Przepis na carbonara

Gotuj z Werą
Gotuj z Werą Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Werą
Carbonara

Carbonara 673

Carbonara Składniki na porcje na dwie osoby: 200g boczku pokrojonego w kostki 2 duże jajka bądź 3 małe 100g parmezanu 300g makaronu spaghetti masło do smażenia Przygotowanie: Gotujemy makaron w posolo Zobacz więcej
siłasmaku
siłasmaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Siłasmaku
Carbonara

Carbonara 522

Panicznie boję się surowego mięsa i jajek. Przygotowanie masy do ciasta albo kogel-mogel przeraża mnie najbardziej. A podobno mój tato w dzieciństwie wypijał surowe jajka, chwilę wcześniej zniesione p Zobacz więcej
uszepti
uszepti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne Przepisy
Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara 610

Przepis na spaghetti carbonara. Zobacz jak zrobić spaghetti carbonara łatwo i szybko. Spaghetti carbonara, to pyszna potrawa, która pochodzi z regionu Rzymu. Została wymyślona przez alianckich żołnier Zobacz więcej
codojedzenia
codojedzenia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
www.codojedzenia.pl
Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara 200

Makarony i sosy do makaronów Włoskie Spaghetti carbonara 2012/05/18 , Gosia Ten makaron pamiętam z dzieciństwa, bo moja mama bardzo często go robiła. Wtedy nie wiedziałam, że taki makaron z boczkiem i Zobacz więcej
Spaghetti carbonara to jedno z moich ulubionych smaków z dzieciństwa… i wbrew pozorom nie – nie wychowałam się we Włoszech :) Taki makaron często robiła mi moja Babcia, która zapewne nawet nie wiedzia Zobacz więcej
CudaiCudeńka
CudaiCudeńka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cuda i cudeńka
Carbonara

Carbonara 305

Pamiętam dobrze euforię i radość. Pamiętam również obolałe nogi i pęcherze na stopach. Pamiętam nawet zakwasy na "piszczelach"- tak, tak wiem, że to kości. Ogólnie rzecz opisując byłam podniecona, zaj Zobacz więcej
Shinju
Shinju Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne wędrówki Shinju
Carbonara

Carbonara 633

Zazwyczaj carbonara przygotowywana jest z użyciem makaronu spaghetti. Ja postanowiłam się wyłamać i przyrządzić to popularne danie z makaronem spighe, którego zostało mi trochę w paczce :) Wyszło równ Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Carbonara

Carbonara 451

Z pełną premedytacją pominęłam w tytule „spaghetti”, bo sama użyłam świeżego, jajecznego tagliatelle, a że nie o makaron, a o sos tu chodzi, luka to mała. Przy okazji przyznać się Wam muszę do mojego Zobacz więcej
Fotokulinarnie
Fotokulinarnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fotokulinarnie
Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara 116

Oryginalne, włoskie spaghetti carbonara – perfekcyjne, z kremowym sosem z żółtek, z dodatkiem guanciale lub pancetty, sera pecorino i czarnym pieprzem. Idealne! To danie błyskawiczne, które przyrządzi Zobacz więcej
izabela
izabela Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
piekielna kuchnia Izabelli
Carbonara !

Carbonara !  1269

Podjełam współpracę z makaronami czaniecki więc teraz pewnie na moim stole częściej będą gościć makarony. W sumie tych makaronów nawet nie trzeba za bardzo przedstawiać , większośc je zna i ceni ,  ja Zobacz więcej
czarrna
czarrna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
czarrna od kuchni
Carbonara

Carbonara 428

Makaron w aksamitnym serowo-jajecznym sosie. Składniki 30 dkg makaronu 10 dkg szynki parmeńskiej lub boczku 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 ml śmietany 12% 3 jajka 10 dkg żółtego sera … Czytaj dalej Carb Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
CARBONARA

