Przepis na bitki wołowe

KŁD
KŁD Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jak cień
Bitki wołowe z grzybami

Bitki wołowe z grzybami 973

Są rzeczy dobre, których nie da się popsuć. Moja Ciocia zwykła mawiać, że dobre z dobrym musi zawsze wyjść dobrze. Niestety znam przypadki znakomitych mięs, które się przypaliły, zwarzonych kremów maś Zobacz więcej
ewaz2pietra
ewaz2pietra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchniana2pietrze
Bitki wołowe

Bitki wołowe 3017

Solidne danie, które obok klasycznego schabowego, kojarzy mi się z niedzielnym obiadem. Podałam oczywiście klasycznie z ziemniakami i mizerią :) To zdecydowanie slow food, jeśli chcemy kremowego sosu Zobacz więcej
Jak trafia  mi się ligawa wołowa to obowiązkowo są bitki lub zrazy zawijane . Czas : 2 godziny Składniki : 40 dag ligawy wołowej 40 dag cebuli 2 łyżki smalcu 3 suszone grzybki sól pieprz mielony 1 łyż Zobacz więcej
placydia
placydia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gryzz, czyli zapraszam do stołu
Bitki wołowe

Bitki wołowe 4868

Opublikowano: 26-06-2013, Kategoria: Danie główne, Kolacja, Obiad, Przepisy, Komentarze: 6 Tagi: cebula, marchew, wołowina Składniki 75 dag udźca wołowego 2 marchwie 1 duża cebula 1 łyżka oleju sól pi Zobacz więcej
Gryzek&Łyczek
Gryzek&Łyczek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gryzek&Łyczek
Bitki wołowe

Bitki wołowe 846

Bitki wołowe Przepyszne kruche mięso wołowe z ciemnym sosem, idealne danie z purée ziemniaczanym oraz ćwikłą z buraków. Klasyka sama w sobie z kuchni staropolskiej, szlacheckiej i myśliwskiej. Inne na Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Bitki wołowe

Bitki wołowe 1195

Pomimo, że kuchnia polska, której jestem wielkim fanem, opiera się głównie na wieprzowinie i drobiu, to jem bardzo dużo wołowiny w różnych postaciach. Czy to pieczeń wołowa, czy to steki wołowe, czy t Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Bitki wołowe

Bitki wołowe 3071

Bitki wołowe Bitki wołowe przepis na tradycyjne, domowe bitki w sosie z grzybami. Uwielbiam kruche, delikatne i pyszne bitki. Pamiętajcie, że aby wołowina zmiękła należy dusić ją długo i powoli. Natur Zobacz więcej
My Blueberry Corner
My Blueberry Corner Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
My Blueberry Corner
Wołowe bitki

Wołowe bitki 1501

My Blueberry Corner by "jagodzianka"       Lucyna Ćwierczakiewiczowa (autorka książek kucharskich z XIX wieku) nazywała je bitymi zrazami, w mojej rodzinie to były zawsze bitki. To … Przeczytaj cały a Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Bitki wołowe

Bitki wołowe 3648

Pomimo, że kuchnia polska, której jestem wielkim fanem, opiera się głównie na wieprzowinie i drobiu, to jem bardzo dużo wołowiny w różnych postaciach. Czy to pieczeń wołowa, czy to steki wołowe, czy t Zobacz więcej
Magiczny Garnek
Magiczny Garnek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magiczny Garnek
Bitki wołowe

Bitki wołowe 196

Bitki wołowe - Magiczny Garnek Dania mięsne, Dania obiadowe, Przepisy ← Bitki wołowe By MagicPot, 29 lipca 2015 Bitki wołowe każdy z nas nazywa to inaczej, czasem po prostu mięso wołowe lub kotlety wo Zobacz więcej
maciej
maciej Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
100 smaków
Bitki wołowe

Bitki wołowe 714

Jednogarnkowiec, idealny na środek tygodnia. Odgrzewany każdego dnia jest lepszy. Podajcie z młodymi ziemniakami z koperkiem, buraczkami lub puree. Moje dzieciaki wylizują talerz :). Liczba porcji:  8 Zobacz więcej
Zrazy to potrawa z kawałków mięsa, podsmażonego i duszonego, z dodatkiem warzyw i przypraw. Zrazy należą do tradycyjnej kuchni staropolskiej. Zrazy można przygotować  z różnych gatunków mięsa. Mięso n Zobacz więcej
Czytaj więcej » Zobacz więcej
Stwierdziłam, że w naszym domu rzadko jadamy dania z wołowiny. Kiedyś regularnie jadało się w moim domu zrazy wołowe zawijane, czy bitki wołowe. Jednak ostatnie bitki jakie przygotowałam były przed dw Zobacz więcej
Pela
Pela Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja kuchnia na diecie
Bitki wołowe

Bitki wołowe 2335

To najprostsza mięsna klasyka w polskiej tradycyjnej kuchni. A jednocześnie pyszne danie, które zasługuje na miejsce w świątecznym menu. Gwarancją sukcesu jest tutaj osiągnięcie dwóch cech: miękkości Zobacz więcej
mimiwiki
mimiwiki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Kuchenne Rewelacje
Bitki wołowe

Bitki wołowe 5693

Klasyka polskiej kuchni tradycyjnej, czyli zrazy wołowe – tutaj w wersji niezawijanej, potocznie zwane bitkami wołowymi. Zrazy wywodzą się z kuchni staropolskiej, w szczególności myśliwskiej i szlache Zobacz więcej
Jusia
Jusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jusia gotuje ...
Bitki  wołowe.

Bitki wołowe. 7964

Bitki  wołowe - pyszne, mięciutkie mięso  w sosie. Idealne do  gotowanych  ziemniaków, kopytek a nawet  klusków kładzionych... Wprawdzie musi się dość długo  dusić, ale warto poczekać :)  Składniki :  Zobacz więcej

Smak bitek wołowych większość osób pamięta z rodzinnego domu. Mamy i babcie brylowały w owej kwestii kulinarnej przygotowując aromatyczne, intensywne w smaku i delikatne w strukturze bitki wołowe. W ostatnich latach zdało się zauważyć trend kulinarny, który opiewa w powrót do klasycznej i co ważne – rodzinnej kuchni polskiej. Doskonałym tego przykładem są właśnie wołowe bitki.

Dobrze przygotowane mięso do bitek wołowych powinno być nader wszystko kruche i delikatne – słowem powinno rozpływać się w ustach. Mięso na bitki należy dobrze rozbić (można je zamarynować przed smażeniem), obsmażyć krótko z dwóch stron, dodać posiekany czosnek i cebulę, zalać gorącą wodą i dusić do miękkości z przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy). Gdy sos ma zbyt rzadką konsystencję zagęszczamy go mąką pszenną. Silną stroną wołowych bitek jest ich minimalizm. Zbędne tu są wymyślne przyprawy oraz dodatki, a i sposób przygotowania jest banalny i szybki.


Ową formę wołowiny można serwować w wariancie klasycznym – z ziemniakami, ale pasuje także towarzystwo klusek śląskich, popularnych pyz czy kasz. Bitki wołowe fantastycznie komponują się z kiszonym lub małosolnym ogórkiem, czy buraczkami. Każda forma będzie z pewnością smaczna i syta.