Przepis na banany

gosijka
gosijka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gosiawkuchni.blox.pl
Karmelizowane banany

Karmelizowane banany 1708

  Mama ostatnio powiedziała, że w telewizji widziała jak ktoś zrobił taki (a może podobny) deser. Chciała go wypróbować, więc poszłam do kuchni i zrobiłam :) Mi nie trzeba 2 razy mówić, żebym miała zr Zobacz więcej
Christopher
Christopher Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarny karnet Christophera
Czerwone banany…

Czerwone banany… 4405

Nazwa „banan” prawdopodobnie pochodzi od arabskiego „palec”, od skojarzenia kształtu owocu z palcem. Banany poprawiają nasze samopoczucie, gdyż zawierają serotoninę, czyli hormon szczęścia. Sklasyfiko Zobacz więcej
SePichce
SePichce Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SePichce.pl
Banany smażone

Banany smażone 8341

by Witold Wildner | | Banany smażone ... słodka propozycja na śniadanie :) Składniki : - banany - masło - cukier puder Banany przecinamy wzdłuż i smażymy na maśle 3 minutki. Posypujemy cukrem pudrem i Zobacz więcej
dellthy
dellthy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
dellthy
Banany

Banany 430

Di bloguje
Di bloguje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Di bloguje
Pieczone banany

Pieczone banany 2587

Zdrowsza Kuchnia
Zdrowsza Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zdrowsza Kuchnia
Nutella z bananów

Nutella z bananów 1352

Była już nutella ze śliwek, teraz czas na nutellę z bananów. Wiem, że niektórzy oczekiwali na ten przepis z niecierpliwością, więc oto jest:) Banany są bogate w magnez i potas, a jeśli dodamy do nich Zobacz więcej
Marioolkaaaaa
Marioolkaaaaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UGOTOWAĆ
Smażone banany

Smażone banany 1870

nikonka
nikonka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja pasja smaku
Karmelizowane banany

Karmelizowane banany 1624

SamaSzama.pl
SamaSzama.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SamaSzama.pl
Pieczone banany

Pieczone banany 2164

Pieczone banany | SamaSzama.pl Pieczone banany Pieczone banany Ten szybki, prosty i tani deser nie wymaga specjalnych przygotowań, wystarczy mieć pod ręką dojrzałe banany. Ich słodki smak nie jest wca Zobacz więcej
Witam Serdecznie Propozycja na proste śniadanie racuchy z bananami , są bardzo smaczne i szybkie do wykonania . z podanych proporcji wyjdzie około 18 racuchów 400 g bananów obranych 400 g mąki pszenne Zobacz więcej
Ola&Jaga
Ola&Jaga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kolizje Smaków
Racuchy z bananami

Racuchy z bananami 2668

agni
agni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Całkiem smaczne życie
SMAŻONE BANANY

SMAŻONE BANANY 7553

Składniki: banany masło Na koniec tygodnia jak zazwyczaj mam "wisienkę na torcie". No dobra, nie żadna to wisienka, a banan i nie tort, a masło, ale gwarantuję, że równie pyszne. Kto by pomyślał, że w Zobacz więcej
Blaszkę posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do miseczki wycisnąć sok z cytryny. Banany pokroić w plasterki (5-8mm - czym cieńsze tym bardziej po upieczeniu będą chrupiące, ja wolę jedna Zobacz więcej
Omlet z banana Pyszny sposób na banany :) Składniki: 1 banan(najlepiej dojrzały) 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 jajko  1 łyżka mleka  1 łyżka cukru(ja nie dodaję) Wykonanie: Banana rozgnieść, dodać jaj Zobacz więcej
Magda111
Magda111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowite Dania
Deser z bananów

Deser z bananów 1555

Deserem z bananami  można szybko i smacznie urozmaicić  dzieciom  podwieczorek . Jest  on bardzo smaczny, a przede wszystkim zdrowy i  bardzo prosty w wykonaniu . Polecam szczególnie maluchom . 4 bana Zobacz więcej
polagotuje
polagotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pola Gotuje
Smażone banany

Smażone banany 13721

Smażone banany - słodka, energetyzująca, cudowna bomba kaloryczna. Z dodatkiem cynamonu i kardamonu są bardziej wytrawne. Wyobrażam sobie, że tak właśnie pachnie śniadanie gdzieś na równiku. SKŁADNIKI Zobacz więcej
/ Zaczęrpnąwszy pomysł od Helki postanowiłam dziś przygotować banany w czekoladzie, trochę w białej, trochę w czarnej i muszę Wam powiedzieć, że wyszły przepyszne :) Potrzebne składniki: Banany, cytry Zobacz więcej
2drink.pl
2drink.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zanim Zjesz
Pieczone banany

Pieczone banany 14530

Genialnie prosty deser w 10 minut – bo tyle potrzeba na upieczenie bananów. Pieczone banany chodziły za mną cały dzień, a w lodówce miałam kilka bananów, które były już za dojrzałe, żeby je jeść (nie Zobacz więcej

Banany są popularnymi owocami, uprawianymi głównie w Indiach, Chinach, Ugandzie, Ekwadorze i Brazylii. Najwięcej bananów eksportują: Ekwador, Filipiny, Kolumbia i Gwatemala. Najczęściej kupowane są duże, żółte odmiany bananów, jednak w sklepach coraz częściej pojawiają się banany mini, banany czerwone oraz banany skrobiowe popularnie nazywane plantanami.