CARBONARA 511

W grudniu na Fanpage'u obiecałam Wam przepis na moją wersję spaghetti carbonara. To jedno z  najsmaczniejszych dań z makaronem, jakie można sobie wyobrazić. Nie napiszę, że jest łatwe, choć można je r Zobacz więcej
Opalanka
Opalanka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niebo na talerzu
Spagetti carbonara

Spagetti carbonara 1794

Rodowici Włosi wykonują go na różne sposoby przysięgając, że tylko ich przepis jest właściwy. Być może są jakieś ortodoksyjne szkoły gotowania tego makaronu, ale to zupełnie umowne historie i trzymać Zobacz więcej
bosko-bo-wlosko
bosko-bo-wlosko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
bosko-bo-wlosko
Carbonara

Carbonara 1143

Genialnie prosta wizja obiadu włoskich górników. CARBONARA Składniki: (porcja dla 2 osób) 100 g spaghetti, 200 g wędzonego boczku w plasterkach, olej z pestek winogron, 3 jajka,  parmezan lub pecorino Zobacz więcej
Wege carbonara, jeśli to wciąż carbonara - Trawka Cytrynowa Trawka Cytrynowa | O jedzeniu ze smakiem Strona główna Indeks przepisów O nas Kontakt WSPÓŁPRACA & PORTFOLIO Wege carbonara, jeśli to wciąż Zobacz więcej
basjula
basjula Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BasJulowe pasje
Carbonara

Carbonara 105

Witajcie :) Dziś istne walentynkowe szaleństwo w blogosferze i nie tylko :) My jednak odejdziemy odrobinę od tej serduszkowej tematyki i przedstawimy Wam przepis na jeden z prostszych makaronów, czyli Zobacz więcej
polarbear
polarbear Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia u Czarownicy
Carbonara

Carbonara 471

Składniki: Śmietana 36% - 200ml boczek wędzony - 100g ser najlepiej parmezan bądź podobny natka pietruszki Makaron: dowolny ja zastosowałem świderki, ale najlepsze są wstążki Tagiatelle. Wtedy otrzyma Zobacz więcej
Ebi
Ebi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
marta loves cooking
Carbonara

Carbonara 1526

Z całą pewnością makaron ala carbonara jest moim ulubionym. Przygotowanie go jest idealnym pomysłem na szybki i sycący obiad. Podany przepis jest bardzo smaczny, lecz każdy może zmieniać według prefer Zobacz więcej
jagienka
jagienka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sierotka marysia w kuchni
Carbonara

Carbonara 104

Spaghetti carbonara jest, jak dla mnie, totalnym hitem. Jest to rodzaj dania podobnego do Tortilla de patatas - proste, składające się z kilku składników które większość z nas ma w domu, szybkie i zas Zobacz więcej
slodkiepasje
slodkiepasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodkie Pasje
carbonara.

carbonara. 2073

Moją dzisiejszą makaronową propozycją dla Was jest carbonara. Jeden z niewielu makaronów jakie jada mój przyszły Mąż :) Dlaczego? Jest w nim boczek i szynka.. dużo szynki :) Aksamitny sos z dodatkiem Zobacz więcej

Carbonara jest tradycyjnym sosem kuchni włoskiej. Składa się z bekonu, parmezanu oraz jajek. Sos carbonara podaje się najczęściej z makaronem spaghetti. Jedna z teorii głosi, że potrawa ta pochodzi z okresu II wojny światowej, gdy w Rzymie stacjonowali amerykańscy żołnierze. Mieszali oni swoje racje jajek i bekonu z tamtejszym makaronem. Prawdopodobnie jednak carbonara jest dużo starsza. Nazwa tej potrawy może pochodzić od ulicznych sprzedawców węgla (carbonari), którzy sporządzali ją na swoich piecykach węglowych. Bez względu jednak na pochodzenie, połączenie jajek z bekonem i serem nadaje potrawie niezwykły smak i aromat. Carbonara jest potrawą, którą przygotowuje się w łatwy i szybki sposób. Jest to niewątpliwy plus, szczególnie w sytuacji, gdy zależy nam na czasie, a jednocześnie chcemy przygotować smaczny i sycący obiad dla całej rodziny.

