Przepis na blok czekoladowy

Nina
Nina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nina w kuchni
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy 264

Przepis na klasyczny blok czekoladowy. Taki robiła moja babcia i ciocia. Jest najlepszy. Mam miłe wspomnienia z dzieciństwa, z wakacji u babci, związane z blokiem czekoladowym. Blok był prawdziwym rar Zobacz więcej
Spiżarnia smaków
Spiżarnia smaków Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Spiżarnia smaków
Czekoladowy blok

Czekoladowy blok 251

Czekoladowy blok Czekoladowy blok   Czekoladowy blok to propozycja dla wszystkich którzy uwielbiają naprawdę słodkie rzeczy. Deser należy do grupy prawdziwych bomb kalorycznych ale jest warty kilku ch Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy 825

Doskonały i szybki deser bez pieczenia, przysmak z czasów PRL-u Forma na blok czekoladowy: keksówka ok. 28 cm Składniki na blok czekoladowy: 250 g masła 400 g mleka w proszku 3/4 szklanki mleka (może Zobacz więcej
karto_flana
karto_flana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z kartoflanego pola
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy 840

Blok czekoladowy Smak z dziecinstwa, ktory wyjatkowo utkwil w mojej smakowej pamieci ;) Przepis wzielam stad. W garnku na bardzo małym ogniu rozpuścic masło roślinne, wsypac cukier, dolej 7-8 łyżek wo Zobacz więcej
Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie z pasją
blok czekoladowy

blok czekoladowy 307

Chodził już za mną od dłuższego czasu, a ponieważ zbliżają się święta kolejny przepis na spróbowanie.  Zapraszam na blok czekoladowy ala Gosia  Składniki: 250 g masła 500 g mleka w proszku dałam 400 g Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy 634

  Wyjątkowy smakołyk dla wszystkich wielbicieli czekoladowych smaków. VN:F [1.9.22_1171] Rating: 10.0/10 (3 votes cast) Blok czekoladowy, 10.0 out of 10 based on 3 ratings Kategorie: Boże Narodzenie, Zobacz więcej
Joasia R.
Joasia R. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj Się Kto Może
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy 257

Blok czekoladowy Blok czekoladowy czyli smak PRL-u. Przepis jest łatwy szybki i mało pracochłonny a blok słodki i kremowy. To jeden z moich smaków dzieciństwa. Wypróbujcie. Składniki potrzebne do przy Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy 961

Jest to moje najsłodsze wspomnienie z dzieciństwa. Blok czekoladowy i wafle domowej roboty były najsmaczniejszym deserem o jakim mogłam marzyć jako dziecko. Pamiętam jak razem z mamą robiłyśmy wafle a Zobacz więcej
Kulinarnie
Kulinarnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarnie
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy 1069

Blok czekoladowy Jak w czasach PRL-u, dokładnie taki sam i tak samo smakuje. Nie jest za słodki i nie jest mdły, świetny pomysł na deser. Przepis (trochę zmodyfikowany) pochodzi z magazynu “Przyjaciół Zobacz więcej
deserektv
deserektv Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Deserek.TV - Telewizja Deserowa
Blok Czekoladowy

Blok Czekoladowy 372

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie   Dziś pragnę Wam przedstawić prosty przepis na bardzo smac Zobacz więcej
basiasmietanko
basiasmietanko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
La comida
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy 292

Błyskawiczny, bez pieczenia, potrójnie czekoladowy-czekolada, kakao, ciasteczka czekoladowe! Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 150 g mlecznej czekolady 75-120 g masła (im więcej, tym mniej będzie si Zobacz więcej
gotowanie ze stylem
gotowanie ze stylem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie ze stylem
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy 470

Blok czekoladowy to ciasto, które wielu z nas przypomina smaki z dzieciństwa. Połączenie czekolady z orzechami i bakaliami zachęci niejednego smakosza. Blok czekoladowy to szybkie do przyrządzenia cia Zobacz więcej
Strawberries&Cream
Strawberries&Cream Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Strawberries&Cream
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy 474

