Przepis na chleb na zaczynie biga

W Piekarni Amber upiekliśmy chleb z przepisu Jacka prowadzącego bloga Przepisy na domowy ser i chleb. Chleb wspaniały, o gąbczastym miękiszu, niezwykłym smaku i uroku. Dla nas ważną cechą jest możliwo Zobacz więcej
W sierpniu Piekarnia Amber zaproponowała bardzo ciekawy przepis, pochodzący z bloga Jacka – chleb z sezamem na zaczynie biga. Moją ciekawość wzbudziły zaczyn biga (jak zawsze :)) i sezam jako dodatek. Zobacz więcej
Na zaproszenie Amber z bloga http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ wzięłam udział w sierpniowej Piekarni. Razem z innymi Piekarkami i Piekarzami piekłam chleb z sezamem na zaczynie biga. Przygotowanie chl Zobacz więcej
  Sierpniowe pieczenie odbyło się u mnie ekspresowo, bo zaraz po powrocie z lotniska nastawiłam bigę… Było to prawdziwe ukojenie po dwóch tygodniach nie wchodzenia do kuchni i obserwowania kulinarnych Zobacz więcej
magi1
magi1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Szaleństwa Maniusi
Chleb na zaczynie Biga

Chleb na zaczynie Biga 223

Zapraszam Was dzisiaj do mojej domowej piekarni, na pyszny, cudowny, chrupiący chleb. Po prostu tak wspaniały, że nie można się od niego oderwać. Jestem nim po prostu zachwycona, jeżeli lubicie takie Zobacz więcej
Samodzielne pieczenie chleba nie może się równać z niczym innym. Jest jak inicjacja. Stając się częścią tego wspaniałego procesu w pewnym sensie samemu dojrzewasz. Jestem pewna, że w dużej mierze ma t Zobacz więcej
Przepis na ten chleb wymyślił Jacek znajomy z FB z grupy Piekarnicza Brać. Chleb jest mało pracochłonny, tylko potrzebuje trochę czasu na wyrastanie, polecam gorąco. Chleb jest sprężysty, mięciutki i Zobacz więcej
Biga: 100 g mąka pszenna typ 650 44 g woda 1 g drożdże świeże Mieszać składniki mikserem na 2 prędkości, u mnie mało tego było (zmniejszyłem proporcje) to wymieszałem ręcznie. Ciasta nie trzeba zagnia Zobacz więcej
Chleb na zaczynie jest kompromisem pomiędzy chlebami na zakwasie, a szybkimi chlebami na drożdżach. Nie zawsze mam czas na odpowiednie postępowanie z zakwasem. Trzymam go w lodówce i czasem zdarza się Zobacz więcej
Są dni, kiedy lubię szybkie i bezproblemowe wypieki. Czasem jednak mam ochotę upiec coś wyjątkowego, o czym szybko nie zapomnę. Niektóre chleby lubią być w centrum uwagi, wymagają sporo troski i opiek Zobacz więcej
Miałam w planie upiec ciabattę według J. Hamelmana z książki „Chleb”. Jednak w trakcie pieczenia uległam jego wskazówkom pozostawionym w przepisie i zdecydowałam upiec je w wersji mini, czyli jako cia Zobacz więcej
joduha.
joduha. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
joduha. kuchenna
Ciabatty na zaczynie biga

Ciabatty na zaczynie biga 95

Tym razem będą ciabatty. Włoskie pieczywo o nieregularnym kształcie i wnętrzem z dużą zawartością dziur. Zdecydowanie najlepsze są w dniu pieczenia. Składniki na zaczyn biga: Składniki na ciasto właśc Zobacz więcej
kornik
kornik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kornik w kuchni
Biały chleb z zaczynem biga

Biały chleb z zaczynem biga 247

Biały chleb z zaczynem biga | kornik w kuchni kornik w kuchni środa, 26 listopada 2014 Biały chleb z zaczynem biga 0 Ostatnio całkowicie zrezygnowałam z pieczywa, jednak biały chleb z zaczynem biga po Zobacz więcej
Wiemy już, jakie są rodzaje mąki, co to jest gluten, co robią drożdże, ale do chleba nam jeszcze sporo zostało. Zanim zrobimy ciasto, dowiedzmy się, co to jest zakwas i zaczyn…  Czym jest zakwas, a cz Zobacz więcej
xagness
xagness Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coraz słodsze
Chleb na zaczynie biga

Chleb na zaczynie biga 142

Pierwszy raz robiłam taki chleb, zazwyczaj robię swój sprawdzony, przy którym nie trzeba się namęczyć. Wystarczy zaczyn (który mam zawsze w lodówce) wymieszać z resztą składników i gotowe, bo później Zobacz więcej
Póki jest jeszcze czas w miarę spokojnej egzystencji,  zanim ogarnie mnie gorączką przedświątecznej krzątaniny - piekę Hamelmana (oczywiście nie Mistrza!..:)), czyli zaczynam testować przepisy z książ Zobacz więcej
W sierpniowej Piekarni Amber piekliśmy Chleb na zaczynie biga z sezamem z bloga Jacka Przepisy na domowy ser i chleb. Uwielbiam wypiekać chleby ze strony Jacka, robiłam też kilka serów wg jego receptu Zobacz więcej