Banany są nie tylko smaczne, ale również zawierają mnóstwo składników mineralnych oraz witamin. Znane są z bardzo dużej zawartości potasu, ale są też źródłem magnezu, fosforu, żelaza, sodu, cynku oraz wapnia, również wit A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. W swoim składzie mają białka, węglowodany, skrobię, cukry proste, fitosterole, olejki eteryczne, enzymy i błonnik. Świeże banany mają ok. 100 kcal w 100 g miąższy, suszone 36 kcal a smażone ponad 250 kcal w 100 g. Dzięki temu regularne jedzenie bananów wpływa korzystnie na poprawę nastroju, dobrą pracę mózgu i łatwe zapamiętywanie. Banany zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów i osteoporozy oraz poprawiają trawienie. Dzięki zawartości potasu, banany przyspieszają regenerację mięśni, dlaczego są polecane sportowcom i osobom po intensywnym treningu. Najwięcej bananów powinni jeść biegacze. Banan zjedzony przed bieganiem pozwala prawidłowo wydatkować energią i stymulować mięśnie, zaś zjedzony po wysiłku uzupełnia poziom elektrolitów i zapobiega skurczom.

Zawierając składniki pokarmowe szybko dodają energii oraz pozwalają odżywić osoby z niedowagą, osłabieniem organizmu, anemią czy rekonwalescentów. Banany szybko zaspakajają głód i, choć zawierają sporo cukrów, polecane są przy dietach odchudzających. Ponadto owoce te pomagają unormować ciśnienie krwi i poprawić działanie układu krążenia. Jedząc banany wpływamy na piękny wygląd skóry, szczególnie stosując je jako maseczki, ale również dostarczając organizmowi choćby krzemu czy wapnia. Jak wykazali amerykańscy naukowcy, banany mogą chronić również przed wirusem HIV dzięki zawartości białka roślinnego, blokującego działanie białka wirusowego. Banany pomagają również walczyć z wrzodami żołądka, pobudzając tworzenie warstwy ochronnej na ściankach organu oraz neutralizując szkodliwe działania soków żołądkowych.

Dlatego warto jeść nie tylko świeże banany, ale również wykorzystywać je do przygotowywania deserów. Najbardziej znane jest ciasto bananowe. Upieczone z przejrzałych owoców nie tylko pozwala wykorzystać bardzo słodkie okazy, ale również stworzyć zaskakujące połączenie z suszonymi owocami, orzechami, nasionami i pestkami. Z bananów można również przyrządzić lody, koktajle, szejki, bananowe muffinki, naleśniki, pancakes i ciasteczka. Owoce te są składnikiem wielu sorbetów, kremów i napojów. Robi się z nimi sałatki owocowe, owsianki, budynie. Bardzo lubiane są również suszone banany, które najczęściej są składnikiem Müsli.

Niektóre rodzaje bananów używane są też do przygotowania dań mięsnych. Bardzo dobry jest gulasz z dodatkiem bananów karaibskich które są twarde i praktycznie nie można ich jeść na surowo lub z plantanów. Podobnie zrobi się curry z bananami czy wieprzowinę z owocami.

Jeśli zjemy owoce, również ich skórka może być wykorzystana. Pocierając kurzajkę umytą skórką od banana można zapobiec jej rozwojowi, a w niektórych przypadkach pozbyć się jej. Podobne działanie banan ma na miejsca ukąszeń przez komary. Poza tym pocierając zęby wewnętrzną częścią skórki można je delikatnie wybielić. Co najważniejsze, nie musimy bać się, że w końcówce bananów znajdują się pasożyty, pająki czy jad węża. Ich zbiór jest tak przeprowadzany, aby zminimalizować ryzyko jakiegokolwiek zagrożenia. Tak samo należy rozwiać wątpliwości, czy banany ze rdzawymi przebarwieniami na skórce są zbyt mocno spryskane. O ile bowiem może to być cecha odmiany, to na pewno przebarwienia świadczą i osiągnięciu przez owoc pełni smaku.

Banany można zatem wykorzystywać na wiele sposobów. Są dostępne w sprzedaży całorocznej. Należy jedynie uważać na zbyt wysoki poziom glikemiczny owoców, więc osoby chore na cukrzyce powinny ich unikać. Niemniej zachęcamy do korzystania z inspiracji i włączenia bananów do swojej diety.