Przepis na bataty

u-pieczona
u-pieczona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
u-pieczona
Bataty

Bataty 18896

Polacy mają duże zamiłowanie do spożywania ziemniaków:gotowane, pieczone, smażone...Te choć trochę inne, tez mają swój urok i specyficzny smak, a jeśli znudziły Ci się już tradycyjne ziemniaki, tym ba Zobacz więcej
kochanyptysiu
kochanyptysiu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wielki apetyt
Bataty

Bataty 9449

W weekend odwiedziłam stolicę i gdy ujrzałam te piękności nie mogłam się oprzeć. Mowa o batatach (znanych również jako słodkie ziemniaki), które przywiozłam wbrew wszystkim szydercom. Powstało fajne, Zobacz więcej
Kalina
Kalina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wypieki i Rumieńce
Puree z batatów

Puree z batatów 4729

Puree z batatów - Wypieki i Rumieńce Blog Indeks przepisów O mnie Formularz kontaktowy Select Page Puree z batatów 18 stycznia 2015 | Dodatki | 0 comments Ogrom­nie zas­makowały mi fry­tki ze słod­kic Zobacz więcej
sisters4cooking
sisters4cooking Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sisters4cooking
Sałatka z batatami

Sałatka z batatami 3040

To pyszne warzywo zagościło na naszym stole pierwszy raz i myślę, że zjawiać się będzie na nim regularnie. Nabyłam dużego batata w sklepie pod wpływem impulsu. Stwierdziłam, że trzeba by wreszcie spró Zobacz więcej
lifeeatfashion
lifeeatfashion Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lifeeatfashion.blogspot.com/
Bataty

Bataty 3579

Kilka razy przymierzałam się do kupienia batatów i spróbowania tej odmiany ziemniaka, aż w końcu wylądowały w moim koszyku (może to wpływ zewsząd napływających haseł - zdrowe odżywianie i sylwetek fit Zobacz więcej
Kuchnia bezstresowa
Kuchnia bezstresowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia bezstresowa
Frytki z batatów

Frytki z batatów 2241

Grillowane bataty z czosnkiem i tymiankiem z jogurtowym dipem Przepyszny dodatek do mięs. Sprawdzą się rewelacyjnie na grillowych imprezach. Słodkie i pikantne frytki z batatów, są po prostu przepyszn Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Grace w kuchni
Puree z batatów

Puree z batatów 11945

Bataty - od dawna obecne w kuchni afrykańskiej, coraz popularniejsze na polskich stołach, jako zamiennik klasycznego ziemniaka. Najczęściej podawane w formie frytek lub tak jak dziś u mnie w postaci p Zobacz więcej
VanityOverdose
VanityOverdose Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jedz, nie krzywdź, kochaj.
Bataty

Bataty 6575

Ja zupełnie nie rozumiem jak to się stało, że ta pyszność nie trafiła na mój stół wcześniej? Najlepsze w batatach jest to, że nie trzeba się specjalnie starać, żeby były pyszne. Pokroiłam je w kawałki Zobacz więcej
basiasmietanko
basiasmietanko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
La comida
Pieczone bataty

Pieczone bataty 3007

Jeżeli ktoś nie miał jeszcze okazji ich spróbować, zachęcam do przyrządzenia tym bardziej, bo smak mają naprawde niepowtarzalny. Polecam równierz chipsy(tak to się pisze?) z batatów, buraków i pastern Zobacz więcej
kasia_044
kasia_044 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zgrabne gotowanie
Pieczone bataty

Pieczone bataty 6939

Bataty - niektórzy je uwielbiają, inni nie mogą ich przełknąć. Dla mnie jest to dobry dodatek do dań, jednak nie mogę ich jeść w większych ilościach.  Można je podawać w różnych formach, tak jak zwykł Zobacz więcej
Angie
Angie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia bezglutenowa
Pieczone bataty

Pieczone bataty 2523

Pieczone bataty. Chrupiące, delikatne i idealne jako dodatek do mięs czy ryby. Pyszne! SKŁADNIKI na 1 porcję: 1 batat 1 łyżka oliwy z oliwek sól ziołowa Bataty dokładnie umyj. Ostrym nożem ponacinaj j Zobacz więcej
LeMoniada
LeMoniada Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
LeMoniada
Pieczone bataty

Pieczone bataty 2492

Pieczone bataty składniki na 4 porcje: - 1 kg batatów; - sól - ja użyłam różowej soli himalajskiej; - oliwa do smarowania; 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C 2. Bataty obieramy, kroimy w plastry ok. Zobacz więcej
ines
ines Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pasjeines
Aromatyczne bataty

Aromatyczne bataty 2547

Bataty (pataty, słodkie ziemniaki) uprawiane były już przez Inków i Majów. Są bogatym źródłem: skrobi, witaminy C, węglowodanów złożonych i beta-karotenu. Można je piec, gotować, robić z nich zupy, pi Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poezja-smaku
Bataty faszerowane

Bataty faszerowane 2501

Bataty faszerowane to pomysł na lekki, letni obiad. To wyjątkowo proste danie – nie ma przy nim wiele pracy. Ostatnio cenię takie potrawy, ponieważ mam mało czasu na codzienne gotowanie. Mimo że są ma Zobacz więcej
Angie
Angie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w wersji light
Frytki z batatów

