Przepis na burger

Rudaa
Rudaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
http://rudaakuchnia.blog.pl/
Burgery

Burgery 297

Madleine
Madleine Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Seven days in sunny june
Wegetariańskie burgery

Wegetariańskie burgery 1155

Wegetariańskie burgery Dziś danie które w sumie nie potrzebuje przepisu :) Wegetariańskie burgery z kotletem sojowym Wariacji może być wiele. Z przeróżnymi dodatkami. Napiszę jak było u mnie :) Wegeta Zobacz więcej
Co może być lepszego od pełnoziarnistej, grillowanej bułki, koziego sera, pieczonych, aromatycznych buraczków i wege burgera? :) Uwielbiam! Uwierzcie mi, w smaku burgery są pyszne. Jadam mięso od czas Zobacz więcej
Zwegowani.pl
Zwegowani.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zwegowani.pl
Wegańskie burgery

Wegańskie burgery 905

Wegańskie burgery Zdrowe, różowe, pyszne wegańskie burgery Oczywiście można do śmierci toczyć dyskusję na temat nazwy, ale według mnie te wszystkie dywagacje, jak się powinno nazywać potrawy wegetaria Zobacz więcej
Magdalena Z
Magdalena Z Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biały Fartuszek
Burgery

Burgery 453

Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Burger lepszy niż w Burger King

Burger lepszy niż w Burger King 220

Burgery wciąż pozostają na topie wśród trendów szybkich przekąsek. W całej Polsce powstało mnóstwo restauracji specjalizujących się przyrządzaniu bułek z kotletem w środku, a ich wybór jest naprawdę o Zobacz więcej
wegefuzja
wegefuzja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wegefuzja
Tofu-burgery

Tofu-burgery 1143

Wiadomym jest, że burgery pochodzące z kuchni amerykańskiej są chyba najpopularniejszym daniem typu fast food wśród mięsożerców. Jednak nie muszą być niezdrowe! Próbowaliście kiedyś zrobić burgery z t Zobacz więcej
niby nic
niby nic Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Niby nic - a pupa rośnie
Burger

Burger 48

Domowy fast food? Na pewno zdrowszy niż typowych fast foodach ;) Szybkie no i smaczne ;) Polecam :)  Potrzebujemy:  burgery (wyszło mi 11szt): - 900g karkówki zmielonej, - 25 okrągłych, małych krakers Zobacz więcej
MałgosiaZ
MałgosiaZ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki Alzacji
Domowy burger

Domowy burger 764

Domowy burger z sosem czosnkowo pieprzowym przepisu Rafała Składniki: na 4 burgery 400g mięsa mielonego od szynki 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili sól, pieprz do smaku 4 bułki hamburgerowe z sez Zobacz więcej
Pyszne Kadry
Pyszne Kadry Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Kadry
Burgery  z soczewicy

Burgery z soczewicy 1549

Burgery z soczewicy Raz za czas nachodzi mnie ochota na hamburgera. Znacie to prawda:-) Zanim jednak zrealizuję swoje pragnienie i popędzę do najbliższego fast fooda zapala mi się w głowie kontrolna l Zobacz więcej
Dalsza część moich burgerów z małym opóźnieniem. Składniki na kotlety (5 sztuk po 150g): 75dag mięsa mielonego z łopatki 1 żółtko pół łyżeczki gałki muszkatołowej   pieprz natka pietruszki Wszystkie s Zobacz więcej
CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
CooLinarNy
Wege burger/Falafel burger

Wege burger/Falafel burger 314

Był już wege burger z soczewicy, dzisiaj z cieciorki. Burgera zrobiłam przerobiwszy nadmiar hummusu. Czyli mielisz ciecierzycę (np. z puszki lub namoczoną przez noc i gotowaną ok.2h) z czosnkiem i prz Zobacz więcej
justylla
justylla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Readeat.pl
Wegańskie burgery

Wegańskie burgery 764

Krwiste buraczane burgery z kaszy bulgur, nasion słonecznika i sezamu. Idealne w roli tradycyjnych mielonych. Bardziej nowocześnie w bułce z awokado, czerwoną cebulą i kiełkami. Przepis z „Color me ve Zobacz więcej
aziem2121
aziem2121 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Git Mallina
Burger !

Burger !  1316

============================ Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oneginetatopa
Burger Kitchen vs Burger Mój

Burger Kitchen vs Burger Mój 130

W najnowszym Runner’s World jest mój wywiad z Tomkiem, z Burger Kitchen. Na sam koniec szef kuchni proponuje  przepis na burgera dla biegacza. Ja mam swój, trochę różnimy w kwestii dodatków, to co jes Zobacz więcej
cosdobrego
cosdobrego Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coś dobrego
Burgery

Burgery 634

Burgery i ja to miłość trudna i bolesna. Kocham dobrze nadziane soczyste burgery - uwielbiam po prostu pyszną bułkę nadzianą kotletem z sosem i warzywami. Kotlet nie musi być mięsny - bo bardzo smakuj Zobacz więcej
kabamaiga
kabamaiga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sto kolorów kuchni
Burgery