Dziś jest jeden z tych dni kiedy mam ochotę na coś bardzo słodkiego i bardzo czekoladowego. Oczywiście nie mam zamiaru czekać na to coś nie wiadomo jak długo:))) Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest c Zobacz więcej
pysiamn
pysiamn Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszna Przygoda z Pysiamn
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy 630

Blok czekoladowy   Mój ukochany przepis z dzieciństwa, blok czekoladowy, który robiła moja mama. Smak i zapach bloku daleki od prawdziwej czekolady jakże inny i ów „inność” jest w nim najlepsza poleca Zobacz więcej
kuchniabezvat
kuchniabezvat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia bez VAT
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy 818

Blok czekoladowy chyba każdy z nas zna… to jeden z tych przysmaków który pamiętamy z naszego dzieciństwa ;-) Dziś podzielę się z Wami moim przepisem, z którego blok robiła moja mama, a teraz robię ja. Zobacz więcej
baby-w-kuchni
baby-w-kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BaBy w kuchni
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy 215

Polecają: Ewa i Wrublik Wstyd przyznać, ale smak bloku czekoladowego poznałam dopiero kilka lat temu. Nie pamiętam go z dzieciństwa. Ale teraz nadrabiam zaległości :) Nigdy nie mam na tyle cierpliwośc Zobacz więcej
Aganiok
Aganiok Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchni Aganiok
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy 269

Mróz zelżał, więc kiedy dzisiaj wyszłam z domu, poczułam miłe uczucie ciepła :-) Niesamowite, -5 na zewnątrz, a człowiek czuje jakby wiosna przyszła! Tak mi się wiosennie zrobiło, że postanowiłam przy Zobacz więcej
paproszek
paproszek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Paproszkowe smaki...
blok czekoladowy.

blok czekoladowy. 572

W ramach akcji: Kuchnia retro - przepis na blok czekoladowy - przepis autentyczny z lat 70-tych zeszłego wieku, niedawno przypomniałam sobie o nim właśnie w ramach powrotu do smaków dzieciństwa. Może Zobacz więcej
Elexis
Elexis Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie z Elexis
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy 338

Kochani, po małej jesiennej depresyjce (też złapaliście? ) i dość solidnym przeziębieniu, wracam do Was z pysznym blokiem czekoladowym. Przede wszystkim zacznę od tego, że blok ten nie jest moim dzieł Zobacz więcej
Blok czekoladowy kojarzy mi się z dzieciństwem. Królowały wówczas wyroby czekoladopodobne, więc blok czekoladowy zrobiony z kakao, margaryny, cukru, mleka w proszku i wafli (w szczycie luksusu jeszcze Zobacz więcej

Blok czekoladowy to deser znany wszystkim łasuchom, zarówno małym, jak i dużym. Charakteryzuje się specyficznym smakiem, a to dlatego, iż jednym ze składników jest mleko w proszku, nadające charakterystycznego smaku blokowi czekoladowemu. Jest to przysmak, który wielu osobom przypomina o dzieciństwie i dla nich jest flagowym deserem, nierozerwalnie połączonym z beztroskimi czasami. Blok czekoladowy ze względu na łatwość przygotowania cieszy się również dziś ogromną popularnością. Jego smak jest bowiem nie do pomylenia z żadnym innym, co sprawia, iż desery stając w szranki z blokiem czekoladowym, muszą ponieść sromotną klęskę. Blok czekoladowy to kulinarna ikona PRL-u, uważana za jedną z najsmaczniejszych potraw tamtych czasów, obok makaronu z serem, odsmażanego chleba, makaronu z jajkiem oraz szyszek z ryżu preparowanego. Z pewnością smak bloku czekoladowego docenią również i dziś amatorzy słodkości – szczególnie ci, którzy uwielbiają chrupiące herbatniczki zatopione w gęstej i słodkiej masie o niepowtarzalnym smaku. Dla wielu blok czekoladowy jest podróżą pełną wspomnień z dzieciństwa, w którą bez trudu mogą zabrać się za każdym razem sięgając po jego kawałek.