Frytki z batatów 2510

Zdrowe frytki? Otóż tak - Frytki z batatów, pieczone w piekarniku na oleju kokosowym :) Olej kokosowy jest tłuszczem nasyconym, który pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze. Ws Zobacz więcej
Rzadko ostatnio wrzucam posty, ale niestety strasznie nie mam czasu, a my ciągle na diecie więc i jedzenie jałowe, ale.... mam prosty i szybki przepis na bataty którym chcę się z Wami podzielić. Skład Zobacz więcej
iwonaqchenne
iwonaqchenne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity blog kulinarny
Pieczone bataty

Pieczone bataty 10008

Bataty czyli słodkie ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej. Można je piec, gotować, używać do sałatek, zapiekanek, zup. Są bogate w witaminę A, C, B6, są też doskonałym źródłem potasu i kwasu fo Zobacz więcej
Rudaa
Rudaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
http://rudaakuchnia.blog.pl/
Pieczone bataty

Pieczone bataty 2873

foto by Rudaa Bataty, czyli słodkie ziemniaki jako kolejna propozycja dodatku do dania głównego. Ziemniak ten różni się w smaku zdecydowanie od tego tradycyjnego. Bataty dobrze jest podać w niewielkie Zobacz więcej
KeJt
KeJt Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy z serca domu
PIECZONE BATATY

PIECZONE BATATY 3406

PIECZONE BATATY Bardzo zasmakowała nam zupa z tych nieco orientalnych ziemniaków więc tym razem postanowiłam pójść o krok dalej i przetestować je jako dodatek do obiadu. Mimo licznych obaw efekt końco Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
To co kocham
Pieczone bataty

Pieczone bataty 17678

Bataty to słodkie ziemniaki. Mają delikatny smak i pieką się bardzo szybko, szybciej niż zwykłe ziemniaki. Zaliczane są do najbogatszych w składniki odżywcze warzyw. W smaku i wyglądzie przypominają m Zobacz więcej

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, pierwotnie były hodowane wyłącznie w Ameryce Środkowej, zaś Europejczycy poznali je dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Obecnie są chętnie uprawiane i jedzone w Afryce, Indiach, Chinach oraz Wietnamie, natomiast w Polsce popularnością przegrywają z "tradycyjnymi" ziemniakami. Być może niesłusznie, bo bataty są pełne dobroczynnych substancji, m.in. poprawiającej wzrok luteiny.


Bataty występują w rozmaitych odmianach. Wybierając warzywa pod kątem naszych zdrowotnych potrzeb, warto kierować się ich kolorem. Żółte bataty zawierają wspomnianą luteinę i karotenoidy. Czerwone bataty są bogate w likopen, dzięki któremu zmniejsza się ryzyko chorób serca oraz pewnych rodzajów nowotworów. Z kolei bataty fioletowe posiadają przeciwutleniacze, a więc wesprą nas w walce z procesami starzenia. Co ciekawe, czerwona odmiana batatów może być ważnym składnikiem diety w prewencji raka piersi, zaś fioletowa - nowotworów jelita grubego. Bataty zwane są słodkimi ziemniakami ze względu na swój smak, ale osoby unikające cukru nie powinny się tym zrażać. Badania wykazały wręcz, że są one nie tylko mniej kaloryczne niż typowe, polskie ziemniaki, ale też mogą korzystnie wpływać na poziom insuliny we krwi. Z tego względu jedzenie batatów jest zalecane cukrzykom.

Bataty można jeść pod wieloma postaciami. Bulwy nadają się do spożycia włącznie ze skórką. Najprostszą batatową przekąskę zrobimy, krając warzywa na plasterki i wkładając je do piekarnika. Bataty nadają się też do zapiekanki z batatów, czy zupy. Z uwagi na łagodny, słodkawy smak mogą stać się warzywem lubianym przez dzieci.


W batatach jadalne są nie tylko bulwy. Także liście mogą stać się smacznym i pożywnym składnikiem zdrowego dania, na przykład zupy. Ważne, by kupować bataty twarde, bez miękkich miejsc, plam i obtłuczeń. Warzywa dłużej pozostaną świeże, jeśli przechowamy je w ciemnym, chłodnym miejscu. Surowych batatów nie należy przechowywać w lodówce. Batatowy miąższ ma tendencję do ciemnienia, dlatego zaraz po obraniu warzywo powinno być upieczone, czy ugotowane lub do tego czasu umieszczone w wodzie. Przed pieczeniem bataty należy nakłuć.


Bataty to niebanalna propozycja, która jest w stanie nieco odczarować standardowe "ziemniaczki" na obiadowym talerzu (te same, które rodzice pozwalali nam zostawiać pod warunkiem, że zjemy surówkę i mięso ;-)). Upieczone i pokrojone w plasterki sprawdzą się jako dodatek do drobiu albo ryb. Można je też podać w sposób tradycyjny, jako puree. Pomarańczowy, smakowity kolor (ciepłe barwy wzmacniają apetyt) pięknie zrównoważy zieleń sałatki, a znajoma puszysta konsystencja "oswoi" tę nowość na naszym stole.


Bataty sprawdzą się nie tylko jako przystawka (krążki), dodatek (puree), czy składnik zupy, ale też jako danie obiadowe, w którym bulwa stanowi główny składnik. Zapiekanka z batatów to po prostu upieczone, przekrojone na pół warzywo, wypełnione farszem z ulubionych produktów. Świetny pomysł, by przygotować posiłek zdrowy, wizualnie niebanalny, a do tego przyjazny portfelowi, bo wykorzystujący resztki (do pasty).