Przepis na cebularz

Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
Cebularze

Cebularze 818

Baczni obserwatory wiedzą, że pochodzę z Lubelszczyzny. Jednym z najbardziej popularnych lubelskich przysmaków są cebularze, zwane przez wielu "cebularzami lubelskimi". Kiedy przeprowadziłam się na st Zobacz więcej
PustyKociołek
PustyKociołek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pusty kociołek
Cebularze

Cebularze 299

Ech, jedna na uczelni, druga w pracy i jakoś tak nie mamy czasu na wspólne kucharzenie. Jak coś się ugotuje, to nie ma komu zrobić ładnego zdjęcia; a jak już byłoby komu zrobić fotki to na gotowanie n Zobacz więcej
Cynamon i kardamon
Cynamon i kardamon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cynamon i kardamon
Cebularze

Cebularze 422

Mój mąż je uwielbia. Cebularze, bo o nich mowa, zawsze wzbudzały we mnie mieszane uczucia, z jednej strony bardzo lubię cebulę, z drugiej strony, cebularze ze sklepu nigdy mi nie smakowały. Postanowił Zobacz więcej
brunetkawkuchni
brunetkawkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
brunetkawkuchni
Cebularze…

Cebularze… 450

Cebularze to dla mnie jeden ze smaków może nie dzieciństwa, ale młodości na pewno. Można je dostać praktycznie w każdym … Czytaj dalej Zobacz więcej
Moje Małe Czarowanie
Moje Małe Czarowanie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Cebularze

Cebularze 95

. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ..... Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Cebularze

Cebularze 192

                           Tak sobie czytałam różne opinie na temat cebularzy. Postanowiłam je zrobić bo tak mnie skusiły zdjęcia na blogu u Pyzy, że wzięłam byka za rogi i wzięłam się za cebularze. J Zobacz więcej
Młoda mama gotuje...
Młoda mama gotuje... Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Młoda mama gotuje...
Cebularze

Cebularze 972

Uwielbiamy cebularze, to taki nasz regionalny przysmak To placki pszenne, wywodzące się z kuchni żydowskiej, pokryte cebulą i makiem, charakterystyczne dla Lubelszczyzny. Tradycyjne cebularze posiadaj Zobacz więcej
wkrainiesmaku
wkrainiesmaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W Krainie Smaku
Cebularze

Cebularze 494

Cebularz lubelski, czyli prosty placek drożdżowy z cebulą i makiem. Wywodzi się z kuchni żydowskiej. Początkowo cebularze wypiekali Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Po wojnie tradycję tę przejęli p Zobacz więcej
Magda G
Magda G Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kolorowa Kuchnia Magdy
Cebularze

Cebularze 203

Natalinkax
Natalinkax Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kucharzenie Nastolatki
Cebularz

Cebularz 388

od dłuższego czasu ,chodzą mi po głowie  CEBULARZE .. fakt ,faktem nie lubię bawić się z drożdżami ,gdyż zabiera to sporo czasu ,ale czego się nie robi ,by rozpieścić swoje podniebienie i partnera. Di Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bajkorada
Cebularze

Cebularze 901

Beatrice
Beatrice Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia w zieleni
Cebularze

Cebularze 857

Pierwszy raz je robiłam i muszę przyznać, że pokochałam miłością dozgonną. Pyszne, absolutnie pyszne! Lekko kruche ciasto w połączeniu z bardzo aromatyczną cebulką z dodatkiem kminku (którego w sumie Zobacz więcej
burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
burczymiwbrzuchu
Cebularze

Cebularze 441

Gdy odwiedzam piekarnie, aby kupić coś na szybko do przegryzienia, często zamiast oklepanej drożdżówki wybieram wytrawne wypieki. Mini pizze, paszteciki z kapustą albo cebularze. Popularne cebularze l Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Cebularz

Cebularz 415

ilka_86
ilka_86 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Cebularze Lubelskie

Cebularze Lubelskie 1025

Zgadza się. Cebula jest krojona i podlewana oliwą/olejem na dzień przed. Wiem to od znajomego z piekarni. Taki zresztą ma być chroniony sposób, zawarty we wniosku o rejestrację w UE. Same Cebularze ró Zobacz więcej
cieszsiesmakiem.pl
cieszsiesmakiem.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
cieszsiesmakiem.pl
CEBULARZE

CEBULARZE 110

A co to takiego? –  zapytała mnie kiedyś koleżanka z zachodu Polski. Zdębiałam. Jak to co? Chrupiący, pyszny, najlepszy prosto z pieca. To tak jakbym tłumaczyła co to jest słońce! A jednak nie wszyscy Zobacz więcej
milk_chocolate84
milk_chocolate84 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wypieki z Pasją
Cebularze

Cebularze 536

A właściwie to coś a'la cebularz ;) Ciężko mi bowiem powiedzieć czy robi się je właśnie w ten sposób. Po prostu trafiłam w zamrażalniku na kulę ciasta z tego przepisu i wyobraziłam je sobie z warstwą Zobacz więcej
joanna.izabela.chmielewska
joanna.izabela.chmielewska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mojprzepisna.pl
Cebularze

Cebularze 147

mojprzepisna.pl | Cebularze Ehhh już od dawna chodziły za mną cebularze. Lublin to moje rodzinne miasto i aż wstyd, że dopiero teraz się za nie zabrałam. Przepis znalazłam na stronie o Lublinie, jest Zobacz więcej
Pluskotka
Pluskotka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rodzinka od kuchni
Cebularze

Cebularze 593

Pierniczki licencjackie » Cebularze Bardzo lubię cebulę i byłam pewna, że kiedyś zrobię cebularze, które znalazłam u Zauberi. Nie byłam wierna przepisowi i stąd nie mogę nazwać Cebularzy lubelskimi. Z Zobacz więcej

Cebularz najbardziej popularny jest na Lubelszczyźnie. To wypiek zarejestrowany w Komisji Europejskiej, jako produkt chroniony, o znaczeniu geograficznym. Dlatego prawdziwe cebularze, wypiekane tradycyjnie, gwarantują wysoką jakość produktu.

Cebularze lubelskie wyróżniają się więc dużą średnicą, dochodzącą do 20 cm, dobrze wyrośniętym, ciastem, chrupiącym z zewnątrz i delikatnym wewnątrz. Istotne jest nadzieje cebularzy. Każdy ma zeszkloną cebulę pokrojoną w kostkę, gotowaną w wodzie i zmieszaną z niebieskim makiem, ułożoną równą warstwą w zagłębieniu pośrodku wypieku. Cebularz zawsze wypiekany jest krótko i w wysokiej temperaturze. Pozwala to uzyskać jego wyjątkowy smak i aromat.

Oczywiście istnieją również inne wersje cebularza. Nazywane są wówczas bułkami cebulowymi, pizzami cebulowymi, ze względu na zastrzeżoną nazwę rodzimą. Wówczas dodaje się do nich pieczarki, żółty ser, ulubione wędliny. O ile więc nie pokusimy się o wypiek tradycyjnego cebularza lubelskiego, to każdy może stworzyć jego wersję, która prawdopodobnie będzie smaczna i aromatyczna.