Przepis na botwinka

SmerfetkaGotuje
SmerfetkaGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smerfetkagotuje
Botwinka

Botwinka 977

Jak już nie raz mówiłam w tym roku odkrywam dawno zapomniane smaki dzieciństwa od kilku dni "chodziła za mną" botwinka, chociaż co do zasady z barszczem nie przepadam i miałam obawy czy smak siedzący Zobacz więcej
My Blueberry Corner
My Blueberry Corner Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
My Blueberry Corner
Botwinka

Botwinka 920

My Blueberry Corner by "jagodzianka"         Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Smaczna, sezonowa zupa z tych młodych buraczków smakuje najlepiej wczesną wiosną. … Przeczytaj cały a Zobacz więcej
dariaanna
dariaanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Skarbiec Kulinarny
Botwinka

Botwinka 1600

Opis: Botwinka to zupa z młodych liści i korzenia buraka ćwikłowego. Jest to moja ulubiona letnia zupa. Dzięki darom ogrodu, możemy latem rozkoszować się jej smakiem.  Zupy z botwinki nigdy nie gotuję Zobacz więcej
Aganiok
Aganiok Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchni Aganiok
Botwinka

Botwinka 353

Dzisiaj dzień targowy, wyruszam więc na poszukiwanie botwinki i szparagów. Botwinka już gościła niedawno na moim stole, szparagi jeszcze nie...  Tak więc zanim na dobre zacznę rozkoszować się moimi ul Zobacz więcej
KuchenneWariacje
KuchenneWariacje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Wariacje
Botwinka

Botwinka 2290

Barszcz czerwony to jedna z naszych ulubionych zup i moglibyśmy jeść go codziennie i na różne sposoby czy to z ziemniakami, jajkiem czy grochem. Teraz mamy okres na botwinkę więc powstała z niej pyszn Zobacz więcej
Kuchnia w Formie
Kuchnia w Formie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w Formie
Botwinka

Botwinka 472

W dzieciństwie jedyną zupą, jaka mi smakowała, była właśnie botwinka. Mama zawsze podawała mi ją z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Do tej pory co roku czekam, aż pojawi się na targu dorodna Zobacz więcej
mmagdaz
mmagdaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
przepisy-kulinarne.com.pl
Botwinka

Botwinka 605

Botwinka 11 maja 2013   Wegetariańskie, Zupy Składniki: pęczek botwinki (razem z małymi burakami), 2 małe marchewki, 1 mała pietruszka, 2 ziemniaki, kawałek selera, pęczek koperku, sok z połówki cytry Zobacz więcej
Aneta S
Aneta S Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sprawdzone Przepisy Misiaczka
Botwinka

Botwinka 254

Jedną z moich wiosennych zup jest botwinka.  Niestety botwinka jeszcze kupna, ale zupa wyszła pyszna. Składniki: 1 duży pęczek botwiny 2-3 ziemniaki 1-2 marchewki 2 łyżki masła wegeta Wykonanie: March Zobacz więcej
Madzik
Madzik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cookieszonki
Botwinka

Botwinka 114

Nie wiem jak Wy, ale ja co roku czekam na botwinę, na jej urokliwe i pyszne liście, na mikroskopijnej wielkości, lecz niezwykle aromatyczne bulwy. Czekam nie tylko na przygotowaną na ich bazie botwink Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog rodzinny
Botwinka

Botwinka 179

O wszystkim co ważne choć pozornie niepoważne... Botwinka Powolutku "ryneczek" wypełnia się nowalijką. Pierwsze koperki, szczypiorki, botwinka i inne pyszności czas więc zacząć wprowadzać w tegoroczne Zobacz więcej
PASJA NA TALERZU
PASJA NA TALERZU Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PASJA NA TALERZU
Botwinka

Botwinka 392

          Botwinka obok ogórków małosolnych, to dla mnie jeden ze smaków lata. Ogórki już były, więc czas na botwinkę!       Aby zupa była pyszna i esencjonalna, używam: 3 pęczki botwinki z buraczkami Zobacz więcej
bistro mama
bistro mama Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
bistro mama
Botwinka

Botwinka 725

Uwielbiam!! Ale pamiętam z dzieciństwa, że uciekałam przed tą zupą jak wampir przed czosnkiem :) Niektórzy botwinkę robią na samym wywarze z jarzyn, a ja wrzucam zawsze kawałeczek wędzonych żeberek lu Zobacz więcej
            Mam świadomość, że w ostatnim czasie na naszych blogach króluje botwinka :-)        Postanowiłam również skorzystać z naszych świeżych warzyw i ugotować zupę.       Składniki :       pęcze Zobacz więcej
Istria
Istria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje codzienne przyjemności
BOTWINKA

BOTWINKA 600

               Jest wiosna, jest i botwinka:) Powiedziała ta, która botwinkę jadła raz może dwa w życiu;) Jednak zawsze jak widzę młodą botwinkę, to czuję, że wiosna jest już w rozkwicie. W końcu post Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Picantecooking
Botwinka

Botwinka 447

       Znakomita wiosenno – letnia zupa z młodych liści i korzenia buraka, czyli botwinka przygotowana według dziecięcych wspomnień mojego męża Polaka. Zupa botwinka jest symbolem rozpoczynającego się Zobacz więcej
BabciaGotuje:)
BabciaGotuje:) Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UwagaBabciaGotuje
Botwinka