Blok czekoladowy nie wymaga pieczenia, co sprawia, iż jest idealnym deserem na lato, gdy nie chcemy korzystać z piekarnika. Do jego przygotowania nie potrzeba wyrafinowanych i trudnych do zdobycia składników. W podstawowej wersji blok czekoladowy pozbawiony jest dodatków poza herbatnikami, warto jednak eksperymentować. Aby zatem przygotować blok czekoladowy, potrzebujemy 200 gram pełnotłustego mleka w proszku, 125 gram masła, dwóch płaskich łyżek kakao, 1/4 szklanki cukru i tyle samo wody, a także jednego dużego opakowania herbatników. Dodatkowymi składnikami wzbogacającym smak bloku czekoladowego będą dowolne orzechy, migdały, suszone, kandyzowane owoce, rodzynki. Przygotowanie bloku czekoladowego należy rozpocząć od włożenia do garnka składników: masła, cukru, kakao oraz wody. Należy mieszać składniki na małym ogniu, aż do ich całkowitego przeniknięcia się. Trzeba uważać, by nie przypalić masy. Gotową należy zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. Kolejnym krokiem przygotowywania bloku czekoladowego jest pokruszenie herbatników – ręcznie, bądź za pomocą blendera. Następnym etapem jest posiekanie orzechów laskowych. Po czym należy mleko w proszku wymieszać delikatnie z pokruszonymi herbatnikami, rodzynkami i orzechami. Powstałą mieszankę należy po łyżce ostrożnie dodawać do masy kakaowej i bardzo ostrożnie mieszać. Następnie należy przygotować formę do pieczenia wyłożoną folią spożywczą bądź papierem do pieczenia, na którą wykładamy gotową masę czekoladową. Całość umieszczamy w lodówce na minimum trzy godziny, do czasu schłodzenia się bloku czekoladowego. Warto czekać kilka godzin, gdyż blok odwdzięczy się niepowtarzalnym i ujmującym smakiem.

Blok czekoladowy ze względu na swoją oryginalną konsystencję i niezwykły smak, niepodobny do żadnego innego, idealnie sprawdzi się w roli słodkiej przekąski na rozmaitych przyjęciach. Jest to smakołyk, który z powodzeniem można zaserwować na popołudniowym spotkaniu w gronie przyjaciół lub rodziny. Z pewnością przysmak ten pokochają milusińscy, a dorośli z chęcią sięgną po kawałek, aby przypomnieć sobie czasy dzieciństwa. Blok czekoladowy to łatwy w przygotowaniu i naprawdę prosty smakołyk, do którego warto wracać raz na jakiś czas. Ponieważ jest bardzo sycący nie zjemy go dużo.

Blok czekoladowy ma również swoje nowoczesne odpowiedniki – bez cukru, masła i mleka w proszku. Pytanie tylko, czy to nadal jest ten blok czekoladowy… To propozycja dla osób, które starają się jadać nie tylko mniej kalorycznie, ale przede wszystkim zdrowo. Do przygotowania takiej wersji bloku możemy użyć: 1 szklanki daktyli, ¾ szklanki mieszanych orzechów, ½ szklanki suszonej żurawiny, 3 łyżki kakao, 3 łyżki wiórek kokosowych oraz 1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego. Suszone owoce – żurawinę i daktyle musimy najpierw namoczyć w soku (1 godz.), następnie odlewamy sok, a owoce wraz z pozostałymi składnikami blendujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę soku, jeśli zaś zbyt rzadka dosypujemy kakao. Następnie masę umieszczamy w foremce, lub małych kokilkach, obręczach i chłodzimy 3 godziny.