Przepis na bułki pate fermente

Ciabaty pochodzą z północnych Włoch i są we włoskiej kuchni tak popularne i lubiane jak bagietki we Francji. Po włosku słowo ciabatta oznacza „kapeć, łapeć”, a każdy region Włoch ma swoją odmianę ciab Zobacz więcej
„Pate ” z drobiowych wątróbek „Pate”  , to troszkę taki pasztet , tyle że z samych wątróbek . „Pate „, jak i fugara to wymysł francuskiej kuchni , która jak by o niej nie mówić , tego typu smarowidła Zobacz więcej
Cóż tu dużo mówić czy się rozpisywać. Jeden z najlepszych. Nie może być inaczej, przepis samego J. Hamelmana. Jeżeli jesteśmy na diecie BoP, musimy pominąć miód a w zamian dodać odrobinę cukru (np. ci Zobacz więcej
Ostatnio dużo u mnie chlebów. Nie wiem dlaczego. Chyba przestaje nad tym panować, czas na upieczenie chleba znajduję zawsze. Teraz odrabiam wcześniejszą lekcję z Weekendowej Piekarni po godzinach czyl Zobacz więcej
Chleb Hamelmana z mąki pszennej chlebowej i razowej w proporcji 50/50, przygotowany na Pâte Fermentée, czyli zaczynie z mąki, wody, drożdży i soli. Prosty, szybki, o przyjemnej strukturze miękiszu, a Zobacz więcej
marcinh
marcinh Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Grahamka, weka i kajzerka
Pâte fermentée

Pâte fermentée 88

Składniki na 160 g Pâte fermentée: 100 g mąki pszennej 64 g wody letniej 1 g drożdży świeżych (lub 0,3 g drożdży instant) 1 g soli Wymieszaj dokładnie składniki i zagnieć do uzyskania kształtu kuli o Zobacz więcej
marcinh
marcinh Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Grahamka, weka i kajzerka
Pâte fermentée razowe

Pâte fermentée razowe 75

Pâte fermentée razowe, nie z mąki białej, podnosi walory smakowe pieczywa. Może być to pozostawiony kawałek ciasta chlebowego z poprzedniego wypieku, lub też specjalnie przyrządzony zaczyn na nowy wyp Zobacz więcej
Już wiecie, że my lubimy wątróbkę, zarówno drobiową, wieprzową, czy też inną. Ostatnio pokazałam Wam przepis na przygotowanie pieczonej wątróbki z jabłkami i suszonymi śliwkami. Każdy powinien pamięta Zobacz więcej
Żabka
Żabka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Healthy Craving
Fougasse z oliwkami Hamelmana

Fougasse z oliwkami Hamelmana 115

Amber, dziękuję za zaproszenie! Drugi raz biorę udział w akcji wspólnego pieczenia, a już pokochałam te wirtualne spotkania w kuchni.  Dziś prezentujemy fougasse wg. przepisu J. Hamelmana z książki "C Zobacz więcej
Mój księgozbiór powiększył się o nową pozycję, autorstwa Jeffreya Hamelmanna. Oczywiście należy natychmiast chociaż jeden przepis wypróbować, ale który tu wybrać?  Wybrałem chleb pszenny z ziarnem psz Zobacz więcej
EdithS
EdithS Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Quatro Stagioni
Pate' d'oca

Pate' d'oca 71

Pasztet z gęsi Ecco la ricetta per il pate' d'oca, QUI la ricetta per il brodo d'oca. Ingredienti: la carne disossata di 1/2 oca 250 g di fegato d'oca e fegato di vitella 250 g di lardo 100 g di pane Zobacz więcej
Chleby piekę już od dwóch lat. Regularnie, co drugi, trzeci dzień, wyciągam z piekarnika piękne, parujące bochny.  Początkowo przerabiałam wszelkie przepisy jak leci. Część chwaliłam, jednakże większo Zobacz więcej
16 października to Światowy Dzień Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji, od wielu już lat, Zorra zaprasza piekących i gotujących blogerów do wspólnego o Zobacz więcej
Chleb naprawdę wyjątkowy dzięki dodaniu do niego cebuli nabiera on lekko słodkiego smaku ale także niewiarygodnego aromatu. Razem w połączeniu z oliwą z oliwek tworzy pyszną nutę smakową na podniebien Zobacz więcej
Tak, tak-wiem.. Ponownie zapomniałam, ponownie zamilkłam! Ale powód niejako ważny-finał BlogerChefa miał miejsce w tenże weekend :) Wszystko Wam opowiem już w kolejnym poście, spokojnie :) Ale uprzedz Zobacz więcej
Cóż tu dużo mówić czy się rozpisywać. Jeden z najlepszych. Nie może być inaczej, przepis samego J. Hamelmana. Jeżeli jesteśmy na diecie BoP, musimy pominąć miód a w zamian dodać odrobinę cukru (np. ci Zobacz więcej
Chleb Hamelmana z mąki pszennej chlebowej i razowej w proporcji 50/50, przygotowany na Pâte Fermentée, czyli zaczynie z mąki, wody, drożdży i soli. Prosty, szybki, o przyjemnej strukturze miękiszu, a Zobacz więcej
Patrycja
Patrycja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Trufla
French bread. World Bread Day 2011.

French bread. World Bread Day 2011. 189

Na tegoroczny Międzynarodowy Dzień Chleba wybrałam przepis na pieczywo, które może przygotować każdy, nie potrzeba do niego zakwasu a jedynie mąki, odrobiny drożdży i trochę cierpliwości. Cierpliwości Zobacz więcej
poserbaby
poserbaby Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Planet Kitchen
The Ultimate Baguettes

The Ultimate Baguettes 26

The Ultimate Baguettes added: 2012, February 21 Makes 6 x 25 cm baguettes. Ingredients: 600 grams plain flour (T55) 150 grams pate fermente 50 grams active white levain 500 grams milk (semi skimmed) 3 Zobacz więcej
Gucio
Gucio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchniaGucia
Chleb "Pięć Ziaren" na pate fermente

Chleb "Pięć Ziaren" na pate fermente 49

Kolejny pszenny wypiek. Tym razem, wyjątkowo, bez zakwasu !!! ale z ziarnami :-) Źródło wg Tatter na cincin i oczywiście u Mistrza Hamelmana. Chleb "Piec Ziaren" na pate fermente Soaker: 80g lamanego Zobacz więcej