Botwinka 144

Witam Serdecznie Dzisiaj przygotowałam na obiad przygotowałam zupę botwinkę , dawno nie robiłam a że jest sezon na nowalijki więc to najlepszy czas na takie specjały :) Będziemy potrzebować : wywar 2 Zobacz więcej
IrenaB
IrenaB Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy od serca
Botwinka

Botwinka 274

Wiosna, a więc czas na nowalijki. Proponuję botwinkę, czyli zupę z młodych buraków, na wywarze z cielęciny. Moja mama podawała ją z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami ze skwarkami na osobnym talerzu. Ja Zobacz więcej
wolnasobota
wolnasobota Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wolnasobota
Botwinka

Botwinka 699

W kwestii zup wyznaję zasadę "mniej znaczy więcej". Zupa ogórkowa to przede wszystkim kwaśne ogóry, pieczarkowa to mnóstwo grzybów, a botwinka to badyle z buraczkami i niewiele więcej. BOTWINKA liść l Zobacz więcej
iwonaqchenne
iwonaqchenne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity blog kulinarny
Botwinka

Botwinka 919

Po ciężkostrawnej zimie, po wszystkich gęstych, tłustych zupach mających ogrzać nas w mroźne dni czas na coś lekkiego, wiosennego, oczyszczającego. Ma być wiosennie, niech będzie kolorowo, powinno też Zobacz więcej
panimagoga
panimagoga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki ogrodu
BOTWINKA

BOTWINKA 2022

Botwinka to jedna z naszych ulubionych letnich zup. Gotuję ją kilka razy w sezonie, dopóki są młode buraczki, a zimą wykorzystuję taką zamkniętą w słoikach (przepis tutaj). Jest lekka, smaczna i ładni Zobacz więcej

Botwinka, czyli zupa z botwiny - młodych buraków - to smaczna i zdrowa propozycja na wiosenny stół. Sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno. To ostatnie nie jest bez znaczenia w wiosenne i letnie dni, kiedy słońce nie tylko świeci coraz dłużej, ale i coraz intensywniej przypieka. Charakterystyczną cechą botwinki jest nie tylko ciemnoczerwony kolor, którego nadają jej buraki, ale też zielone liście, pływające w barszczu. Należy odnotować, że botwina (buraczane liście) nadają się do zjedzenia tak samo jak korzeń warzywa, a że są bogatym źródłem błonnika, to sycą, ułatwiają trawienie i... pomagają zachować wymarzoną wagę. Dzięki temu prostemu składnikowi botwinka staje się daniem, które nie tylko orzeźwia, ale też karmi i odżywia. Warto ją jeść przy anemii (buraki wspomagają produkcję czerwonych krwinek), zgadze (łagodzi objawy nadkwaśności) i dla poprawienia odporności, a to ze względu na bogactwo (w burakach) witaminy C , wapnia, magnezu, czy sodu.


Botwinka jest serwowana na różne sposoby. Zdeklarowani "mięsożercy" mogą przyrządzić ją na wywarze z kości, ale zupa ta sprawdza się również w wegetariańskiej wersji. Popularnym dodatkiem, zwiększającym odżywczość botwinki, jest ugotowane na twardo jajko. Dzięki niemu zupa stanie się nie tylko bardziej sycąca, ale zyska również walor wizualny. Biało-żóte połówki jajka pięknie kontrastują z czerwienią botwinki oraz zielenią pływającej w niej... botwiny.


Obecnie nietrudno jest zdobyć składniki na botwinkę przez cały rok, nie ma jednak wątpliwości, że owo danie najbardziej kojarzy się z wiosną i latem, właśnie wtedy najlepiej smakuje. Buraki nie są, rzecz jasna, jedynym rodzajem warzywa, które można w botwince wykorzystać. Wywar z selera, czy marchwi wzbogaci smak dania i stanie się źródłem dodatkowych składników odżywczych. Botwinkę można podawać klarowną (wywar jest przejrzysty) lub "zabielaną" mlekiem, czy serem. Jest to kolejny sposób na podniesienie kaloryczności dania, a także trick przydatny tym wszystkim, którzy potrzebują dostarczyć sobie większych dawek wapnia. Z tego między innymi względu dobrze jest zaprzyjaźniać z botwinką dzieci. Może się ona zresztą okazać ratunkiem w przypadku stroniących od wszelkich potraw niejadków. Liście buraka pobudzają apetyt, pomagają ustabilizować nastrój i są pożywne. (Nie bez znaczenia może być także czerwony lub różowy kolor zupy. Okazuje się, że ciepłe barwy wzmagają łaknienie.) Jeśli chcemy podać dziecku lub choremu pełnowartościowy, lekki posiłek, sięgnijmy po botwinkę! Tym bardziej, że powszechnie znane są jej właściwości odtruwające i odkwaszające. W przypadku niestrawności dobrze jest poratować się apetyczną zupką.


Botwinka wychodzi najlepiej, jeśli ugotujemy ją z dużej ilości wody. Część należy odlać, by pozbyć się z zupy nadmiaru szczawianów. Jeśli nie pociągają nas cierpkie smaki, możemy złagodzić delikatną goryczkę botwinki kulką ugotowanych ziemniaków. Kto zaś lubi czuć jedzenie mocno na języku, a wyraziste smaki mu niestraszne - niech spróbuje utrzeć do botwinki nieco rzodkiewki. Obok pieprzu jest to składnik, który doda naszej wiosennej zupce "zadziornego charakteru".