Oryginalna carbonara składa się zaledwie z kilku składników. Oprócz makaronu spaghetti należy zaopatrzyć się w podgardle wieprzowe lub boczek, jajka, ser typu parmezan, oliwę z oliwek, sól oraz gruboziarnisty pieprz. Makaron należy ugotować w osolonej wodzie na półtwardo (al dente). Na patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy makaron. W osobnej misce mieszamy jajka ze startym serem. Gorący makaron z boczkiem dodajemy do jajek i szybko mieszamy. Gotowe spaghetti carbonara doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Ważną zasadą jest, aby nie dodawać jajek na patelnię, ponieważ się zetną i powstanie jajecznica z makaronem. Przepis ten jest przepisem klasycznym, jednak istnieje wiele jego modyfikacji. Carbonara doskonale smakuje z dodatkiem śmietany, którą należy dodać do jajek z serem i dokładnie wymieszać. Ta wersja spaghetti carbonara jest jednak znacznie bardziej kaloryczna. Aby ją nieco odchudzić, boczek po podsmażeniu można odsączyć na papierowym ręczniku. Carbonara dobrze komponuje się również z dodatkiem pieczarek. Gotową potrawę można natomiast posypać posiekaną natką pietruszki. Jeżeli chcemy, aby carbonara była nieco mniej tłusta, zamiast boczku możemy użyć filetu z kurczaka. Śmietanę możemy natomiast zastąpić jogurtem naturalnym (np. greckim) lub serkiem mascarpone, a makaron pszenny makaronem pełnoziarnistym. Ta wersja spaghetti carbonara dostarczy o wiele mniej kalorii niż tradycyjna oraz nie wpłynie negatywnie na poziom naszego cholesterolu. Ciekawą propozycją jest dodanie do sosu podsmażonej na oliwie z oliwek cukinii. Spaghetti carbonara możemy zaserwować także z filetem z tuńczyka, którego należy pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć wraz z cebulą na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Całość mieszamy z roztrzepanym żółtkiem i makaronem. Spaghetti carbonara można także zapiec w piekarniku. Wystarczy gotowy makaron z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego nasmarowanego oliwą, wierzch potrawy posypać tartym parmezanem i zapiec do momentu, aż ser się przyrumieni. Tego typu makaronowa zapiekanka sprawdzi się na różnego typu imprezach rodzinnych i towarzyskich.

Choć klasyczna carbonara jest potrawą mięsną, można przygotować ją także w wersji wegetariańskiej. Aby nie podawać samego makaronu z sosem, można do potrawy dodać ugotowaną marchewkę i pietruszkę. Dobrym dodatkiem będą także pieczarki lub grzyby (np. prawdziwki). Bez problemu możemy przyrządzić także wegańską wersję carbonara, czyli bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego. Na patelni należy podsmażyć drobno posiekaną cebulkę oraz tofu pokrojone w kostkę. Następnie dodajemy mleko roślinne (np. sojowe, owsiane, ryżowe) i czosnek. Aby nadać lekko serowego posmaku potrawie, do sosu dodajemy płatki drożdżowe. Całość mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy makaron oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki. Wegańska wersja spaghetti carbonara znacząco różni się od oryginalnej, jednak stanowi pewną jej namiastkę i może być ciekawym urozmaiceniem dla tradycyjnego przepisu. W każdej z wyżej wymienionych wersji carbonara smakuje jednak równie dobrze i może być doskonałym pomysłem na szybki obiad lub kolację. Potrawa nadaje się również do zabrania na lunch do pracy. Jest bowiem jednogarnkowa i łatwa do odgrzania.