Burgery 582

Dzisiaj chciałam Wam pokazać dwa przepisy, które powstały na potrzeby publikacji w Świecie Kominków.  Przepisy na dwa rodzaje burgerów.  Jedna dla mięsożerców, a druga wegetarian.  Burgery te można pr Zobacz więcej
czerwonygupik
czerwonygupik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
czerwony gupik
Burgery

Burgery 32

Burgerem nazywam kotlet mięsny czy niemięsny przyrządzony w celu podania w burgerze, czyli całemu zestawowi bułka + burger + dodatki. Jakby trochę incepcja, więc dziś dwa posty o tej samej nazwie, jed Zobacz więcej
Shabbyeat
Shabbyeat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ShabbyEat
Burger wołowy

Burger wołowy 10518

Muszę przyznać, że już kilka razy próbowałam robić burgery wołowe. Niby prosta sprawa, ale jednak nie zawsze smakowały tak jakbym sobie tego życzyła. Tym razem udało się zrobić coś idealnego. Jest z n Zobacz więcej

Burger jest powszechnie znany. To danie typu fast food, które chyba najbardziej wyewoluowało z budek dworcowych do najlepszych restauracji. Dawniej robione ze średniej jakości mięsa, obkładane marnymi dodatkami stanowiło najszybsze, sycące i tłuste danie dla ludzi wracających z całonocnych imprez. Teraz przygotowanie burgera to prawdziwa sztuka, a burgerownie wyrastające jak grzyby po deszczu serwują coraz wymyślniejsze smaki i sposobu podania.

Najlepszy burger można zrobić również w domu, przygotowując go według indywidualnych preferencji. Najważniejsze, aby mięso użyte do dania było chude i pochodziło ze świeżego kawałka antrykotu, karkówki, szpondra lub mięsa krzyżowego z polędwicą. Jeśli mięso okazuje się zbyt chude, warto do niego dodać tłuszcz wołowy tak, aby na 8 części mięsa przypadały dwie części tłuszczu. Przy przygotowaniu kotletów warto wiedzieć, że mięso się skurczy, więc lepiej zrobić walec o średnicy ok. 2 cm większej, niż bułka. Dobre mięso nie musi być nawet specjalnie doprawione. Wystarczy pieprz i sól, przy czym polecamy solić mięso już uformowane, bowiem sól dodana przy wyrabianiu masy może rozpuszczać cenne białka i obniżać wartość odżywczą kotletów.

Mięso musi być też dobrze wysmażone, ale nieprzesuszone i mieć postać miękkiego, soczystego dysku. Idealne kotlety smaży się po ok. 3 min z każdej strony. Najlepiej wychodzą burgery smażone na patelni żeliwnej. Najgorszym rozwiązaniem jest patelnia grillowa nierównomiernie wysmażająca mięso. Poza tym odradzamy smażenie kotletów na tłuszczu. Lepiej przed mięsem podsmażyć boczek, który nie tylko może być użyty do kompozycji dania, ale również stanowić źródło smaku i odpowiednią ilość tłuszczu do smażenia. Można też zastosować smalec lub gęsi tłuszcz, ograniczając jednak mocno jego ilość.

Bardzo ważne są również dodatki. Tutaj, co prawda, istnieje pełna dowolność, ale warto pamiętać, że warzywa, sałaty zielone, kiełki i inne dodatki sezonowe typu konfitura z cebuli zimą czy blanszowane warzywa, powinny być wyjątkowo świeże i najwyższej jakości. Osobny temat stanowią burgery wegetariańskie, w których istotną zmianę przechodzą kotlety, w tym wypadku robione z soczewicy, ciecierzycy, warzyw i fasoli czerwonej czy zielonego groszku. Smaki te można dowolnie komponować pamiętając, aby kotlet nie był zbyt gruby i nie rozpadał się. Ten z soczewicy będzie najtwardszy i zbity. Pozostałe zaś warto „zagęścić” bułką tartą, płatkami owsianymi, kaszką manną. Pozostałe dodatki raczej nie stanowią kłopotu i są praktycznie identyczne z wersjami mięsnymi. Należy jedynie pamiętać, że burgery wegetariańskie powinny być dobrze doprawione, gdyż zarówno kotlety, jak i dodatki mogą być mdłe i bez wyrazu. Do masy na kotlety warto więc dodać więcej pieprzu, chilli, czosnek, zaś w dodatkach umieścić np. sos czosnkowy, ketchup, sos w typie tzatziki.

Bułka również jest ważna, choć stanowi jedynie dodatek do mięsa. Powinna być jednak świeża, najlepiej wyrabiana na zakwasie. Może być pszenna, razowa, wieloziarnista. Niezależnie więc, czy wybierzemy wersję mięsną, czy wegetariańską, postawmy na najlepszej jakości produkty, świeżą sałatę, jędrne pomidory czy idealnie skomponowane sosy. Zachęcamy do własnych prób. Burger może być naprawdę daniem wyśmienitym!