanim Zjesz
Pieczone banany

Pieczone banany 14505

Genialnie prosty deser w 10 minut – bo tyle potrzeba na upieczenie bananów. Pieczone banany chodziły za mną cały dzień, a w lodówce miałam kilka bananów, które były już za dojrzałe, żeby je jeść (nie Zobacz więcej

Rodzaj bananów obejmuje niemal 70 gatunków. Tylko niektóre wydają jadalne owoce. Co ciekawe, bananowce wcale nie są drzewami. To, podobnie jak truskawki, byliny. Należą do rodziny imbirowatych. Początkowo były uprawiane jako rośliny ozdobne. Dopiero około 327 lat p.n.e. arabscy podróżnicy odkryli ich możliwości i przywieźli do Europy, gdzie prawdziwy bum na banany był pod koniec lat 80-tych XIX w.

Bananem nazywa się wszystkie dostępne w handlu odmiany. Nawet mocno skrobiowe plantany popularnie nazywane są bananami. Tymczasem, prócz plantanów w sklepach można coraz częściej kupić banany czerwone i odmiany baby. Co najciekawsze, żadne z tych bananów nie są liniami czystymi, gdyż obecne rośliny nie wytwarzają płodnych nasiona, a więc są jedynie klonami poprzedników. Jest to szczególnie uciążliwe dla hodowców, bowiem w uprawach bananowych szaleją choroby grzybowe, które dziesiątkują znane obecnie gatunki. Jednocześnie właśnie niemożliwe jest genetyczne tworzenie odmian odpornych. Mimo wszystko wielkotowarowa produkcja wciąż trwa.

Bananem warto bowiem rozpocząć każdy aktywny dzień, ponieważ owoce te zawierają liczne witaminy, związki odżywcze, błonnik, pektyny, fitosterole, olejki, enzymy. Coraz bardziej dostrzega się zdrowotne korzyści wynikające z jedzenia bananów. Między innymi regulują poziom cukru we krwi, choć posiadając duży poziom glikemiczny, nie są zalecane dla osób cierpiących na cukrzycę. Ponadto zmniejszają apetyt, dłużej utrzymują uczucie sytości, pomagają wyścielać żołądek ochronną błoną, regulują pracę układu trawiennego i chronią jelito grube przed nowotworami. Bananem jedzonym przed wysiłkiem fizycznym można regulować spalanie, a po utrzymywać odpowiednio nawodnienie i odbudowywać mięśnie. Dzięki duże zawartości potasu, banany zmniejszają ryzyko chorób serca i miażdżycy.

Bananem można urozmaicić praktycznie każde danie, zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Odmiany deserowe wykorzystuje się do produkcji dżemów, galaretek, napojów, syropów, win, likierów, deserów i sałatek owocowych, ciast, ciastek, muffin, lodów, budyni, bułek, naleśników, placuszków. Podawane są również banany smażone i pieczone, a w sklepach można znaleźć banany suszone i kandyzowane. Dzięki odpowiednim warunkom suszenia wyglądają one nieco inaczej, niż samodzielnie wykonane chipsy bananowe, ale posiadają również szereg zalet, dzięki którym warto je włączyć do swojej diety.

Odmiany skrobiowe, nazywane popularnie plantanami, wykorzystuje się do gulaszów, zapiekanek, jako dodatek do mięs. Można je gotować, piec i smażyć. Najbardziej znanym wypiekiem jest chlebek bananowy, który jest najlepszy i najbardziej wartościowy, jeśli został przygotowany z bananów niemal przejrzałych. Wypiek można wzbogacić o kawałki orzechów, rodzynki, nie raz jego góra zwieńczona jest bananem. Warto również przygotować banany kandyzowane w całości, z cynamonem, orzechami pistacjowymi, miodem, kardamonem. Odpowiedni dodatek do owoców sprawia, że deser z bananem może być nawet bardzo wykwintny.

Mimo dużej popularności bananów, nie każdy wie, kiedy można uraczyć się dobrym i dojrzałym bananem. O ile żółte banany łatwo jest rozpoznać i nie trudno wybrać dojrzałe – zwarte, lekko kwaskowe, ale już miękkie i słodkie lub żółte z brązowymi plamkami – owoce na granicy dojrzałości, bardzo słodkie, o luźnej konsystencji, to np. banany czerwone trudniej kupić od razu przydatne do spożycia. Należy więc pamiętać, że czerwone banany o idealnie gładkiej skórce trudno jest w ogóle obrać, a ich powierzchnia często pokryta jest lepką, żywiczną substancją. Owoce są cierpkie w smaku, zupełnie pozbawione słodyczy i mają jakby metaliczny posmak. Ta odmiana musi mieć przebarwienia na skórce. To znak postępującego dojrzewania czerwonych bananów.

Zachęcamy więc do kupowania dojrzałych bananów i korzystania z inspiracji, które pozwolą odkryć te owoce na nowo lub w znacznie większym spektrum, niż dotychczas. Gwarantujemy, że od tego momentu banan będzie kojarzył się nie tylko z tradycyjnie zjadanym owocem, ale z produktem, dzięki któremu można rozwinąć inwencję kulinarną, tworząc niebanalne potrawy.