Przepis na buława

Powiązane przepisy:

Just My Delicious
Just My Delicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just My Delicious
Bułki Żytnie

Bułki Żytnie 1456

Jeżeli miałabym wybierać bułki prawdopodobnie w większości przypadków padłoby na malutkie bułeczki, na których można ułożyć rozmaite dodatki i z kilku połówek stworzyć pełen finezji posiłek dla paru o Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity blog
Mniszek pospolity

Mniszek pospolity 212

Mniszek pospolity (Taraxacum officinale) zwany inaczej: mniszkiem lekarskim, mleczem, dmuchawcem, wilczym zębem, hetmańską buławą, podróżnikiem, męską stałością. Gatunek rośliny z rodziny astrowatych. Zobacz więcej
„Rozpleciony warkocz smagał mnie po głowie, po oczach, po ustach. Chciałem go schwycić zębami. Właśnie wtedy, patrząc za warkoczem, potknąłem się o koszyk. Było w nim sporo jabłek. Podniosłem go z zie Zobacz więcej
Selery zwyczajne (Apium graveoleus L.) to gatunek roslin nalezacy do rodziny selerowatych,uprawiany przez czlowieka od ponad 2000 lat.Seler to prawdziwa kopalnia zdrowia,warto wiedziec co  kryje w sob Zobacz więcej
Kiedy wraz z nadejściem wiosny trawniki i łąki pokrywają się dobrze znanym”mleczem” to znak, że warto zajrzeć do starych książek zielarskich i odnaleźć w nich przepisy na przetwory z mniszka. Mniszek Zobacz więcej
Koper włoski jest jedną z najstarszych rodzin przyprawowych oraz leczniczych. Znajduje też swoje zastosowanie w kuchni, głównie jako przyprawa, lecz również jako składnik sałatek czy zup. Ja proponuję Zobacz więcej
sabina16
sabina16 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Sabiny
Baklawa

Baklawa 395

Bakława inaczej także baklawa lub baklava - deser rozpowszechniony zarówno w kuchni tureckiej, ormiańskiej, bułgarskiej jak i bałkańskiej. Klasyczną bakławę przygotowuje się z ciasta listkowego - zwan Zobacz więcej
kasia.szmul
kasia.szmul Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Awokado
Zielona Potrawka z Selera Naciowego

Zielona Potrawka z Selera Naciowego 98

Podstawowym składnikiem mojej potrawki będzie seler naciowy po który sięgam prawie codziennie ze względu na jego zdrowe właściwości. Czy wiecie że 10 dag łodygi selera to tylko 7 kcal a nać selera ma Zobacz więcej
Czyściec bulwiasty (Stachys affinis) jest małym warzywem korzeniowym pochodzącym z Azji,który  do Francji po raz pierwszy został sprowadzony w 1882 z Japonii.Francuska nazwa została nadana od miejscow Zobacz więcej
Bułeczki pszenne z Poolish Skoro powiedziało się A, trzeba powiedzieć B. Skoro zrobiło się Poolish, trzeba go wykorzystać. I tak wybór padł na delikatne bułeczki pszenne, odnalezione na hiszpańskojęzy Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Baklawa

Baklawa 603

Anna - Kulinarne Inspiracje
Anna - Kulinarne Inspiracje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Inspiracje
Baklawa

Baklawa 336

Zawsze wydawało mi się, że zrobić baklawę to nie lada wyczyn, dlatego nawet nie próbowałam zabierać się za nią sama. Zamiast tego robiłam to, co wszyscy - czyli kupowałam baklawę w sprawdzonych budkac Zobacz więcej
     Bardzo rzadko piekę te bułeczki, ale od czasu do czasu po prostu mam na nie "smaka". :)      Przepis dostałam od znajomej, która je zajada (zamiast białego pieczywa) ze względu na dietę, natomias Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Bulwy smażone

Bulwy smażone 777

Mamy początek maja, czyli sezon na mniszka. Warto wybrać się na łąkę i nazbierać trochę jego kwiatów (najlepiej robić to w godzinach przedpołudniowych - wtedy są najbardziej rozwinięte, a także mają w Zobacz więcej
gotowanie ze stylem
gotowanie ze stylem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie ze stylem
Baklawa

Baklawa 233

Dziś pokusiłam się o upieczenie baklawy – słodkiego ciasta dobrze znanego w kuchni tureckiej. Klasyczną baklawę przyrządza się z ciasta filo zapiekanego z orzechami (u mnie były to orzechy włoskie, ne Zobacz więcej
sniezka
sniezka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Śnieżka gotuje
Lawendowy kurczak

Lawendowy kurczak 58

Lawenda w kuchni jest w Polsce przyjmowana dość sceptycznie. Pokutuje przekonanie, że dodanie jej do dania sprawi, że będzie ono smakowało jak mydło. Nic bardziej mylnego! Lawenda, prócz interesująceg Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: