Przepis na bigos

Elżbieta Majkowska
Elżbieta Majkowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pomyslowakuchnia
Bigos

Bigos 2882

8 grudnia 2012   Danie główne   Bigos Każdy robi bigos według własnych smaków. Ja jadam bigos tylko w wykonaniu mojej mamy. Sama nieraz próbuje zrobić ale nie jest tak pyszny jak jej.  Nie wiem w czym Zobacz więcej
dariaanna
dariaanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Skarbiec Kulinarny
Bigos

Bigos 1076

Opis: Bardzo podobny bigos przyrządza moja mama, a ja swój przygotowuję wzorując się na nim, ponieważ jest jednym z najlepszych, jakie jadłam. Moja mama długi czas spędza na wybraniu właściwego mięsa, Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nina w kuchni
Bigos

Bigos 1363

Nie ma bigosu ekspresowego, tak jak nie można ugotować prawdziwego rosołu na skrzydełkach - i to w pół godziny. Procedury nie przyspieszy szybkowar. Gotowanie bigosu to rytuał. Zima to dla niego ideal Zobacz więcej
Netka
Netka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Netka w kuchni
Bigos

Bigos 2150

Jeden ze starszych przepisów,wstawionych wczesniej na gotujmy.pl:)  Bigosu nie trzeba specjalnie przedstawiać,każdy go zna i większosć lubi,a ja lubię taki gotowany przez kilka dni,wtedy to jest dopie Zobacz więcej
Maria Romańska
Maria Romańska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Figa Smakiem
Bigos

Bigos 553

Dwa tygodnie temu, jak przed rokiem, w moim rodzinnym domu odbyły się zawody konne w skokach przez przeszkody. Pogoda nam nie dopisała, ale zawody się udały, a atmosfera była super. Jeśli macie ochotę Zobacz więcej
najsmaczniejsze
najsmaczniejsze Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
najsmaczniejsze.pl
Bigos

Bigos 1081

Mój pierwszy bigos, robiony pod bacznym okiem mamy a w między czasie biegałam do siostry i podglądałam jej wyczyny. Jej bigos różnił się od naszego tym, że mięsa nie gotowała tylko pokroiła w kostkę, Zobacz więcej
Paszczaki gotują
Paszczaki gotują Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Paszczaki gotują
Bigos

Bigos 1553

This Page has moved to a new address: Paszczak gotuje: Bigos Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service Zobacz więcej
Wegańska babeczka
Wegańska babeczka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wegańska babeczka
Bigos

Bigos 2049

Uwielbiam domowy bigos. Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale zdecydowanie warto :) Składniki: główka kapusty słoik kiszonej kapusty 3 marchewki 2 cebule garść suszonych grzybów mała puszka prz Zobacz więcej
PrzepisyJoli
PrzepisyJoli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy Joli
BIGOS

BIGOS 535

BIGOS Składniki: 2,5 kg kiszonej kapusty 1/2 główki białej kapusty (około 1 kg) 500 g boczku wędzonego 1 kg łopatki bez kości 500 g wołowiny 4 laski kiełbasy (podwawelskiej) 4 cebule (pokrojone w półp Zobacz więcej
kochanyptysiu
kochanyptysiu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wielki apetyt
Bigos

Bigos 2373

Bez niego nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia.Bez niego jesień byłaby nie do zniesienia.Dla mnie dobry,domowy bigos to podstawa,gdy za oknem szaro. Przepis ten należy do tych co robią się praw Zobacz więcej
evita0007
evita0007 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
http://evita0007.blogspot.com/
Bigos

Bigos 1300

Juz od tygodnia chodził za mną bigos i w końcu postanowiłam nagotować wieeeelki sagan ;) Polecam ten przepis,bo wychodzi z niego wspaniały bigosik ;) Potrzebujemy :  * 2 kg kapusta kiszona     * 3 sus Zobacz więcej
Kasikowo
Kasikowo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasikowo ... czyli moje kuchenne rewolucje
Bigos

Bigos 1545

Tak zwyczajnie, tak poprostu BIGOS :-)  W piątek Anna miała w pracy, a jak Anna ma bigos to ja mam momentalnie zachciankę! No to nie pozostało nic innego jak odmrozić mięsko, zakupić główkę białej kap Zobacz więcej
fanta001
fanta001 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog Kulinarny - Domowe Przepisy
Bigos Dukana

Bigos Dukana 1703

Bigos Dukana Przepis na bigos Dukana będzie moim debiutem jeżeli chodzi o przepisy dietetyczne. Robi się praktycznie tak samo jak zwykły bigos ale używamy troszkę innych składników Troszkę tzn. tych d Zobacz więcej
Magda111
Magda111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowite Dania
Bigos

Bigos 868

Bigos  to klasyka  o bogatej  tradycji  kulinarnej . Mój  bigos jest troszkę  bardziej nowoczesny  ale niemniej  smaczny , lekko kwaśny  z  słodką  nutką  śliwki . Najlepiej smakuje  trzeciego  dnia . Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Bigos

Bigos 931

Bigos przepis na wspaniały bigos, który przygotujecie w 3 godziny. Smakujemy nie tylko jedzenia! Kontakt Współpraca Składniki Tu jedliśmy Przepisy Dania azjatyckie Dania główne Dania dla dzieci Desery Zobacz więcej
judik
judik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sweet escape into kitchen
Bigos

Bigos 1515

Bigos to potrawa, którą znają wszyscy. W moim rodzinnym domu, tradycją jest przygotowywanie go po Świętach, na Sylwester lub Nowy Rok, aby wykorzystać mięso czy wędliny pozostałe po świątecznym ucztow Zobacz więcej
smakiszczescia
smakiszczescia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakiszczescia
Bigos

