Przepis na chleb żytni pełnoziarnisty dla zdrowia

Winna Wam jestem wyjaśnienie w związku z tą kilkudniową nieobecnością i milczeniem. Ta pierwsza zaplanowana a jakże, drugie zaś wynikające ze splotu różnych okoliczności.   Ostatni tydzień spędziłam n Zobacz więcej
Chleb drożdżowy żytni - pełnoziarnisty z lnem Zapraszam na smaczny i bardzo zdrowy chleb.  Nie wymaga on trudu, poświecenia i czasu. Składniki: Składniki: W szklance cieplej wody rozpuszczamy drożdże Zobacz więcej
Mąka Przyznaję, że nad mąką nigdy się nie zastanawiałam. Rozróżniałam ziemniaczaną, bo jest dość charakterystyczna, kupowałam tortową, bo mi mówili, że jest najlepsza i wiedziałam, że jest żytnia, ale Zobacz więcej
Chleb ten upiekłam po raz kolejny, lecz nigdy nie udało mi się go sfotografować. Chleb jest pyszny, lekko gliniasty ( zasługa zakwasu żytniego). Dziś klasycznie z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i Zobacz więcej
Domowy chleb na zakwasie to zdrowe, smaczne pieczywo a dodatkowo  taki zapach w trakcie pieczenia, że pamięta się go całe lata. Ja  pamiętam zapach pieczonego chleba u mojej Babci – to jest ze mną od Zobacz więcej
  Chleb orkiszowy rozbudził mój apetyt na chleby pieczone wszelakie. Tym razem wykorzystałam pełnoziarnistą mąkę żytnią oraz razową pszenną, żeby chleb był zdrowy, a nie tylko smaczny. Wyszedł lekko w Zobacz więcej
    Kolejny z wypiekanych przeze mnie chlebków. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na cudowny, pachnący zakwasem chlebek żytni, bez dodatku drożdży, oraz innych mąk. Chleb pieczony na mące żytniej Zobacz więcej
AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AdamPiekarz
chleb pełnoziarnisty żytni

chleb pełnoziarnisty żytni 2464

   90g zakwas żytni aktywny    220g mąka żytnia razowa typ 2000    240g łamane całe ziarno żyta    390g woda    9g sól Po wakacjach strasznie brakowało mi prawdziwego polskiego żytniego chleba razoweg Zobacz więcej
Gucio
Gucio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchniaGucia
Chleb żytni pełnoziarnisty

Chleb żytni pełnoziarnisty 27

Chleb żytni pełnoziarnisty z całą pewnością jest właściwym kierunkiem po świątecznym menu :-) Zobacz więcej
To chleb z dwóch rodzajów mąki żytniej, bez dodatku mąki pszennej. Prosty, smaczny, bardzo długo zachowuje świeżość.Jest to ostatnio mój faworyt.Trzeba trochę uzbroić w cierpliwość, bo długo wyrasta, Zobacz więcej
1. Robimy rozczyn: drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku połączonym z wodą. Dodajemy płatki/otręby owsiane i 1 szkl. mąki żytniej (odsypaną z początkowej ilości 700 g). Przykrywamy ściereczką i odstaw Zobacz więcej