Przepis na chleb pełnoziarnisty na zakwasie żytnim

Dzisiaj coś, co w większości ludzi budzi jak najlepsze skojarzenia i wspomnienia: gorący, pachnący, domowej roboty chleb, z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem. Niebo w gębie po prostu :) Kiedy go Zobacz więcej
 Zróbmy sobie chleb Wracając wspomnieniami smaku do lat dzieciństwa pierwsze co przychodzi mi do głowy to chleb .  Wielki okrągły bochen taki jak kiedyś wypiekało się na prowincji Polski w małych piek Zobacz więcej
Na początku muszę zaznaczyć, że naprawdę lubię chleb! Wolę pełnoziarnisty od zwykłego pszennego. Moje ulubione śniadanie to właśnie kanapki z sałatą, szynką ,pomidorem ,szczypiorkiem ,solą i pieprzem Zobacz więcej
   Chleb pełnoziarnisty orkiszowy lub żytni, lub orkiszowo-żytni (taki bywa najczęściej) na zakwasie, z mnóstwem ziaren dyni. Tak naprawdę to dynia zanurzona w cieście chlebowym. Pyszny, chrupiący (ta Zobacz więcej
2skrzaty
2skrzaty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchenne przemiany
Chleb żytni na suchym zakwasie

Chleb żytni na suchym zakwasie 1112

CHLEB ŻYTNI NA SUCHYM ZAKWASIE       Kolejny chleb, tym razem żytni, a właściwie żytnio-pszenny. Doskonały po trzech dniach - sprężysty, wilgotny, pachnący. Nie ma co ukrywać, jego smak i zapach jest Zobacz więcej
Ostatni post był w całości poświęcony temu, jak wyhodować swój własny zakwas żytni. Kiedy minie już przynajmniej tydzień troskliwej opieki nad zakwasem możemy upiec pierwszy chleb żytni na zakwasie. U Zobacz więcej
Chleb ten upiekłam po raz kolejny, lecz nigdy nie udało mi się go sfotografować. Chleb jest pyszny, lekko gliniasty ( zasługa zakwasu żytniego). Dziś klasycznie z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i Zobacz więcej
Domowy chleb na zakwasie to zdrowe, smaczne pieczywo a dodatkowo  taki zapach w trakcie pieczenia, że pamięta się go całe lata. Ja  pamiętam zapach pieczonego chleba u mojej Babci – to jest ze mną od Zobacz więcej
Chleb w moim domu jest pieczony raz w tygodniu, receptura jest już wypracowana, eksperymentuję czasami z rodzajami mąki. Ostatnio używam mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850, mąki żytniej pełnoziarn Zobacz więcej
    Kolejny z wypiekanych przeze mnie chlebków. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na cudowny, pachnący zakwasem chlebek żytni, bez dodatku drożdży, oraz innych mąk. Chleb pieczony na mące żytniej Zobacz więcej
Dziś upiekłam chleb pełnoziarnisty, na naturalnym zakwasie bez dodatku drożdży, czy innych spulchniaczy. Zaletą tego chleba jest to, że zawiera pełnowartościowe zboża, pestki, otręby i siemię oraz to, Zobacz więcej
Prosty przepis, pełnia smaku i długi okres przechowywania to zalety tego pełnoziarnistego chleba.  Ponieważ jest niezwykle złożony najlepiej smakuje po prostu z masłem lub z prostymi składnikami.  Cha Zobacz więcej
AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AdamPiekarz
chleb pełnoziarnisty żytni

chleb pełnoziarnisty żytni 2429

   Składniki :    90g zakwas żytni aktywny    220g mąka żytnia razowa typ 2000    240g łamane całe ziarno żyta    390g woda    9g sól Po wakacjach strasznie brakowało mi prawdziwego polskiego żytniego Zobacz więcej
Następny przepis Hamelmana. Chyba muszę częściej robić zdjęcia normalnego obiadowego pożywienia, nie tylko chleba, bo już mi się trochę nudzi zamieszczanie tylko chleba. Ale faktem jest że chleb jest Zobacz więcej
Dawno nic nie publikowałam. Na zamieszczenie czeka kilka przepisów. Zacznę od czegoś zdrowego. Od pysznego chlebka. Uwielbiam zapach świeżo pieczonego pieczywa. 0,5 szklanki zakwasu 2 dag drożdży (mok Zobacz więcej
Otrębowy chleb na zakwasie żytnim | glinianytalerzyk glinianytalerzyk Ceramiczne poszukiwania pysznych smaków Menu główne Przeskocz do tekstu Przeskocz do widgetów Przykładowa strona Otrębowy chleb na Zobacz więcej
    Dla wielbicieli tradycyjnego chleba pszenno-żytniego, jego zdrowsza alternatywa. Chleb orkiszowo-żytni w wersji udoskonalonej. Dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą (od której jestem wręcz uzależni Zobacz więcej
To chleb z dwóch rodzajów mąki żytniej, bez dodatku mąki pszennej. Prosty, smaczny, bardzo długo zachowuje świeżość.Jest to ostatnio mój faworyt.Trzeba trochę uzbroić w cierpliwość, bo długo wyrasta, Zobacz więcej
Domowe pieczywo lubimy. To na zakwasie jest wyjątkowe. Mój zakwas ma już 5 lat i nadal jest rewelacyjny. Dobry zakwas to podstawa dobrego chleba. Dzisiaj chleb żytni z mąki pełnoziarnistej, mąki żytni Zobacz więcej
Gonia
Gonia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Modern Taste
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie

Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie 1247

"A chce Ci się tak piec chleb? Przecież można kupić gotowy".  Część moich znajomych właśnie tak reaguję, gdy przyznaję, że od jakiegoś czasu sama piekę sobie chleb. Wydaje im się, tak jak mi kiedyś, ż Zobacz więcej