Przepis na borowik ceglastopory w occie

Pierwszy raz robiłam te pastę dwa lata temu, kiedy nasze lasy obfitowały w podgrzybki. Zbieraliśmy je dosłownie koszami. Można było stanąć koło lasu samochodem i w dwie godziny zapełnić bagażnik Dosło Zobacz więcej
2milutka
2milutka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wanilia i Kardamon
Borowiki w occie winnym

Borowiki w occie winnym 253

Czas na grzyby! Z wyprawy do lasu prosto do słoika, bogactwa które dała nam natura nie sposób przecenić, borowiki w occie winnym wcale nie są trudne do zrobienie, wręcz łatwe, a smak…przekonaj się sam Zobacz więcej
Na wstępie pragnę powiedzieć, że grzyby były duszone bez zbędnego okrucieństwa. Duszone były w znieczuleniu ogólnym winem wytrawnym. Potrzebujemy: Około 1/2 kilograma leśnych grzybów (u nas były borow Zobacz więcej
Znający nasz blog wiedzą, że o tej porze roku zbieramy grzyby, a przy okazji mamy trochę ruchu na świeżym powietrzu, bo bardzo lubimy chodzić z Piotrem po lesie.  W lesie jest zatrzęsienie kurek, podg Zobacz więcej
Borowik żółtopory Boletus calopus jeszcze do niedawna nazywał się borowikiem grubotrzonowym. Regionalnie nazywany jest grubotrzonowcem i goryczakiem. Ale oficjnalne nazewnictwo grzybów zmienia się co Zobacz więcej
Patrycja (mikimama)
Patrycja (mikimama) Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Czerwień i błękit
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa 450

Sezon na grzyby trwa, więc korzystam z urodzaju, bo nic nie trwa wiecznie. Większość grzybów - maślaków i borowików ceglastoporych i podgrzybków wysuszyłam, borowiki szlachetne pokroiłam w kostkę i za Zobacz więcej
gzik_i_pyry
gzik_i_pyry Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gzik i pyry
Grzyby w occie

Grzyby w occie 1881

Ostatnio pogoda nas nie rozpieszczała ale mimo to wybraliśmy się na grzybobranie. Bardzo zależało mi aby przygotować na zimę kilka słoiczków grzybów w zalewie octowej. Udało się – kosz zapełniony,a ja Zobacz więcej
tofka
tofka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
para w kuchni
Ostatnie grzybowy podrygi.

Ostatnie grzybowy podrygi. 163

Sezon grzybowy w prawdzie już za nami, ale mnie został jeszcze jeden smakowity sposób przerabiania grzybów. Była pasta z opieniek, które świetnie sprawdza się na kanapkach, czy dodatek do mięsa. Teraz Zobacz więcej
Szybki wpis z prośbą o pomoc i zmykam do pracy:( Dziś też byłam na grzybkach:) W moim skromnym koszyczku znalazły się: Podgrzybki Maślaki Borowik szlachetny Borowik ceglastopory Sitarki Opieńki O tyle Zobacz więcej
Pierwszy kulinarny post w nowym 2013 r. nie mógł przedstawiać niczego innego jak ryż:)  Uwielbiamy ryż na słodko i na wytrawnie. ...:) Poniżej podaje przepis na 4 duże porcje risotto z brązowego ryżu, Zobacz więcej
gzik_i_pyry
gzik_i_pyry Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gzik i pyry
Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie 9338

W tym roku postanowiłam nieco zmodyfikować mój sprawdzony przepis na grzyby w occie dodając do składników szczyptę cynamonu oraz marchewkę. Smak grzybów nabrały innego wymiaru z niczym nie porównywaln Zobacz więcej
Megg
Megg Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia i podróże
Marynowane borowiki

Marynowane borowiki 1641

Marynowane borowiki to moja ulubiona wersja grzybków. Nie tylko bardzo lubię je jeść ale również i zbierać, a skoro teraz mamy wysyp grzybków to trzeba korzystać :-) borowiki gorczyca biała Skworcu ce Zobacz więcej
Ojciec Dyrektor
Ojciec Dyrektor Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Slow Foodzik
Smażone rydze.

Smażone rydze. 15011

Trwa odwieczny spór czy smaczniejszy jest rydz czy borowik. A Wy jak sądzicie? Ja uważam, że rydz smaczniejszy. Najczęściej spotkamy go marynowanego w occie, ale jak pojawią się świeże to zawsze je sm Zobacz więcej
KulinarnePogawedki
KulinarnePogawedki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Pogawędki
Borowiki marynowane

Borowiki marynowane 2008

Kris: Nie przepadam za octem jednak nie wyobrażam sobie marynaty do grzybów bez niego. Borowiki marynowane często zawierają cebulę, marchewkę i czosnek. Ja tego nie robię i uważam, że jest to zbędne. Zobacz więcej
Ci którzy są ze mną od początku albo znają mnie osobiście to wiedzą, że mam najlepszą, uniwerslaną zalewę do marynowania wszystkiego co tylko mamy ochotę zamarynować - najlepsza marynata, bo stworzona Zobacz więcej
gotujzkasia
gotujzkasia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Kasią
Podstawowy sos grzybowy

Podstawowy sos grzybowy 216

W końcu są! Grzyby. Maślaki, podgrzybki, kanie. Ja sezon rozpoczęłam z przytupem, bo od borowika ceglastoporego. Wykorzystałam go bardzo klasycznie – do sosu. Z sosem grzybowym jest trochę tak jak z r Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Zupa borowikowa, dwukolorowa

Zupa borowikowa, dwukolorowa 238

Za czystą, postną zupą grzybową nie przepadam, ale zjem - zdecydowanie wolę taką kremową albo z kawałkami warzyw. Ponieważ sama zbieram grzyby więc susz mam właściwie za darmo :) Zupa, a właściwe dwie Zobacz więcej
Dzień dobry, Każdy kto mnie zna (więc moi stali czytelnicy też:)) wie, że jestem fanką grzybów. Nie chodzi tylko o ich smak, ale o kolory, kształty i niesamowite tekstury. Rok temu sprowadziłam sobie Zobacz więcej
Kasza z grzybami. Prosty pomysł na wykorzystanie jesiennych zbiorów.  Może być daniem samodzielnym. Fajnie komponuje się z jogurtowym czosnkowym sosem oraz sałatą i/lub carpaccio z czerwonych buraczkó Zobacz więcej
Borowik ceglastopory Boletus luridiformis nazywany regionalnie poćcem albo ceglasiem. Pojawia się już w maju a to znaczy, że już wiosną można wybrać się na wspaniałe grzybobranie ! Moje dania z poćcam Zobacz więcej