Bigos 1036

Bigos- czyli świątecznie, aromatycznie… Tajemnicą pysznego bigosu jest przede wszystkim połączenie białej kapusty z kapustą kiszoną w proporcji 1:3, czyli np. 3 kg kapusty kiszonej na 1 małą kilogramo Zobacz więcej
Kuchnia Doroty
Kuchnia Doroty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Doroty
Bigos

Bigos 903

Nie wyobrażam sobie świąt bez domowego bigosu mojej Mamy.  Nasz rodzinny przepis jest prosty i nie wymaga dużo pracy a jedynie kilkudniowego, cierpliwego gotowania i schładzania. Z czystym sumieniem p Zobacz więcej
MonikaMariolka
MonikaMariolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monia Gotuje
Bigos

Bigos 1044

Bigos Dziś była piękna pogoda i wybraliśmy się z mężem i córeczką na spacer do zoo. Po takim spacerku naszła mnie ochota na bigos, a że wszystko miałam w domu, więc stwierdziłam  że go zrobię. Trochę Zobacz więcej

Bigos jest potrawą z kapusty kiszonej i mięsa, szczególnie popularną w Polsce, ale też na Litwie i na Białorusi. Do tradycyjnego bigosu można dodać składniki typu grzyby, suszone śliwki, które nieco urozmaicą jego smak. Najczęściej podaje się bigos z dodatkiem chleba. Jest to potrawa dość kaloryczna i ciężkostrawna głównie z powodu zasmażki, którą dodaje się pod koniec gotowania. Z drugiej zaś strony kapusta kiszona, która jest podstawowym składnikiem bigosu, jest bogata w witaminy z gruby B, witaminę C oraz błonnik. Bigos możemy przyrządzić zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej, która jest szczególnie popularna w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Tradycyjny przepis na bigos nie jest specjalnie trudny w wykonaniu. Wymaga jednak sporej ilości czasu, ponieważ smak idealnego bigosu osiągniemy przed długie gotowanie i przynajmniej dwukrotne odgrzewanie potrawy. Ważną zasadą jest również użycie kilku gatunków mięs. Najlepiej sprawdzi się tutaj boczek wędzony, wołowina (karczek, łopatka, antrykot), karkówka wieprzowa oraz łopatka cielęca. Można dodać także kiełbasę wędzoną. Przyrządzanie tradycyjnego bigosu rozpoczynamy od poszatkowania kapusty kiszonej. Jeżeli jest ona zbyt słona, należy ją przepłukać pod bieżącą wodą. Kapustę kiszoną wrzucamy do dużego garnka wraz z poszatkowaną białą kapustę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy ją do garnka wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i jałowcem. W trakcie gotowania dodajemy suszone grzyby (wcześniej namoczone). Całość zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około dwie godziny. Na drugi dzień kontynuujemy przyrządzanie naszego bigosu. Tym razem kroimy w kostkę mięso (wołowinę, wieprzowinę i cielęcinę) i podsmażamy je na oliwie. Następnie dodajemy mięso wraz ze śliwkami suszonymi do bigosu, a całość podlewamy czerwonym wytrawnym winem. Bigos gotujemy przez kolejne dwie godziny. Na trzeci dzień podsmażamy na patelni cebulę wraz z boczkiem i kiełbasą, a następnie dodajemy wszystko do bigosu. Potrawę doprawiamy do smaku kminkiem, solą i pieprzem. Jeżeli bigos wyjdzie nam zbyt kwaśny, możemy dodać do niego jeszcze kilka śliwek. Z kolei, jeżeli będzie za mało kwaśny, dodajemy sok z kapusty kiszonej.

Potrawa najlepiej smakuje, jeżeli jest kilka razy odgrzewana i schładzana. Dlatego przygotowywanie bigosu najlepiej rozłożyć na kilka dni. Dodatkowo smak dania można wzbogacić majerankiem lub odrobiną koncentratu pomidorowego. Bigos najlepiej smakuje podany ze świeżą kromką chleba lub bagietką. Możemy serwować go na obiad lub kolację szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ wspaniale rozgrzewa. Jest to danie sycące i treściwe. Gotowy bigos możemy zawekować w słoikach i tym sposobem zyskać szybką i łatwą do odgrzania potrawę w sytuacji, gdy np. odwiedzą nas nieoczekiwani goście.

Bigos możemy przyrządzić także w wersji bez mięsa. Jest to przepis szczególnie popularny w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz wśród wegetarian. Przyrządzanie bigosu rozpoczynamy od namoczenia dzień wcześniej grzybów. Następnie w garnku z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę, dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną i przyprawy (czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz goździki, kminek, cząber, tymianek, kolendrę, gorczycę oraz sól). Bigos zalewamy wodą i gotujemy przez około godzinę. W międzyczasie gotujemy w osobnym garnku zieloną soczewicę. Białą kapustę kroimy drobno i dodajemy wraz z ugotowaną soczewicą, pokrojonymi grzybami, śliwkami, startym jabłkiem i sosem sojowym do bigosu. Gotujemy przez następną godzinę. Następnie dodajemy wódkę (np. żubrówkę) oraz powidła śliwkowe. Bigos wegetariański gotujemy przez kolejne pięć godzin na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlewamy go wodą. I tutaj zasada jest taka sama jak w przypadku tradycyjnego bigosu – im więcej razy odgrzany i schłodzony, tym lepszy, bardziej wyrazisty smak potrawy. Bigos wegetariański jest ciekawą alternatywą dla bigosu klasycznego. Jest równie sycący i treściwy, dlatego powinien zasmakować również amatorom mięsnych potraw.