Przepis na bez pszenicy i mleka

Ciasta z dodatkiem warzyw stają się coraz bardziej popularne. Robiliśmy już sernik jaglany z dynią, bezglutenową babkę z batatem, bezglutenowe ciasto czekoladowe z burakami, a także babeczki Zobacz więcej
Ciasto drożdżowe to jeden z ulubionych polskich deserów. Wyjątkowo dobrze smakuje ono z sezonowymi owocami. Dla osób na „specjalnej” diecie mamy dzisiaj pyszny placek drożdżowy bezglutenowy. Nie Zobacz więcej
Polska kuchnia (a zwłaszcza wielkopolska :)) bazuje na ziemniakach, które przyrządza się na wiele sposobów. Niektórzy jednak nie mogą spożywać tego składnika. Bywa też tak, że po prostu zabraknie nam Zobacz więcej
Nasz chleb na zakwasie z teff jest wilgotny i pyszny. Dodatek mąki z cieciorki oraz mąki z teff znacznie podnosi jego wartości odżywcze. Jeżeli nie stosowaliście jeszcze teffu w Waszej bezglutenowej Zobacz więcej
Który „bezglutenowiec” nie marzy o tym, żeby w letnie popołudnie zjeść sobie gofra? Przyznamy się Wam, że my też nabraliśmy na nie ochoty, dlatego zabraliśmy się za łączenie ze sobą bezglutenowych Zobacz więcej
Kto ma ochotę na babkę? Nasz nowy przepis to bezglutenowa babka bananowa. Jest pyszna, łatwa i szybka w wykonaniu, więc zaangażujcie do pomocy dzieci. Cukier w przepisie możecie zastąpić erytrytolem Zobacz więcej
Na naszym blogu nie było jeszcze pizzy. Postanowiliśmy więc wypróbować bezglutenową pizzę ze szparagami. Okazuje się, że jest pyszna nawet bez sera. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki ryżowej białej Zobacz więcej
Na pewno wielu z Was czeka na przepis na chleb bez drożdży. Zrobiliśmy więc chleb bezglutenowy na zakwasie, który jest smaczny i łatwy w wykonaniu. Składniki: 1 1/2 szklanki mąki ryżowej białej 1 1/2 Zobacz więcej
Dzisiaj mamy dla Was świetną propozycję na deser lud dodatek do drugiego śniadania do szkoły czy pracy. Batoniki energetyczne są miękkie, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dodają energii i Zobacz więcej
Wpis powstał specjalnie na potrzeby akcji "Menu bez pszenicy". Akcja bardzo mi się podoba i jest bliska memu sercu, bo ostatnio ograniczamy pszenicę. Karolina wykluczyła też mięso, ryby i żelatynę, a Zobacz więcej
Tak mi się spodobała akcja "Menu bez pszenicy", że pyknęłam jeszcze jeden zestaw :) Może się komuś przyda ten wpis, zwłaszcza, że też jest bez alergenów, tak jak poprzedni. ŚNIADANIE amarantusianka z Zobacz więcej
Na stołach zaczynają królować młode warzywa. Przygotowaliśmy dla Was propozycję, w której głównym składnikiem jest młoda kapusta. Pamiętajcie, że młode warzywa należy gotować krótko, aby nie pozbawić Zobacz więcej
Dziś proponuję Wam zdrowszą wersję popularnych bananowych muffinek. A dlaczego zdrowszą ? A no dlatego, że do ich przygotowania użyłam mąki owsianej pełnoziarnistej, zamiast pszennej. Muffiny nie Zobacz więcej
Kolejne babeczki z serii "coś z niczego" ;) Tym razem migdałowo -pomarańczowe. Dodatek ekspandowanych nasion amarantusa sprawia, że ciasto jest jeszcze lżejsze i dodatkowo wzbogacone o wartościowe Zobacz więcej
Witajcie, Dzisiaj postanowiłam dodać coś, co może ułatwić wam zakupy. Sama na początku swojej drogi wchodziłam do sklepu, męczyłam wszystkie składy i wychodziłam załamana, bo nie mogłam nic zjeść. Po Zobacz więcej
Racuchy drożdżowe marzą się zapewne wielu osobom na diecie bezglutenowej. Mamy dobrą wiadomość – bardzo łatwo je wykonać i są pyszne. Dodatek płatków lub mąki z teffu wzbogaca to danie o cenne Zobacz więcej
Sezon na bób trwa, dlatego wykorzystujemy go do różnych potraw. Z tego wdzięcznego warzywa można zrobić naprawdę wiele smacznych dań. Tym razem połączyliśmy bób z orzechami nerkowca. Efekt tej fuzji Zobacz więcej
Realizowanie nowych pomysłów i wypróbowywanie przepisów to dla nas coś fantastycznego. Dziś mamy nowe bezglutenowe racuchy z rodzynkami. Są pyszne, łatwe w wykonaniu i zasmakuj każdemu łasuchowi. Zobacz więcej
Zdrowa, domowej roboty pasta do chleba – zawsze warto mieć taką w lodówce. Tym razem postanowiliśmy zrobić pastę z bobu, który można już dostać w warzywniakach i na straganach. Jest on bogaty w Zobacz więcej
Chyba każdy lubi gofry. Są takie puszyste i chrupiące, ale niestety często z mąki pszennej. My jednak mamy dla Was świetną alternatywę pszennych gofrów. Nasze wafle powstały z mieszanki mąki owsianej Zobacz więcej