Przepis na bulion z kostki

Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
„bulion”

„bulion” 417

Nie używam kostek rosołowych, bulion/wywar gotuję sama. Oczywiście nie codziennie i za każdym razem gdy potrzebuję troszkę bulionu dodać do sosu. Gotuję raz na jakiś czas większą ilość i potem mrożę l Zobacz więcej
Sezon na rozgrzewające potrawy zaczął się już dawno. Jednak dzisiejszy śnieg (czy u Was też zrobiło się biało?) to już nie przelewki. Ubierajcie ciepłe kurtki i biegnijcie do warzywniaka. Pora ugotowa Zobacz więcej
Jak często mając na podorędziu mięso mielone przychodzi Wam do głowy, żeby nie smażyć kotleta, a go...ugotować? Mi jakoś zaskakująco rzadko. A szkoda i niby czemu? Przecież takie pulpeciki są równie s Zobacz więcej
Dziś będzie kontrowersyjnie, bo zaryzykuję stwierdzenie, że w obecnych czasach, mało kto potrafi wydobyć smak z czegokolwiek, bez użycia kostki bulionowej. Powszechnie dodawane są do zup, czy sosów. W Zobacz więcej
A więc tak, dowolna drobiowa kostka rosołowa, bulion w kostce lub bulionetka ma tak, jak na poniższym obrazku – składa się głównie z wody, soli, tłuszczu i cukru. Zła kura Mięsa z kury jest tam całe 0 Zobacz więcej
Pyszna zupa rybna  Przedstawiam przepis na świetną zupę rybną, którą przygotowuje się na bulionie z głów, ogonów i pozostałych po filetowaniu kręgosłupów karpia. Wszystkie odkrojone przy patroszeniu p Zobacz więcej
"KOSTKI ROSOŁOWE" DOMOWE Moje kostki to, żeby być precyzyjnym, słoiczek nadzwyczaj skoncentrowanego wywaru warzywnego :) Jak pisałam w przepisie na zupę z młodej kapusty :) robię taki słoiczek na bazi Zobacz więcej
Świeży bulion, to przepyszny dodatek do zup, risotto, czy kaszy. Nie da się ukryć, że kostki rosołowe to również bardzo przydatna rzecz w kuchni, choćby jako dodatek do sosów.  Poszperałam po internec Zobacz więcej
  Producenci przekrzykują się o to, czyje przyprawy bardziej przypominają babciny rosołek, czyje są bardziej naturalne, które najzdrowsze. Ja proponuję przygotować domowy koncentrat bulionu i być pewn Zobacz więcej
Czy wy również macie "alergię" na posmak pozostawiany po dodaniu kostek rosołowych/ warzywnych? Nie lubię tego smaku, a nie wspomnę już o szkodliwym składzie, bazującym na glutaminianie sodu i cukrze. Zobacz więcej
Prosta jarzynka . Tania. Smaczna.  Czas:40 minut Składniki :1/4 główki białej kapusty                    1 kostka bulionu drobiowego Knorra                    1 łyżka masła                    1 łyżecz Zobacz więcej
Środek lata, w domu 30’C i nie ma czym oddychać, a nam zachciało się zupy… Najlepiej szybkiej i lekkiej, takiej którą można zagryźć chlebem. Połączyłam w jeden kilka włoskich przepisów. Stracciatella Zobacz więcej
Z kostkami rosołowymi i innymi vegetami jest tak: każdy twierdzi, że to sama chemia, że nie ma jak domowy rosół z wiejskiego kurczaka i własnoręcznie wyhodowanych warzyw, ale wszyscy coś do tych domow Zobacz więcej
Wreszcie się załapał na zdjęcie. Składniki: 3 duże marchewki 2 średnie korzenie pietruszki 1/2 średniego selera 1 mała cebula 1/2 dużego pora (biała część) 1/2 pęczka natki pietruszki kilka listków la Zobacz więcej
Kostki rosołowe to wiadomo sama chemia. Nie martwi mnie to za bardzo z punktu widzenia zdrowotnego, bo nie jem ich przecież jak cukierków. Martwi mnie za to fakt, że są zwyczajnie niesmaczne.. Risotto Zobacz więcej
Kiedyś często używałam kostek rosołowych (chyba każdy przechodził przez ten okres), bo są łatwo dostępne i szybko można z nich przygotować bazy do różnych zup. Niestety nie wiadomo co w nich siedzi po Zobacz więcej
Rok szkolny niebawem i koniec beztroskiego czasu. Przyznam się wam szczerze, że tegoroczne wakacje strasznie mnie rozleniwiły w kwestii przygotowywania obiadów. Było przeważnie szybko i prosto. Jedliś Zobacz więcej
Duti
Duti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
A na stoliku...
Bulion w kostkach - inaczej

Bulion w kostkach - inaczej 212

Weekend to taki czas, gdy wszystkiego jest więcej. Czasu, posiłków, chęci by coś zrobić i możliwości, by było to przyjemne. W ciągu tygodnia wszystko ma być szybkie  i bezproblemowe - rzadko można sob Zobacz więcej